StoryEditorOCM
ŽupanijaTužna obljetnica

I četvrt stoljeća nakon tragedije rane još uvijek peku; još se ne zna za sudbinu dvojice hrvatskih branitelja

Piše Šibenski.hr
24. veljače 2018. - 15:51

U subotu je u Dragišićima održana komemoracija za poginule i nestale hrvatske branitelje, dok je u Čistoj velikoj služena misa. Na taj način obilježena je 25. obljetnica velike bitke za Dragišiće.

Podsjetimo, 24. i 25. veljače 1993. godine paravojska 'SAO Krajine' zarobila je deset hrvatskih branitelja koji su nakon šestosatne borbe ostali bez streljiva, a u akciji su poginula četiri hrvatska branitelja.

U Dragišićima je zarobljeno deset hrvatskih branitelja, tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina iz Tisnog i Borisa Kartela iz Putičanja su razmijenjena, kao i šestorica preživjelih Ante Alviž, Darko Kalpov, Dalibor Pirija, Fedor Ježina, Alfirev Mile i Ćuzela Papata Ante, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića ni danas ne znaju.

Tragedija se dogodila kad je paravojska tzv. srpske krajine, potpomognuta snagama JNA, napala hrvatske položaje i opkolila kuću na ulazu u Dragišiće u kojoj su bila dvanaestorica hrvatskih branitelja. Nakon višesatne borbe ostali su bez streljiva i bili su primorani predati se. Dvojica branitelja uspjela su pobjeći, a ostali su zarobljeni, maltretirani i tučeni na putu prema kninskom zatvoru.

Na tom putu Boris Kartelo je strijeljan, a Jakov Crvelin mučki ubijen, dok su Boris Troskot iz Kašića Banjevačkog i Borislav Periša iz Krkovića u Čistoj Maloj izdvojeni iz grupe i za njihovu se sudbinu do danas ne zna. Do zloglasnog zatvora u Kninu stigla su šestorica branitelja: Ante Alviž, Milan Alfirev, Dalibor Pirija, Fedor Ježina, Darko Kalpov i Ante Ćuzela Papata. Tamo su prošli užasnu torturu i na kraju su razmijenjeni 25. svibnja 1993. godine u Podumu na UN-ovoj postaji, u blizini Otočca.

- U napadu na obližnju Gradinu, koji se odvijao istovremeno kad i napad na Dragišiće, u borbi je poginuo Ivan Pešić. U oslobađanju tog područja, koje je izvedeno sutradan, poginuo je Krešimir Katavić, pripadnik 1. hrvatskoga gardijskog zdruga. I danas zahvaljujemo postrojbama koje su sudjelovale u oslobađanju tog privremeno okupiranog područja: 113. hrvatskoj brigadi, 72. bojnoj Vojne policije, 142. hrvatskoj brigadi, 1. hrvatskom gardijskom zdrugu i MUP-u Šibenik, te našoj pukovniji – rekao je Tonči Mrša, član Predsjedništva Udruge 15. domobranske pukovnije Petra Krešimira IV.

Tragična obljetnica bit će obilježena i u Tisnom polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju u 16.45 te svetom misom u župnoj crkvi Sv. Duha u 17 sati.

25. travanj 2024 16:07