StoryEditorOCM
ŽupanijaJezera

Grade sportsko- tematski park: Tišnjani od države 'povukli' nepovratno 1,1 milijun kuna

Piše Katarina Rudan
13. ožujka 2018. - 15:29

Općina Tisno je za projekt sportsko-tematskog parka u Jezerima kroz Program razvoja otoka u 2018. godini od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobila 600.000 kuna bespovratnih sredstva.

Najveći je to iznos koji je Odlukom o odabiru projekata za Program razvoja otoka u 2018., donesenoj početkom ožujka, dodijeljen jednoj jedinici lokalne samouprave na području Šibensko-kninske županije. Program se odnosi na naseljene otoke koji se nalaze na području šest obalno-otočnih županija - Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska - kojima otoci teritorijalno i administrativno pripadaju. Prema toj Odluci, kroz Program razvoja otoka u ovoj godini trenutno se sufinancira 40 malih kapitalnih projekata, za što je u državnom proračunu osigurano 19 milijuna kuna.

Na području Šibensko-kninske županije, osim Općine Tisno, sredstva su dobili i gradovi Šibenik i Vodice, te Općina Murter-Kornati, ali u manjim iznosima. U Općini Tisno su zadovoljni, jer su za projekt u Jezerima, čija je procijenjena vrijednost oko dva milijuna kuna, krajem prošle godine, kad su i počeli s radovima, iz istog Programa već dobili 500.000 kuna bespovratnih državnih sredstva.

- U tijeku je druga faza realizacije projekta, a ona podrazumijeva završne građevinske radove i opremanje sportsko-tematskog parka u Jezerima, koji će biti otvoren prije ljeta. Na oko 5000 četvornih metara bit će niz sportskih sadržaja namijenjenih ne samo domaćem stanovništvu i mjestu Jezera, već cijelom otoku Murteru. Ujedno je to i dodana turistička vrijednost, jer obogaćuje i turističku ponudu samog mjesta, ali i cijelog otoka - kaže tišnjanski načelnik općine Ivan Klarin.

Sportsko-tematski park gradi se uz postojeće nogometno igralište, a u njemu će biti košarkaško i tenisko igralište te adrenalinski park za djecu. Osim grubih građevinskih radova do sada su napravljene i tribine koje povezuju cijeli kompleks, a sada slijede finalni radovi.

- Iz našeg proračuna financirat ćemo preostali iznos vrijednosti projekta. Moram navesti da smo s istim projektom išli i prema Ministarstvu turizma, pa vjerujemo da ćemo i tu dobiti određena sredstva. Svakako, sve dosadašnje situacije smo financirali dobivenim sredstvima iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a 50 posto posla je napravljeno. Zapravo, koji god natječaj iziđe - neovisno o tomu radi li se o europskim ili državnim bespovratnim sredstvima - mi se javimo. Važno je imati pripremljenu svu potrebnu dokumentaciju te proveden postupak javne nabave i tada nema problema dobiti bespovratna sredstva - ističe načelnik Ivan Klarin.

Prema idejnom rješenju, osim sportskih sadržaja, na tom će prostoru biti i đardin koji će se, osim u rekreativne svrhe, moći koristiti i za održavanje raznih manifestacija, poput sajmova i sličnih događanja.


Dobili i drugi
Iz istog programa Gradu Šibeniku je odobreno 370.000 kuna za sufinanciranje projekta adaptacije šetnice na Krapnju. Grad Vodice je dobio 300.000 kuna za projekt sportskog igrališta Mareta u Prvić Luci, dok je Općini Murter-Kornati za uređenje pješačke staze, kojom će se služiti i biciklisti, na poluotoku Crnikovac odobreno 270.000 bespovratnih sredstava.

24. travanj 2024 03:32