OTOČNI BAROMETAR Ruga li se Gabrijela Žalac šibenskim bodulima!?

OTOČNI BAROMETAR

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je na Hvaru ugovor s predstavnicima priobalnih općina, gradova i županija 40 ugovora, vrijednih 19 milijuna kuna, kao dio Programa razvoja otoka u ovoj godini. Od tog kolača šibenske bodule dopalo je samo 370.000 kuna ili manje od 5 posto od ukupne dogovorene sume. Taj podatak nameće žiteljima sve pustijih šibenskih naseljenih otoka više dvojbi, zaključaka i pitanja, pa i tezu je li oko pedeset tisuća eura za šest otoka i svojevrsno ruganje sa šibenskim bodulima, gradom Šibenikom i Šibensko-kninskom županijom!?

Maćehinska podjela otočnih sredstava otvara i pitanje koliko su mjesni odbori sve pustijih šibenskih otoka u dosluhu s gradom i Šibensko-kninskom županijom oko revitalizacije malih otočnih mjesta. Mučni dojam dodatno potencira i objašnjenje da je najveći dio sredstava utrošen ili će biti investiran u dječja igrališta, šetnice… U projekte koji su čista komunalna "kozmetika", a daleko od temeljnih problema Zlarina, Žirja i ostalih naseljenih otoka šibenskog arhipelaga.

Primjerice, kako Ministarstvo prometa, Šibensko-kninska županija i grad Šibenik mogu biti indiferentni na podatak da više od 50 puta godišnje, zbog bure i juga, trajekt i katamaran ne pristaju na Žirju i Kapriju, zbog nedostatka alternativnog pristaništa!? Postoji li način da se otok Prvić, koji po teritorijalnom ustroju pripada Vodicama, spoji na kopno brodskom (ili trajektnom) vezom, "dugom" 10-15 minuta, a ne dobrim starim "Tijatom", koji do Šibenika od Šepurina plovi više od 60 minuta!?

Konačno, je li se ekološkom herezom (i dalje treba) smatrati nasip kopno – Krapanj, koji bi od otoka spužvara napravio "mini Sveti Stefan"!? Da su nadobudni ekolozi bili na djelu u minulim desetljećima i stoljećima, nikad se ne bi s kopnom spojili Vir, Pag, Rogoznica, Tribunj, Murter, Primošten… Otoci (i općine), koje bi bez mostova i nasipa bili osuđeni na tiho umiranje. Poput Žirja ili Kaprija.

A prijeko potrebni prometni "zahvati" samo su temeljni uvjet da se na otocima krene s kakvim-takvim gospodarskim projektima. Kako zapravo vratiti život otocima bez dobre (brodske) veze i barem minijaturnih gospodarskih poteza!? U toj surovoj problematici 50 tisuća eura za šest otoka zaista se doima kao ruganje države šibenskim školjima. Pogotovo najudaljenijem Žirju, koje je u Domovinskom ratu svojom topničkom bitnicom obranilo Šibenik i Hrvatsku.

Naslovnica Županija

Najčitanije

BIZNIS NA IZVORU ČIKOLE Za Čavoglave su mnogi čuli zbog Thompsona, ali sve je više onih kojima su asocijacija na selo uz izvor Čikole i pršuti iz sušionice Ante Blaževića: Kako čuvamo meso? Pa imamo onaj tenk doli!

Za Čavoglave su mnogi čuli zbog Thompsona, ali sve je više onih kojima su asocijacija na selo uz izvor Čikole i pršuti iz sušionice Ante Blaževića: Kako čuvamo meso? Pa imamo onaj tenk doli!
Ruzinavi tenk, a pored njega hrvatski stijeg na jarbolu posred livade nijema su straža na prilazu Čavoglavama. "...
Za Čavoglave su mnogi čuli zbog Thompsona, ali sve je više onih kojima su asocijacija na selo uz izvor Čikole i pršuti iz sušionice Ante Blaževića: Kako čuvamo meso? Pa imamo onaj tenk doli!