StoryEditorOCM
Županija"Most" napao vladajuće

Može li Knin zbog neznanja ostati bez 180 milijuna kuna? Jelić: Bivša je vlast vrludala

23. veljače 2018. - 17:29

Knin je spreman za natječaje koji će osigurati razvoj poduzetništva, ali i urediti najljepše dijelove našeg grada, tvrđavu i staru jezgru. Ovo je još jedna stepenica bliže obnovi stare gradske jezgre, tvrđave, uređenja šetnice uz Krku, ali i velika mogućnost za udruge, ustanove i gospodarstvo grada Knina - govorila je tako u ožujku prošle godine u Vukovaru Josipa Rimac u funkciji voditeljice Jedinice za intervencijski plan EU projekata za Knin (IP), dok je tadašnji gradonačelnik Nikola Blažević referirao o proceduri i dinamici velikog pilot-projekta Integralne fizičke, gospodarske i socijalne reintegracije malih gradova na ratom pogođenim područjima koji, uz Vukovar, Benkovac, Petrinju i Beli Manastir obuhvaća i Knin, a oslanja se na značajna sredstva EU fondova.

Drugi otišli dalje

Samo godinu dana kasnije, ako ćemo suditi po javnom obraćanju kninske gradske vijećnice iz redova Mosta, Marije Ćurić, IP kao da se nasukao na mnoštvo ne samo administrativnih i proceduralnih prepreka, nego i na nekompetentnost ili neaktivnost svojih voditelja.



Mostova vijećnica izrazila je zabrinutost zbog niske razine aktivnosti u provedbi Programa integralne regeneracije za Knin, teškog oko 180 milijuna kuna, te optužila bivšu i aktualnu vlast za grijehe nečinjenja.
Program (IP) krenuo je još 2014., a u međuvremenu se promijenila vlast, pa i voditelj Jedinice za intervencijski plan za Knin (IP). Do svibnja prošle godine voditeljica Programa bila je Josipa Rimac, koja je uvjeravala javnost da je Knin od svih gradova u Programu integralne regeneracije otišao najdalje, a otkako je u Kninu vlast osvojila Nezavisna lista Marka Jelića, provedba ovog zahtjevnog i obimnog plana dopala je u ruke dogradonačelnika Marija Ćaćića. Koji će, pak, utvrditi da su drugi gradovi obuhvaćeni programom otišli kudikamo dalje, pa čak i neke od planiranih projekata već proveli.
Osim osnivanja kojekakvih radnih timova, skupina i sastančenja, u četiri godine, smatra Ćurić, ništa nije napravljeno na IP-u, pa objektivno postoji bojazan da će novac umjesto u nespremni Knin otići u puno spremnije i za program pripremljenije gradove, od Vukovara i Benkovca do Belog Manastira i Petrinje. Mostova vijećnica, premda plan smatra utopijskim, i rado bi da se u tome prevari, apelira na razboritost i aktivniji pristup provedbi IP-a, da preostalih pet godina do krajnjeg roka za provedbu programa (2023.) ne bi otišlo "u ništa", kao dosad.
- Kako god se HDZ-ova vlast nije pomakla s mrtve točke u više od tri godine svog mandata, tako je i tijekom proteklih sedam-osam mjeseci svoga upravljanja IP-om nastavila i aktualna vlast s Markom Jelićem na čelu - nezadovoljno konstatira vijećnica Ćurić.

'Pakt o nenapadanju'

Smatra i da su HDZ i NL Marka Jelića sklopili "pakt o nenapadanju" i kooperativnosti jer su za neprovedbu Programa krivi i jedni i drugi. Kad je HDZ nakon prve tematske sjednice Gradskog vijeća napao voditelja IP-a Marija Ćaćića da ništa nije napravio u proteklih osam mjeseci otkako vodi Plan, ovaj im je odmah uzvratio dokumentom iz kojeg je razvidno da HDZ u više od tri godine nije učinio baš ništa. A uza sve, ističe Ćurić, sam HDZ je razotkrio kako su danas nezavisni gradonačelnik i njegov zamjenik, Marko Jelić i Marijo Ćaćić, aktivno sudjelovali u osmišljavanju i provedbi Intervencijskog plana od njegova početka, još od ožujka 2014.
- Kako je moguće da je 8. kolovoza 2017. formirana stručna radna skupina za Intervencijski plan Grada Knina, koja je do danas održala 24 radna sastanka, a da vijećnici Grada Knina ne mogu dobiti ni jedan dokument o tome što su radili na ta 24 sastanka i je li to ičim korisnim rezultiralo - napisala je u priopćenju Marija Ćurić, podsjećajući da su još 7. studenoga 2016. imenovani timovi po prioritetnim točkama IP-a i podijeljeni zadaci, ali o tome također nema nijednog pisanog traga...
Ćurić se referira i na izjavu aktualnog voditelja IP-a Marija Ćaćića da Knin nema stručnih ljudi za provedbu ovog zahtjevnog plana, a on sam se, kaže, hvalio da je napisao 130 projekata. Stoga ga je pozvala da podnese ostavku na dužnost dogradonačelnika i svoje vrijeme u cijelosti posveti izradi projekata za IP, što bi, poručuje, za građane Knina bilo puno korisnije.

Bombastično bez pokrića

Na kritike i optužbe vijećnice Ćurić, priopćenjem se oglasio i kninski HDZ, tvrdeći da vijećnica iznosi dezinformacije i poluistine, što joj se može tolerirati jer je i sama priznala na sjednici GV-a da "ne razumije najbolje IP i ne snalazi se u njemu". Naglašava se da je projekt osmislio kninski HDZ 2014. i da "ne stoji u potpunosti" da u četiri godine nisu napravili ništa.
- Naprotiv, napravljeno je sve potrebno da projekt ide planiranim tempom, pa i više od toga - sasvim neodređeno će u svojoj "obrani" vijećnici HDZ-a. A onda posežu za diskvalifikacijama kolegice Ćurić, pa kažu:
- Općenito, i vi i pozicija kojoj tren pripadate, pa ne pripadate, promašili ste bit sazivanja tematske sjednice o IP-u. Vijećnici HDZ-a ne žele politiziranje niti skupljanje sitnih političkih bodova bombastičnim izjavama bez pokrića. Želimo nužno zajedništvo svih strana i sudionika u provođenju projekta koji je prijeko potreban našem Kninu.
Lijepo ali demagoški...
- Svatko ima pravo iznositi svoje mišljenje, i ja to, dapače, potičem. Istina je i da u četiri godine nisu napravljeni ozbiljni pomaci jer je bivša vlast vrludala. Međutim, s tim je gotovo - optimistično će gradonačelnik Marko Jelić, tek okrznuvši svoje prethodnike iz HDZ-a. Knin i Vukovar su, kaže, uspjeli izboriti, uz pomoć državne tajnice Josipe Rimac, promjenu Vladine uredbe, i osigurati dodatno zapošljavanje za potrebe provedbe Integracijskog plana, pa je upravo završen natječaj za voditelja i koordinatora IP-a.

Najstručniji ljudi

- Prvi problem s kojim smo se suočili je nepostojanje osnovne dokumentacije za projekte. Recimo, za kninsku tvrđavu treba napraviti najprije geodetski, a onda i konzervatorski elaborat, bez kojeg se ne može početi ništa raditi. Isto je i s uređenjem stare gradske jezgre, jer su to zaštićena područja - kaže Jelić.
- Što se tiče gospodarstva, nije istina - napominje gradonačelnik - da nije ništa učinjeno. Idemo 30. travnja s natječajem za poticaje, minimalne (od 30 tisuća do pola milijuna kuna), i državne potpore (od pola milijuna do 3 milijuna kuna). Isto je i sa sredstvima Europskog socijalnog fonda, gdje je 23 milijuna kuna namijenjeno nevladinim udrugama, tako da samo na te dvije alokacije - gospodarstvo i udruge - ide oko 50 milijuna kuna - kaže Jelić.
Na činjenicu da je prošlo četiri godine a nijedan projekt iz IP-a još nema spremnu ni dokumentaciju, a kamoli da je proveden, gradonačelnik priznaje:
- Točno je to, ali kretali smo se kao kroz maglu, jer nismo zapravo definirali što želimo napraviti a da ima integrativni efekt. Ali, shvatili smo da vremena nema i krenuli. Sustav smo osovili na noge, raspisali natječaj za voditelja i koordinatora IP-a, pri čemu želimo najkvalitetnije i najstručnije ljude jer bez toga neće ići - navodi gradonačelnik.

Nova radna mjesta

- Neznanje, a ne opstrukcija, glavni je krivac što naši prethodnici nisu pripremili nijedan projekt iz IP-a - uvjeren je Marijo Ćaćić, aktualni voditelj Programa. Dok je, kako kaže, Vukovar, primjera radi, projekt tržnice proveo i sad će im novac biti refundiran iz EU fondova.
U Kninu je, pak, veli, učinjen prvi korak vezan uz projekt koji se odnosi na rijeku Krku - napravljen je idejni projekt i ishodovana lokacijska dozvola, a radit će se tri pješačko-biciklističke staze od izvora Krke do kraja područja grada Knina, sportsko-rekreacijska zona, rasvjeta, itd.
- Oni prije nas su to neozbiljno shvatili. Bivša voditeljica IP-a Josipa Rimac objektivno nije imala ni vremena zbog drugih obaveza, a ni stručnog znanja za pravila i proceduru EU fondova, a ja se time bavim deset godina - veli Ćaćić.
Jedan od ključnih dijelova IP-a su bespovratna sredstva za poduzetnike, u ukupnom iznosu od 22,2 milijuna kuna.
- Mi smo inicirali izmjene Intervencijskog plana kako bismo kroz ova četiri glavna projekta (Tvrđava, Krka, stari grad i gospodarstvo) osigurali zapošljavanje. Primjerice, objašnjava Ćaćić, projektom uređenja Tvrđave nije bio predviđen nijedan sadržaj koji bi donio nova radna mjesta, ali mi smo to izmijenili i sad će se izgraditi kongresna dvorana s komercijalnom svrhom, što će generirati i prihode i zapošljavanje - entuzijastično će trenutni voditelj IP-a. Razmišlja se, kaže, i kako bi umjesto izgradnje nove zgrade za poduzetnički inkubator, što bi stajalo 30 milijuna kuna, iskoristili staru zgradu koju koristi Jadranska banka a ustupila bi je Gradu za 2,9 milijuna kuna. S adaptacijom, to bi nas stajalo upola manje od 30 milijuna, i dobili bismo prostor za inkubator, odnosno informacijsko-inovacijski centar. Sustavno se - ističe Ćaćić - promišlja kako sa što manje sredstava dobiti što više sadržaja.

Odabir novog voditelja




Ne boji se prekoračenja rokova koje bi smanjilo i priliv europskog novca.
- IP je predvidio da se prvi projekti završe 2019., a mi ćemo početi sve projekte još 2018., i u 2019. svi će biti u intenzivnoj fazi. Početkom idućeg tjedna odabrat će novog voditelja i ubrzati sve aktivnosti na IP-u.
Ne bojimo se - samouvjereno će Ćaćić - odliva sredstava iz Knina u druge gradove zbog naše nepripremljenosti. Naprotiv, planiramo povući i više novca za naše poduzetnike od planiranih 22,2 milijuna kuna, s obzirom na to da je 80-ak poduzetničkih projekata napravljeno, a poduzetnici se i dalje javljaju županijskoj Razvojnoj agenciji. Uostalom, veli, ti su iznosi, planirani IP-om, ionako samo okvirni, a ne i obligatorni. Ovakav program u Hrvatskoj se još nije provodio, ovo je pilot-projekt i iskustva stečena u njemu moći ćemo koristiti i u drugim projektima - konstatira Ćaćić.
S obzirom da je, kako i sam kaže, dosad napravio stotinjak projekata za EU-fondove, pitali smo ga razmišlja li o prijedlogu vijećnice Ćurić da podnese ostavku na mjesto dogradonačelnika Knina i posveti se u cijelosti IP-u.
- Konzalting bi mi svakako bio lukrativniji od dužnosti zamjenika gradonačelnika. Ali, onog trenutka kad sam pristao ići na izbore i dobio povjerenje građana, znao sam da to više neću moći raditi jer bi to netko mogao protumačiti i kao sukob interesa. Cilj nam je formirati tim prvorazrednih stručnjaka koji će raditi ne samo na IP-u, nego i na drugim, budućim projektima za Knin, jer su nam na raspolaganju puno izdašniji EU fondovi od ovih 22,7 milijuna eura. Dosad nismo mogli konkurirati jer nismo imali tim za to, niti smo bili u poziciji da odlučujemo, jer vlast smo preuzeli tek u svibnju prošle godine - zaključno će Ćaćić.

24. travanj 2024 16:05