StoryEditorOCM
ŽupanijaPASIONSKA BAŠTINA

Doznajte što donosi 10 Uskrsnih dana u Vodicama u organizaciji Vodičkih žudija – čuvara Kristova groba

Piše Ante Talijaš
6. ožujka 2018. - 09:42

'Deset Usrksnih dana u Vodicama', naziv je manifestacije pasionske baštine koja će se u ovom turističkom središtu održati od 24. ožujka do 2. travnja u organizaciji 'Vodičkih žudija'. Kako su to najavili njezini organizatori, ova manifestacija, koja je postala i neizostavni dio turističke ponude Vodica i ovdašnjih hotelskih kuća, za razliku od prijašnjih godina biti još sadržajnija i bogatija prikazom vodičkih tradicijskim običaja obilježavanja Velikog tjedna i Uskrsa – najvećeg kršćanskog blagdana.

- Program započinje u subotu 24. ožujka okupljanjem i tradicionalnim druženjem svih generacija Žudija. Sutradan na Cvjetnicu, na trgu Rudina upriličit će se blagoslov maslinovih grančica. Od Velikog ponedjeljka do Velike srijede slagat će se Božji grob u župnoj crkvi, i to će biti otvoreno za sve posjetitelje. Žudijska služba počinje na Veliki četvrtak, kada se 12-orica odabranih žudija pojavljuju u ulozi apostola i sudjeluju u obredu pranja nogu. Potom će odjenuti odore rimskih vojnika i postaviti stražu uz Kristov grob na oltaru, na kojoj će se izmjenjivati do subote navečer – najavio je Marko Juričev-Martinčev, koordinator manifestaciji i donedavni buzdobaj (vođa) Vodičkih žudija.

- Na Veliki petak Žudije će sudjelovati u procesiji Muke Gospodnje gradskim ulicama, a među njima bit će odabrani oni koji će utjeloviti Isusa Krista, Judu, Šimuna, Poncija Pilata i Veroniku. Vrhunac žudijske službe bit će na Veliku subotu na Misi Vazmenog bdijenja, kada će nakon Isusova uskrsnuća devetorica Žudija spektakularno pasti i prestrašeno pobjeći iz crkve, simbolizirajući tim činom Uskrsnuće Gospodinovo – kazao je Juričev-Martinčev.

Iz bogatog sadržaja manifestacije, valja izdvojiti radionicu 'Kako se misi vodička karitula i kroji žudijska kapa koja će se održati na trgu Rudina na Veliki Ponedjeljak (26. ožujka). Članice kulturne udruge 'Vodiške Perlice' upriličit će izradu originalne 'Vodiške karitule' – uskrsne pletenice koja se u Vodicama tradicionalno priprame u Vazmeno vrijeme. Josip Jole Mateša, koji je kao mladić nekada bio član Žudija, prikazat će, pak, način na koje se prije 50 i više godina izrađivala žudijska kapa ili kaciga.

Na Veliki Utorak u Gradskoj knjižnici bit će svečano otvorena izložba Gojke Skorić Pelajić.
- Ova pjesnikinja, glazbenica i zaljubljenica u tradicijsku baštinu predstavit će svoju izložbu fotografija s 'Vodičkih festivala Žudija nastalih proteklih godina. Paralelno će održati i promocija v video spota popularne klape Bunari, u kojemu izvodi vodičke korizmene i uskrsne napjeve – kazala je Sanja Radin Mačukat, ravnateljica Gradske knjižnice.

Koordinator manifestacije i bas 'Bunara' Marko Juričev-Martinčev podsjetio je kako je klapa Bunari nastala prije 15 godina upravo iz družbe 'Vodičkih žudija' i župnog zbora, te na ovaj način odaje počast vodičkoj pasionskoj i pjevanoj baštini.
Manifestacija '10 Usrksnih dana u Vodicama' bit će okončana Usrknjim doručkom na Usrksni ponedjeljak, koji tradicionalno za goste i mještane priređuje Turistička zajednica grada Vodica.

- Deset dana ove naše manifestacije u vrijeme Velikog tjedna i svetog Trodnevlja izraz su vjere, odnosno tradicije koja proizlazi iz vjere. U nju će biti uključeni svi naši župljani, od djece do onih najstarijih. Osim vjerskog, manifestacija ima i kulturno-sakralni karakter, pa pozivam i sve goste koji će Uskrs provesti u Vodicama da nam se pridruže – kazao je vodički župnik don Franjo Glasnović.

26. travanj 2024 16:27