StoryEditorOCM
Županija"Nezavisni" zajedno

Kninski gradonačelnik Marko Jelić o novoj inicijativi na hrvatskoj političkoj sceni: Tvrditi da smo mi Most 2 je krajnje zlonamjerno

10. ožujka 2018. - 12:36

Nismo Most 2, nismo stranka, ne zanima nas nacionalna politika i ideologija! - ponavljali su redom predstavnici udruge nezavisnih načelnika i gradonačelnika nakon razgovora kod premijera Andreja Plenkovića. Svrha susreta nezavisnih lokalnih čelnika sa šefom Vlade bila je uspostavljanje komunikacije i partnerskih odnosa. Ni više ni manje!

Razgovor je bio otvoren i konstruktivan, izjavili su predstavnici udruge koju je još jednom uspio organizirati kao samostalnu grupaciju Ivica Relković, bivši savjetnik i svojedobni glasnogovornik Bože Petrova, čelnika Mosta (nezavisnih lista). Relković danas savjetuje Udrugu nezavisnih, i upravo zbog toga mnogi smatraju kako je ovo zapravo pokušaj da se jedan Most supstituira drugim - novim. Neki su ovu skupinu "nezavisnih" već i prozvali Most 2, što članovi udruge s indignacijom odbacuju i na svaki način demantiraju. Baš kao i tezu da je ovo udar na Most.

Ovako smo jači

Jedina je istina, kažu, da smo se povezali kako bismo lakše lobirali za svoje ciljeve i svoje projekte, kako bismo ih uspješnije i brže proveli, jer ma kako zvučalo otrcano, ali doista smo zajedno jači. A razgovor s premijerom nipošto nije znak približavanja HDZ-u radi možebitne suradnje ili kakvog koalicijskog saveza, nego izraz potrebe da predsjednika Vlade upoznamo sa svojim problemima i nekim zakonskim ograničenjima koja nas koče, te pokažemo želju za partnerstvom na projektima koji znače boljitak lokalnih sredina.

Tako nam je suštinu, navodno potpuno neideološke, Udruge nezavisnih načelnika i gradonačelnika objašnjavao kninski gradonačelnik Marko Jelić čija je Nezavisna lista, lani u svibnju, uspjela prvi put od 1996. srušiti HDZ s vlasti u Kninu. Jelić je i jedan od četiri potpredsjednika udruge kojoj je na čelu Ante Dabo, čelnik Novalje.

Oko perspektiva Udruge Jelić je sasvim eksplicitan: Nikad ne bi sudjelovao, tvrdi, u pretvaranju Udruge u stranku. To nije ni cilj ni svrha ovog našeg udruživanja. Tvrditi da smo mi Most 2 je krajnje zlonamjerno. Naša intencija nije napraviti nekakvu političku, nego isključivo funkcionalnu asocijaciju. Uostalom, naša su ideološka uvjerenja različita, ali su nam problemi zajednički i oni su vezivno tkivo koje nas spaja. Jer, ono što možemo zajedno ostvariti to pojedinačno ne bismo uspjeli - objašnjava nam ambicije udruge Jelić.



Preko Udruge namjeravaju ojačati svoje kadrovske i druge kapacitete i jedini je cilj njihovog okupljanja, ističe kninski gradonačelnik, boljitak lokalnih zajednica, a time i Republike Hrvatske. Premijera i Vladu su upoznali s njihovom inicijativom kako bi osigurali jednostavniji pristup sustavu i dostupnost centralne vlasti.
- Knin muči projekt Inovacijskog središta, vojarna Krka itd. Cetingrad ili Osijek imaju svoje probleme. U izravnom kontaktu s Vladom upozorili smo na prepreke koje nam stoje na putu kako bi se našlo rješenje za njih. Bitna je otvorenost komunikacije - napominje Jelić.

Primjer Novalje

Nemaju ambicije sudjelovati na parlamentarnim izborima, ali ako netko ima dobar program, odlične ideje za globalni napredak zemlje, zašto ne, Udruga bi ga bila spremna podržati.
- Treba biti realan. Mi u lokalnim zajednicama jednostavno kvalitetnih ljudi nemamo dovoljno, mi smo pred demografskim slomom i trebaju nam svi koji nešto znaju i mogu, nezavisno od stranačke i ideološke opredijeljenosti - pomalo će dramatično Jelić. Da, naravno, možemo i dalje, veli, preferirati bliske, a ne kompetentne osobe, ali gdje će nas to dovesti? Jednostavno više nemamo vremena. Želimo najbolje ljude, najstručnije i najkompetentnije. A nezavisni uglavnom dosad nisu imali doticaja s politikom. Ostvarili su profesionalne karijere, i u svom poslu bili sam vrh struke, a tek onda su, kao realizirane osobe, ušli u politiku. I to je naša prednost. Zbog toga nezavisni imaju rezultate. Pogledajte kolegu Dabu, njegov grad ima najveće prihode po glavi stanovnika i s takvim ljudima se trebamo povezivati, i jedni od drugih učiti. Dabogda Knin sutra imao takve rezultate - iskreno će Jelić.

- Nije intencija udruge nacionalna, čak ni regionalna, nego lokalna politika. Osobno me nikakve nacionalne liste ne zanimaju, ali netko među nama moguće ima i takvih ambicija - zaključuje nezavisni kninski gradonačelnik. I vjerojatno je u pravu, jer takve je ambicije ne jednom javno deklarirao primoštenski nezavisni načelnik Stipe Petrina, koji je kratko i bio zastupnik u Saboru kao kandidat s liste Mosta. No, ova udruga, reklo bi se slušajući neke njezine članove, ima drukčiju programsku platformu i druge metode djelovanja. Čini se realnija i nepretencioznija.

Nema koaliranja

Marko Grubelić, nezavisni načelnik općine Tribunj, za ulazak u Udrugu nezavisnih imao je dva uvjeta...

- Kad smo se okupljali, rekao sam Relkoviću da ću biti član udruge, ali pod dva uvjeta. Prvo, da mi nitko nije nadređen, a niti da ja budem to bilo kome. Drugo, da ne izlazimo na parlamentarne izbore jer je, po meni, to samo paravan za buduće koaliranje s onima na vlasti. Ne bih htio da ova naša priča bude uvod u novi Most i novu koalicijsku suradnju s HDZ-om, ne zato što imam nešto a priori protiv te stranke, nego zato što želim da uistinu budemo nezavisni. Apsolutno sam protiv toga da Udruga bude alibi za zauzimanje pozicija s kojih ćemo sutra biti eventualno poželjan koalicijski partner HDZ-u, a sve vodi k tome. E to me smeta. Ako je krajnji cilj Udruge baš to, onda to tako treba i komunicirati, a ne da javno govorimo jedno, a u pozadini stoji nešto sasvim drugo - oprezno će sumnjičavi Grubelić.

Udruga nezavisnih načelnika i gradonačelnika, kao novi projekt današnjeg političkog analitičara Ivice Relkovića, trenutno okuplja 40-ak lokalnih dužnosnika, od kojih svi i nisu članovi. Redom se ljute ako im kažete kako asociraju na neku inačicu Mosta, ne samo zbog Relkovića, nego i svoje nezavisne pozicije. Ono što ih razlikuje od Mosta, ističu, jest fokus na lokalna, komunalna pitanja i probleme, forsiranje najboljih, najstručnijih i najkvalitetnijih ljudi, a ne onih koji su bliski stranci ili listi koja je dobila izbore. Ideologija je jedno, a praktična, komunalna politika, kažu, nešto sasvim drugo. I konačno, svi smo mi, naglasit će, imali karijere prije ulaska u politiku, i politika više ne može biti naša karijera...

27. travanj 2024 06:46