StoryEditorOCM
ŽupanijaNećete u Tisno

Svojatali školu, vrtić i dvoranu: Dobili spor protiv srpske tvrtke na Europskom sudu i sačuvali imovinu vrijednu 4 milijuna kuna

28. veljače 2018. - 18:23

Ni Općina Tisno, a ni tamošnja Osnovna škola Vjekoslava Kaleba više ne moraju strahovati za svoje nekretnine. Barem kad je riječ o nekadašnjem posjedu srpske tvrtke "Mladost Turist" koja se, kako i naziv sugerira, bavi turističkom djelatnošću.
Ta je tvrtka sa sjedištem u Beogradu, naime, najprije unutar hrvatskog pravosudnog sustava, a onda i pred sudom u Strasbourgu godinama pokušavala vratiti prijeratnu imovinu koju je imala u Tisnome. Iz Strasbourga je, međutim, ovih dana stigao pravorijek nepovoljan za Beograđane.

Europski sud za ljudska prava odbacio je tužbu "Mladost Turista" držeći da nemaju pravne osnove potraživati nekretnine unutar tišnjanskih općinskih granica, odnosno da je zahtjev neosnovan. Sudska je presuda konačna, što znači da protiv nje nema pravnog lijeka. Postupak je završen. Tišnjani, dakle, mogu odahnuti. To prije što se u konkretnom slučaju, kako ističe Ivan Klarin, načelnik općine Tisno, ne radi samo o zemljištu na kojemu se nalazi osnovnoškolska zgrada, nego i susjedne parcele na kojima je u međuvremenu izgrađena lijepa sportska dvorana i dječji vrtić.

– Ova jepresuda za nas vrlo važna jer su u pitanju nekretnine na kojima su ustanove od iznimne društvene važnosti. Mogu slobodno kazati da nam je taj tužbeni zahtjev sve vrijeme visio nad glavom poput svojevrsnog Damoklova mača jer je riječ o potraživanju "teškom" oko četiri milijuna kuna, ne računajući zatezne kamate.

Od samog početka, dok su o tom predmetu odlučivali hrvatski sudovi, bili smo uvjereni da smo u pravu i da nema vjerodostojnog pravnog uporišta za povrat zemljišta ili obeštećenje srpske tvrtke, ali do konačne odluke Europskog suda, koja je stigla prije nekoliko dana, nismo mogli biti potpuno sigurni. Presuda koja je došla iz Strasbourga značajna je zbog još jednog detalja. Na određeni je način i jamstvo da ćemo po istom ključu uspjeti i u sudskom postupku protiv bosanskohercegovačkog grada Tuzle u vezi s Vilom Mazzura u Tisnome jer se radi o vrlo sličnom predmetu. Istina je da su ovakvi postupci dugotrajni jer epilog međudržavnih sporova često "ispisuje" Europski sud za ljudska prava, ali kako su presude s te adrese konačne, strpljenje se isplati – zadovoljno konstatira Klarin.

Valja podsjetiti da se tvrtka "Mladost Turist" u tužbi protiv Republike Hrvatske, pokušavajući pred hrvatskim sudovima, a onda i sudom u Strasbourgu vratiti više zemljišnih parcela na otoku Murteru ili alternativno "inkasirati" višemilijunsku odštetu iz tišnjanskog općinskog proračuna, pozivala na Aneks G Ugovora o pitanjima sukcesije iz 2004. godine. Njime se, naime, tvrtkama ili pojedincima bivše države jamči priznavanje prava na nepokretnu imovinu (ili obeštećenje) koje su imali 31. prosinca 1990. godine.

Beogradska tvrtka, međutim, takvo je pravo izgubila puno prije potpisivanja spomenutog aneksa, već u ožujku 1994. godine po odredbama Zakona o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju RH. U travnju te godine parcele koje je prije rata koristilo beogradsko odmaralište u Tisnome postale su državna imovina, a tri godine kasnije, po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, pravo na upis vlasništva nad društvenim nekretninama ostvarili su oni koji su ih do tada koristili. Što se tiče OŠ Vjekoslava Kaleba u Tisnome, država ga je školi prepustila darovnicom 18. travnja 2001. godine, a vlasništvo je upisano u gruntovnicu 31. svibnja 2002. godine.

18. travanj 2024 01:38