StoryEditorOCM
ŽupanijaGradsko vijeće Vodica

Oporba napustila sjednicu i poručila vladajućima: Sve vaše odluke su nelegalne! Predsjednik Mikšić im odgovorio: Radite igrokaz!

Piše Ante Talijaš
14. veljače 2018. - 12:32

Sedam oporbenih vijećnika - tri s Nezavisne liste 'Našega mista', dva MOST-a i dva vijećnika SDP-a, napustilo je u srijedu sjednicu Gradskog vijeća Vodica pri izglasavanju dnevnog reda. Oporbeni vijećnici to su učinili, nakon što je predsjednik 'vodičkog parlamenta' Marin Mikšić odbio njihov prijedlog da prva točka dnevnog reda bude Odluka o donošenju Statuta Grada Vodica.

- Temeljem novog zakona o jedinicama lokalne samouprave, svi gradovi i općine, pa tako i Grad Vodice trebaju donijeti novi Statut Grada Vodica usklađen s tim zakonom. Na današnjoj sjednici odluka o novom Statutu predložena je kao 9. točka dnevnog reda. Smatrali smo da ona mora biti prva, jer ostale važne odluke predviđene dnevnim redom na ovoj sjednici, ne mogu imati pravovaljanost, ako prethodno nije usvojen novi Statut, a koji stupa na snagu u roku od osam dana od dana objave u službenom glasilu. Dakle, na ovoj današnjoj sjednici se mogao donijeti samo Statut, a sve ostale točke dnevnog reda trebalo je prolongirati za iduću sjednicu – kazao je Danijel Lasan, vijećnik Nezavisne liste 'Naše misto', obrazlažući razloge napuštanja sjednice.

On je dodao kako je zbog aljkavosti i nestručnosti gradskih službi i probijen zakonski rok za donošenje statuta.
- Statut je trebalo donijeti u roku od 60 dana od donošenja novog zakona o lokalnog samoupravi, tzv. 'Lex šerifa', a taj rok je probijen. Ujedno, pri izradi novog Statuta, najvažnijeg gradskog dokumenta, uopće nisu konzultirani oporbeni vijećnici, niti su njihove naknadne primjedbe uvažene – rekao je Danijel Lasan.

- Napuštanje sjednice oporbenih vjećnika bio je igrokaz ljudi koji na sebe žele privući pozornost. Nemam ni volje, ni snage baviti se njihovim politikanstvom jer Grad Vodice i oni koji ga vode imaju puno posla oko ozbiljnih tema. Sjednica Gradskog vijeća posve je legalna, jer su sve odluke s dnevnog reda donesene na temelju postojećeg i važećeg Statuta Grada Vodica. Na ovoj sjednici donesen je novi Statut usklađen novim zakonom o jedinicama lokalne samouprave koji će stupiti na snagu u roku osam dana od službene objave i po njemu će se donositi odluke na idućim sjednicama Gradskog vijeća – kazao je Marin Mikšić.

19. travanj 2024 21:30