StoryEditorOCM
ŽupanijaBilice

Željko Dulibić: Za radove u luci u uvali Stubalj iz Zagreba očekujemo barem milijun kuna

Piše Katarina Rudan
20. veljače 2018. - 14:40

U izgradnju luke otvorene za javni promet – uvala Stubalj u Bilicama do danas je uloženo oko četiri milijuna kuna. Novac je osiguran iz tri izvora: županijske Lučke uprave, proračuna Šibensko-kninske županije i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Riječ je o projektu vrijednom 20 milijuna kuna. Radovi su počeli još krajem 2015. godine, a dovršetkom projekta osigurat će se dvjestotinjak komunalnih i 50 nautičkih vezova. Nositelj svih investicijskih aktivnosti u realizaciji ovog projekta je Lučka uprava Šibensko-kninske županije.

– Bilice su na moru, a nisu imale rivu. To nam je bio okidač da krenemo u ovaj projekt, a napravljen je i projekt za preostali dio uvale, za koji ćemo se truditi namaknuti sredstva i nastavljamo raditi na njemu. Dosad je napravljeno 110 metara rive s tridesetak privremenih vezova, ali u konačnici će izgledati sasvim drukčije. Dolaze pontoni koji će štititi luku od vjetra, treba ih izgraditi u dužini od stotinjak metara. Ima još puno posla, a tempo odvijanja radova ovisit će o priljevu sredstava iz navedena tri izvora financiranja – kazao je ravnatelj županijske Lučke uprave Željko Dulibić.



Osim vlastitih i sredstava iz županijskog proračuna, za taj projekt ove godine očekuju i sredstva od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.
– Prošle godine za Stubalj nismo dobili sredstva iz resornog ministarstva, jer je za projekt komunalne lučice Vrnaža u šibenskoj Mandalini izdvojilo maksimalno mogući iznos za jednu županiju. Ove godine očekujemo određena sredstva i za Stubalj, te smo ga aplicirali na natječaj i zatražili dva milijuna kuna za nastavak radova. Ako dobijemo milijun, bit ćemo zadovoljni – kaže Dulibić i dodaje da će se tada nastaviti radovi na uređenju rive, prema budućem betonskom štitu ili lukobranu u moru. Njega nije moguće, kao rivu, graditi u fazama, dodao je Dulibić, stoga prvo treba osigurati oko pet milijuna kuna, kolika je procijenjena vrijednost radova, te ga napraviti u "hicu".

Također, u Lučkoj upravi i Županiji prate mjere koje se otvaraju za povlačenje europskog novca, ali do sada nije bilo mjera u koje bi se uklopila gradnja luke otvorene za javni promet.
– Za sada je bilo teško povezati gradnju luke otvorene za javni promet uvala Stubalj s bilo kojom linijom, no nadamo se da će biti i toga. No, mi ne želimo čekati, pa radije idemo korak po korak i jednog će se dana sve napraviti – na kraju je rekao Dulibić.

Treba li uopće navoditi koliko je ovaj projekt važan za Bilice, koje se sve više okreću turizmu i u tom segmentu već postižu zapažene rezultate?

18. travanj 2024 01:35