StoryEditorOCM
ŽupanijaBalon od HDZ-ove sapunice

Vodice su jedini grad u Hrvatskoj bez sportske dvorane. A o njoj se govori još od hrvatskog osamostaljenja, punih 27 godina

Piše Ante Talijaš
27. siječnja 2018. - 10:06

Vjerovali ili ne, popularna turistička destinacija Vodice jedini su grad u Hrvatskoj koji nema svoju sportsku dvoranu. Nema većeg sela, ni općinskog središta u Lijepoj našoj bez ovog prijeko potrebnog sportskog sadržaja, a eto, grad i turističko središte Vodice su i 27 godina od hrvatske samostalnosti i dalje bez odgovarajuće sportske dvorane.

Sramotna je to činjenica, u prvom redu za HDZ-ovu nomenklaturu koja je kontinuirano na vlasti u Vodicama od prvih demokratskih izbora, dakle, već punih 27 godina.

Unatoč tome što Vodice slove kao bogat grad zbog izdašnog proračuna, u gotovo tri desetljeća vlast nije uspjela iznaći proračunska sredstva da se krene u izgradnju sportske dvorane za kojom je vapilo na desetke sportskih udruga s više stotina članova. Iz gradske blagajne novac se godinama uvijek trošio na neke druge komunalno-turističke infrastrukturne projekte, a sportska dvorana ostajala bi na čekanju, i tako do dana današnjega.

Od Rade do Branke

A dvorana je Vodičanima stalno obećavana. Još tamo od ranih devedesetih godina prošlog stoljeća HDZ-ove vlasti, predvođene gradonačelnikom Radom Ivasom, koji je tu funkciju u tri mandata obnašao 12 godina. I njegova nasljednica Branka Juričev-Martinčev, provela je za kormilom Vodica isto tri mandata, tj. 12 godina, a dvorana nije sagrađena.

Upravo se priča o gradnji sportske dvorane aktualizirala u prvom mandatu gradonačelnice Juričev-Martinčev od 2005. godine. Najavljivala je tada Branka gradnju dvorane po modelu javno-privatnog partnerstva, pa dobivanje sredstva za projekt iz državnog proračuna preko resornog ministarstva, ali i mogućnost povlačenja novca iz predpristupnih fondova Europske unije.

Donesenim prostornim planom sportska dvorana bila je predviđena u Sportsko-rekreacijskom centru "Račice", u kojem je 2007. godine izgrađeno nogometno igralište s umjetnom travom. Projektnom dokumentacijom bilo je predviđeno da se u Račicama pored dvorane izgrade i brojni drugi sportski sadržaj, a sve kao preduvjet za razvoj zimskoga sportskog turizma u Vodicama.

No, unatoč najavama gradonačelnice i njezinom velikom trudu, sredstva za dvoranu nisu pronađena (dobivena), premda su u relevantnim ministarstvima uglavnom sjedile njezine stranačke kolege.

Vlažna i skliska

I da bi se utišalo sve glasnije nezadovoljstvo brojnih Vodičana zbog nerealizacije projekta sportske dvorane, HDZ-ova gradska vlast odlučila se na "bacanje prašine u oči" izgradnjom alternativnog sportskog objekta. Naime, prije pet godina kod Osnovne škole izgrađena je minijaturna montažna dvorana bez svlačionica i ostalih pratećih sadržaja, odnosno igralište s dvoranskom podlogom, natkriveno plastičnom krovnom konstrukcijom, prozvano "Balonom".

Za ovaj objekt potrošeno je više od tri milijuna kuna iz gradskog proračuna, a po svome sadržaju nikako ne može zadovoljiti potrebe vodičkih sportskih klubova, od malonogometnih, košarkaških, odbojkaških do rukometnog kluba. Mala dvoranica, u kojoj je podloga zbog slabe klimatizacije i nakupljene vlage često skliska, stalna je prijetnja za padove i ozljede njezinih korisnika.
U međuvremenu, po svemu sudeći, posve se odustalo od planirane izgradnje suvremene i velike sportske dvorane u SRC-u "Račice".

Naime, izmjenama i dopuna prostornog plana, na zemljištu pored nogometnog igrališta umjesto dvorane sada je predviđena izgradnja "Supergumna", nekakva turističko-posjetiteljskog centra s pričom o kulturnoj baštini Šibensko-kninske županije koji "gura" župan Goran Pauk.

Europski fondovi

Nakon odrađena tri mandata, dugogodišnja gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev "preselila" je u saborske klupe, a Vodičani sada sportsku dvorane očekuju od nove HDZ-ove gradske vlasti predvođene gradonačelnicom dr. Nelkom Tomić.

– Svjesni smo da je nepostojanje odgovarajuće sportske dvorane jedan od problema našega grada, koji se nameće kao prioritet za njegovo rješavanje. Intenzivno se bavimo predradnjama oko realizaciji projekta sportske dvorane, a to je pronalazak odgovarajućeg zemljišta. U tijeku su pregovori oko kupnje određenih privatnih zemljišta, a ne treba isključiti ni mogućnost otkupa crkvenog zemljišta kod škole, na kojemu je smještena "Balon-dvorana", a za tu namjenu osiguran je dio sredstava u ovogodišnjem proračunu. Što se tiče izvora financiranja izgradnje dvorane, na žalost, ne možemo računati na dostupne europske fondove, jer oni trenutno financiraju samo projekte u mjestima do pet tisuća stanovnika. No, stalno pratimo stanje u ostalim europskim fondovima, i ako se ukaže prilika, aplicirat ćemo projekt dvorane – kazala je gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić.

Ona je podsjetila kako je, ove prve godine njezina mandata, glavni zacrtani projekt izgradnja dječjeg vrtića i to kreditnim sredstvima, te dodala kako bi se financijska sredstva za sportsku dvoranu mogla u gradskom proračunu osigurati već iduće godine.

Vodičani se samo mogu nadati da na sportsku dvoranu neće morati čekati još 27 godina.


Kalmetin 'dar' Čistoj Velikoj

Za razliku od Vodica, velebnu trodijelnu sportsku dvoranu s tribinom od 500 sjedećih mjesta dobila je Čista Velika, mjesto od 600-tinjak stanovnika u vodičkom zaleđu, koje pripada području Grada Vodica. Dvoranu "vrijednu" 13 milijuna kuna, isfinanciralo je nekadašnje Ministarstvo veza, infrastrukture i regionalnog razvoja u mandatu Božidara Kalmete. Vjetar u leđa gradnji dvorane u Čistoj Velikoj bila je činjenica da je riječ o području od posebne državne skrbi.
Zanimljiv je podatak da su u samostalnoj Hrvatskoj, pored ove dvorane u Čistoj Velikoj, na području Šibensko-kninske županije sagrađene još samo sportske dvorane u Tisnome i Murteru. A primjerice, na području Zadarske županije, realizirano je 24 projekta izgradnji sportskih dvorana, pa ovaj sportski objekt imaju sva veća sela u zaleđu Zadra.

19. travanj 2024 20:33