StoryEditorOCM
ŽupanijaPuklo 160 vodomjera

Šibenčani naučili lekciju iz 2012. godine: Zanemarive štete s obzirom na vremenske neprilike

Piše Katarina Rudan
6. ožujka 2018. - 15:10

Iz šibenskog poduzeća "Vodovod i odvodnja" d.o.o. još u petak je odaslana poruka potrošačima, posebno u zagorskom dijelu županije, s naglaskom na naselja Pokrovnik, Pakovo Selo i Žitnić, da provjere svoje vodovodne instalacije s obzirom na to da su zbog vremenskih prilika, temperature ispod nule i smrzavanja vode u cijevima, a potom naglog porasta temperature odleđivanja, moguća puknuća vodovodnih instalacija. Prema informacijama koje smo dobili u "Vodovodu i odvodnji", dežurne ekipe imale su relativno malo posla na saniranju posljedica.

– S obzirom na vremenske neprilike koje su zahvatile našu županiju, štete na vodovodnim cijevima nisu velike, gotovo su
zanemarive u odnosu na prethodne godine, a posebno na posljedice koje su nastale nakon niskih temperatura u veljači 2012. godine. Najviše puknuća vodomjera, 40, bilo je na administrativnom području Šibenika, po dvadesetak na području Promine, Vodica, Srime, Tribunja i Skradina. Na području Tisnog i Stankovaca naše su ekipe imale po desetak intervencija – kaže glasnogovornica "Vodovoda i odvodnje" d.o.o. Anita Vlaić.



Ukupno je to 160 intervencija zbog pucanja vodomjera, što u odnosu na 54.000 potrošača na području koje održava "Vodovod i odvodnja" d.o.o. Šibenik i nije veliki broj. Podsjetimo, u veljači 2012. samo je na području Šibenika bilo 500 puknuća cijevi i vodomjera, te još stotine u drugim gradovima i naseljima u županiji. Vlaić napominje da su ovogodišnje brojke o puknućima vodomjera privremene i očekuju da će biti nešto veće nakon redovitog mjesečnog očitanja vodomjera koje slijedi ovih dana.

– To se prije svega odnosi na objekte čiji vlasnici, odnosno potrošači, nemaju stalno mjesto boravka u našoj županiji. Kod njih će se mogući kvar pojaviti nakon otvaranja vode – kaže Vlaić. Temperature ispod nule nisu trajale predugo, pa je i vjerojatnost zamrzavanja vode u cijevima bila puno manja, a sigurno je da su i iskustva uz 2012. godine potaknula potrošače da zaštite vodomjere i vodovodne cijevi i slavine na otvorenom.

– Pretpostavljamo da je većina potrošača poslušala naše savjete i na vrijeme zaštitila vodomjerna mjesta i instalacija od mraza, jer je za to potrebno puno manje vremena nego za sanaciju posljedica, a i puno je manji trošak od onoga koji nastaje zbog puknuća cijevi nakon što se voda zaledi – na kraju je rekao Vlaić.

24. travanj 2024 20:04