StoryEditorOCM
ŽupanijaNezadovoljna opozicija

Dva šerifa su donijela totalni sumrak: Što se to krije od građana Vodica?

Piše Šibenski.hr
15. veljače 2018. - 17:28

Oporbeni vijećnici Gradskog vijeća Vodica jučer su napustili sjednicu vodičkog parlamenta, a danas su se oglasili priopćenjem za medije kojeg prenosimo u cijelosti:

Totalni sumrak u Grad Vodice donio je novi Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi tzv. LEX ŠERIF. Od Gradskog vijeća se očekuje djelovanje u smislu poštivanja svih zakonskih odredbi u ulozi zakonodavne vlasti, a posebice od onih predstavnika koji čine poziciju u vodičkom vijeću. Najmanje se od istih očekuje nepoštivanje zakona i podzakonskih akata. Danas smo svjedočili činu „moći i vlasti“, a ni u kom slučaju činu „demokracije“.
 
Predsjednik Gradskog vijeća se oglušio, dapače vrlo grubo pokušao zaustaviti predstavnika 1/3 vijećnika na primjedbu koja je uložena u pisanom obliku, a odnosila se između ostalog i na prihvaćanje dnevnog reda odnosno, još važnije, donošenje novog Statuta Grada Vodice. Iako je spomenuti Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji je stupio na snagu 12.12.2017 (NN 123/2017), naložio svim gradovima i općinama da u roku od 60 dana usklade svoje statute i opće akte sa zakonom, to se na žalost do danas nije dogodilo. Iako smo upozorili na nezakonitost i nepravilnost najvažnijeg dokumenta Grada Vodica, vladajući ni u jednom trenutku nisu pokazali političku volju da se ova povreda Zakona riješi u dobroj namjeri na dobrobit svih građana Vodica.

Usput vrlo nespretno objašnjenje kako predstavnika stručnih službi Grada, a još nespretnije objašnjenje predsjednika Gradskog vijeća ne umanjuje povredu Zakona i njegovih odredbi. Smatramo da je ovo grubo kršenje zakonskih propisa i rokova koji su njime određeni.

Oporba je predložila i vrlo važnu točku, koja je bila 12.točka predloženog dnevnog reda, a koja se ticala osnivanja odbora za nadzor investicija Grada Vodica, a koju je jednoglasno, vladajuća koalicija HDZ-HSS ODBILA. U europskoj pa i u svjetskoj demokratskoj praksi je, da upravo ovaj odbor pripada oporbi, kako bi na vrijeme i sa svim raspoloživim zakonskim opcijama, sredstvima i institutima pravne države, osujetila moguće špekuliranje unutar primjerice građevinskog lobija i krupnog kapitala, a koji vodi naš Grad u potpunu betonizaciju posljednja dva desetljeća. Betonizaciju (apartmanizaciju) koja nema riješene probleme kapitalnih infrastrukturnih objekata (kanalizacija, prometna infrastruktura…), stoga se nameće važno pitanje: „Tko to ima za pravo biti neodgovoran prema upravljanju i gospodarenju porostorom?“

Dragi naši sugrađani i porezni obveznici pitamo se: „kome smeta Odbor za nadzor investicija Grada Vodica“.
Oporbeni vijećnici nisu pozivani ni na međustranački sastanak na kojem bi se raspravljalo o donošenju novoga Statuta jer isti se bitno mijenja, a hrvatska ga je oporba s pravom nazvala LEX ŠEFIR.  Po starom Statutu sve zastupljene stranke su dužne sudjelovati u usklađivanju novoga Statuta o kojem ovisi daljnje funkcioniranje grada. Vladajući su sami odredili kako će upravljati s Gradom što je protivno Zakonu o lokalnoj i područnoj (reginalnoj) samoupravi.

Naglašavamo i izražavamo žaljenje što je nakon pet mjeseci obnašanja vlasti koalicija HDZ-HSS dovela Grad u nezavidno stanje. Pokazalo se da je političko neiskustvo  i (ne)znanje nove Gradonačelnice jako pogubno za daljnji razvoj Grada Vodica. Nažalost, trenutno su svi projekti na području Grada u MIROVANJU te je zbog nerealizirani pojedinih projekata (poput 2 faze Herfordske ulice i kanalizacije,…) upitna i kvaliteta predstojeće turističke sezone. Predsjednik Gradskog vijeća umjesto da prihvati kritike oporbe, koje su u ovom mandatu više nego konstruktivne, on političkim spletkarenjem pokušava ušutkati oporbu predlažući novi poslovnik koji za cilj ima prikriti (ne)znanje i (ne)sposobnost gradske uprave da kvalitetno vode naš Grad.

Grad Vodice ima čak „dva šerifa“ od kojih je drugi aktualni predsjednik Gradskog vijeća Marin Mikšić iz redova HSS-a koji se nakon izbora priklonio HDZ-u jer su do tada bili u manjini. Gospodin Mikšić vodi sjednice isključivo u korist vladajućih, a na način da u svakoj raspravi u kojoj sudjeluju oporbeni vijećnici namjerno ograničava (ne poštujući Poslovnik) kvalitetne i konstruktivne rasprave, kao i doprinos rada oporbe na dobrobit svih građana.

Sudeći po ponašanju predsjednika vijeća, dalo bi se zaključiti da su oporbeni vijećnici neznalice i da rade protivno interesima građana, a posebice onog dijela građana koji su im na proteklim izborima ukazali povjerenje, njih čak 46,6%.
Bitno je naglasiti da gospodin Mikšić i HSS u Vodicama pomaže HDZ-u, a u županijskoj skupštini se priklonio SDP-u. Zaključite sami o motivima ovakvog političkog manevriranja.

Nadalje, želimo demantirati istupe predsjednika Gradskog vijeća, gospodina Marina Mikšića i gradonačelnice gospođe Nelke Tomić o nesudjelovanju oporbenih vijećnika u radu odbora Gradskog vijeća. Dakle, nije istina da odbijamo rad već s gnušanjem odbijamo samovolju u formiranju odbora Gradskog vijeća pod krinkom demokratičnosti sadašnje vladajuće koalicije.

Sudjelovanje i participacija u radu u bitnim odborima, na kojima se donose ključne odluke za naš Grad, nije nam omogućeno, a odluke su obavijene velom tajni. Pa tako ne smijemo znati koliko se godišnje izdaje koncesijskih odobrenja, koliko će stotina tisuća kvadrata poljoprivrednog zemljišta prijeći u građevinsko, koliko će u narednim godinama iznositi kreditno zaduženje našeg Grada, koliko će se povećati porezni i komunalni nameti, kako i na koji način i po kojem ključu se troši novac poreznih obveznika. Puno je pitanja i puno važnih odluka, o kojima bi trebali biti upoznati kroz rad odbora, dobijemo na vijećničke klupe te pokušavajući putem aktualnog sata i vijećničkih pitanja dobiti odgovore, na koja nam uporno, „vladajuća koalicija“ uskraćuje kvalitetne i realne odgovore.

Dakle gospodo, iz vladajuće koalicije, suradnja s Vama će biti moguća kad ovo što danas govorite pretvorite u djela, kad budete poštivali Statutarne odredbe i odredbe Poslovnika.

Nažalost, da jedno govorite, a drugo radite dokazano je i novim Poslovnikom o radu Gradskog vijeća koji ste kreirali bez sudjelovanja oporbenih vijećnika. Demokracija i sloboda mišljenja na djelu u režiji HDZ-HSS-a.

Nadamo se da ćete promisliti o Vašim daljnjim aktivnostima i za početak promijeniti prijedlog Poslovnika o radu Gradskog vijeća koji ste danas uvidjevši, da ste prešli granice dobrog ukusa, ipak skinuli s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća. Da smo u krivu sigurno to ne bi učinili zaključujemo u ime oporbe Grada Vodica i vijećnika Liste našega mista, SDP-a i platforme MOST-a.

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Vodica
Danijel Lasan Zorobabel
Ante Juričev Grgić
Ante Strikoman
Ivica Slavica
Šime Bilan
Marko Udovičić
Sunčica Grubelić

24. travanj 2024 00:56