StoryEditorOCM
ŽupanijaNisu za bacit

Ministar Tomislav Ćorić sa županom Goranom Paukom, gradonačelnicima i načelnicima o europskim fondovima za gospodarenje otpadom

Piše Šibenski.hr
21. veljače 2018. - 09:24

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, sa suradnicima, boravio je danas u radnom posjetu u Šibensko-kninskoj županiji, gdje se sastao sa županom Goranom Paukom, gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina.
 
Na sastanku održanom u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" predstavljene su  mogućnosti sufinanciranja mjera koje jedinice lokalne samouprave trebaju provesti tijekom 2018. godine kako bi ispunile svoje obveze.

-Nakon niza godina pripreme projektne dokumentacije i dobivenih sredstava iz europskih fondova, trenutno su u tijeku radovi na terenu. Dovršene su dvije pretovarne stanice: u Pirovcu i u Biskupiji; sanirana dva velika službena odlagališta neopasnog otpada; „Bikarac“ i „Šljukine njive“. Počela je sanacija odlagališta „Leć“ zahvaljujući nedavno potpisanom Ugovoru o sufinanciranju, a projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom „Bikarac“ uspostavit će se moderni i ekološki prihvatljiv sustav gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije, usklađen s propisima Republike Hrvatske i Europske unije - kazao je između ostaloga župan Pauk, zahvalivši Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na pomoći i financiranju brojnih projekata na području Šibensko-kninske županije.
 
-Veseli činjenica da je većina jedinica lokalne samouprave s područja Šibensko-kninske županije poduzela aktivnosti u smijeru donošenja planova gospodarenja otpadom. Dokumenti koje ste pripremili omogućiti će vam pristup ovim natječajima - rekao je Ćorić te istaknuo da je u 2016. godini Republika Hrvatska završila sa 27 posto odvojenog komunalnog otpada, a do 2020. cilj je doseći 50 posto.
 
Pomoćnica ministra Anamarija Matak predstavila je postojeće stanje u Republici Hrvatskoj i Šibensko-kninskoj županiji te upoznala čelne ljude jedinica lokalne i regionalne samouprave s prioritetnim aktivnostima koje trebaju provesti u 2018. godini. Predstavljeni su otvoreni natječaji za izgradnju infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada, za informativne aktivnosti, nabavu vozila te izgradnju sortirnica.

 

25. travanj 2024 08:30