StoryEditorOCM
ŽupanijaProgram 'Zaželi'

Drugi dobili EU novac, a općine Ružić i Unešić na čekanju

Piše Katarina RUDAN
30. siječnja 2018. - 21:49

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava odobrilo je 6.540.000 kuna za četiri projekta koja će se provoditi na području Šibensko-kninske županije, za zapošljavanje žena koje će se skrbiti o starijim i potrebitim osobama u njihovim kućanstvima.

Riječ je o dijelu sredstava iz Europskog socijalnog fonda koji su pripali Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2020. godine za provedbu programa "Učinkovitost ljudskih potencijala", a dodjeljuju se kroz program zapošljavanja žena pod nazivom "Zaželi".

Cilj je projekta zapošljavanje teže zapošljivih žena u trajanju do 30 mjeseci, a naglasak je na zapošljavanju žena starijih od 50 godina, onih s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žena s invaliditetom, žena koje su žrtve trgovanja ljudima, liječenih ovisnica, žena žrtava obiteljskog nasilja te beskućnica. Projekti se u stopostotnom iznosu financiraju iz tog europskog fonda. Inače, obavezni partneri na projektu su regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i centri za socijalnu skrb. Odluke o dodjeli sredstava su donesene, a uskoro slijedi potpisivanje ugovora.

Prijavile se općine

Gradu Skradinu je za projekt "Budimo im potpora" pripalo 1,9 milijuna kuna, a Općini Tribunj za projekt "Zajedno za njih" 1,5 milijuna kuna. Osim jedinica lokalne samouprave, na natječaj su se mogle prijaviti i neprofitne organizacije. Tu mogućnost iskoristile su udruge, pa je udruga "Žene kosovske doline" dobila 1,7 milijuna kuna za projekt "Pomoć zajednici", a Udruga žena iz Drniša za projekt "Sretnija starost" 1,5 milijuna kuna. Na natječaj Ministarstva prijavile su se i općine Ružić i Unešić. Njihovi su projekti u fazi ocjenjivanja i u obje općine očekuju pozitivan odgovor.



– Imamo informaciju da smo prošli prvu administrativnu prepreku i naš je projekt na čekanju. Naravno, uskoro očekujemo pozitivnu odluku. U projektu "Zaželi", koji smo prijavili u kolovozu prošle godine, planirano je zaposliti 20 žena sa Zavoda za zapošljavanje koje su u dobi od oko 50 godina i teško im je naći posao na tržištu rada. One bi se brinule o stotinjak starijih i potrebitih osoba na području naše općine, program traje dvije godine i vrijedan je 3,4 milijuna kuna – kaže načelnik općine Unešić Živko Bulat i navodi da im je u pripremi projekta ruku pružila Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Osim Unešiću, tehničku pomoć u pisanju projekata županijska Razvojna agencija pružila je i Općini Unešić, te Udruzi žena iz Drniša. Dodajmo da minimalna vrijednost nepovratnih sredstava po pojedinom projektu može iznositi 900 tisuća kuna, dok je najviša predviđena vrijednost po projektu deset milijuna kuna.


Živko Bulat:
Planiramo zaposliti 20 žena sa Zavoda za zapošljavanje, u dobi od oko 50 godina. One bi se brinule o stotinjak starijih i potrebitih osoba na području naše općine

19. travanj 2024 00:23