StoryEditorOCM
ŽupanijaAKO JE VIDITE - PRIJAVITE

Invazivna pacifička kamenica širi se Jadranom

4. ožujka 2018. - 18:12

Ako prilikom šetnje uz more u plićaku ugledate neobičnu vrstu kamenice izduženog oblika i s izraženim brazdama i naborima, "prijavite" je Institutu za oceanografiju i ribarstvo jer tamošnji stručnjaci provode istraživanje invazivne pacifičke kamenice koja se počela širiti u Jadranu.

Riječ je o projektu „Kompeticija između autohtone vrste kamenice Ostrea edulis i invazivne vrste kamenice Crassostrea gigas u Jadranskom moru - utjecaj na ekosustav, ribarstvo i akvakulturu (COCOA)“ koje financira Fond „Jedinstvo uz pomoć znanja“. Projekt vode dr. Daria Ezgeta Balić s IZOR-a i dr. Elizabeta Briski s njemačkog Geomar Helmholtz instituta za istraživanje oceana.

- Iako se pacifička kamenica uzgaja diljem Europe ona u Jadranu, a i u Mediteranu, ima status invazivne vrste te su zabilježena njezina brza širenja izvan lokacija na kojima se uzgaja. Smatra se da je prvo sjeme ove vrste doneseno iz Japana 1966. godine od uzgajivača koji su bili iznenađeni brzom stopom rasta i kvalitetom ove vrste. Ona je jestiva, a posljednjih godina proširila se i na zemlje sjeverne Europe (Danska, Švedska, Norveška) gdje se pokazalo da ima značajan utjecaj na ekosustav jer formira velike grebene te istiskuje vrste prirodne prisutne na tim područjima. Kako se kod nas jako malo zna o njoj, pokrenuto je istraživanje - kaže voditeljica projekta Daria.

Većina istraživanja fokusirana je na zapadnu obalu Istre gdje je ova vrsta dosta brojna, međutim podataka za ostatak Jadrana je jako malo i gotovo da ih ni nema, zato je uključivanje lokalnog stanovništva koji su svakodnevno vezani uz more od iznimne važnosti.

- Prijavom novih lokacija nalaska ove vrste dobit će se bolji uvid u njezinu rasprostranjenost u Jadranu te omogućiti lakše praćenje u budućnosti i promjene koje širenje ove vrste uzrokuje. Prijaviti se može na http://jadran.izor.hr/~ezgeta/cocoa/. Informacije koje su korisne prilikom prijave novog nalaza su lokacija i dubina gdje je vrsta zabilježena, te ako je moguće fotografija nalaza - napominje Ezgeta Balić.

24. travanj 2024 16:09