StoryEditorOCM
ŽupanijaSVEGA ĆE BIT, SAMO RADNIKA NEĆE

Predsjednik Županijske gospodarske komore Ivan Soža upozorava: Neće nam faliti pogona, već ljudi

Piše Ivo Mikuličin
22. siječnja 2018. - 16:01

Makar će proizvodni rezultati županijskoga gospodarstva dobiti službenu potvrdu tek za nekoliko mjeseci, na temelju intenzivnog praćenja gospodarskih kretanja, mogu bez zadrške utvrditi kako je nastavljen pozitivan trend iz 2016. godine, kad su prihodi od gospodarstva bili veći za 12 posto, a broj poduzetnika porastao za osam posto. Novu nadu u bolje gospodarske dane Šibensko-kninske županije posebno bude pomaci u gospodarskoj zoni Podi, te oživjela proizvodnja u Impol TLM-u. Podi su postali važno hrvatsko središte prerađivačke industrije. Istodobno, restrukturiranje TLM-a donijelo je, uz kontrolirani stečaj, izuzetnu razvijenost aluminijske proizvodnje. Ili, puno veći plasman s manje radnika. Ne zaboravite da mi imamo još jednog aluminijskog proizvođača! Tvrtka "Ivanal" je odavno etablirana u proizvodnji aluminijskih ljevova i sklopova – počeo je s primjetnim optimizmom naš razgovor Ivan Soža, predsjednik Županijske gospodarske komore.

Vaše tvrdnje su u suprotnosti s uvjerenjem prosječnog građanina Šibenika da grad i županija ovise isključivo o turističkom prometu!?
– Takve stavove jasno niječe podatak kako udio prerađivačke industrije u prihodima županije doseže 27 posto ili oko 10 posto više od turizma. Ta industrija trasira put i novim tehnologijama, usko se povezuje s razvojnim agencijama. Dio njih će, poput "Alutecha", vrlo brzo naći svoju lokaciju u krugu TLM-a.

Turizam je svejedno novi šibenski imidž…
– Nitko to ne osporava. Zadnji službeni podaci sugeriraju da ne raste samo broj dolazaka i noćenja, već, što je puno važnije, prihod od turizma za oko 11 posto. Prihod će se u idućim godinama, uvjeren sam, samo povećavati. Posebice, ako na pravi način zaživi priča o destinacijskom menadžmentu. Bez te priče je teško izbjeći nedovoljnu koordinaciju politike, turizma i ugostitelja, dijelom zabilježenu i za šibenski doček Nove godine.

Za veći je prihod potreban i veći broj hotelskih visokokategornika…
– U tom smislu velike korake u posljednje je vrijeme učinio, i još uvijek čini Grad Šibenik. Ne mislim samo na turski hotel u Mandalini, i nove male gradske hotele. Meni se katkad čini da Šibenčani zaboravljaju kako je i hotelski kompleks Solarisa nerazdvojan dio grada, njegova gospodarstva i turizma. A riječ je o ozbiljnoj tvrtki, koja se s novim poslovnim partnerom, svrstala među najjače na hrvatskoj obali. Solaris ima kontinuitet povećanja prihoda i investiranja. Znate li da je novi Kongresni centar investicija "teška" 20 milijuna eura?

Ostale hotelske tvrtke u šibenskoj županije ne prate baš Solaris…
– Primjetna je razlika u ozbiljnosti poslovanja i investiranja tvrtki, iza koje stoje hrvatski vlasnici u odnosu na strane investitore. Turska Dogus grupa je u toj priči časna iznimka. No, ima hotelijera, poput Mađara u Primoštenu, koji ne samo da ne grade nove, već ne ispunjavaju ni točke iz ugovora s državom o obnovi starih hotela! A to, na neobjašnjiv način, traje već 15 godina!

Nautičari, očito, nisu u "klasičnoj“ turističkoj priči?
– Već ih je država svrstala u djelatnost "Sporta i rekreacije“! To neizravno pogađa našu županiju, koja je godinama najjača destinacija hrvatskoga nautičkog turizma glede čarter-flote i marina. Županijska perjanica (i ne samo županijska!) svakako je "Laguna Trade" Franje Pašalića, tvrtka koja je preporodila općinu Rogoznica. Ne zaboravite da je marina Frapa već godinama najbolja na Jadranu. A Pašalić će 20. obljetnicu svoje tvrtke "zasladiti" izgradnjom marine u Dubrovniku!

Kad se malo udaljimo od metalo-prerađivačke industrije i turizma, čime se županija može pohvaliti u "klasičnom" gospodarstvu?
– Tko može preskočiti KNAUF, koji je godinama među vodećim hrvatskim građevinskim tvrtkama!? Zadnje tri godine rasta gospodarstva se osjećaju i u povećanom prometu na veliko i malo, rastu proizvodnje i prihoda kod vjetroelektrana, bolje posluju i transportne tvrtke. Jeste li primijetili kako polako, ali sigurno raste broj teretnih brodova u šibenskoj luci?

U novogodišnjem razgovoru šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić potencirao je vjeru u resurse bivšeg TEF-a…
– Nije samo TEF veliki prostorni kapital naše županije. Miljevački plato nismo zagrebali ni centimetar ispod površine. Vlasnik "Ivanala" Marko Ivanović ima ozbiljan projekt oživljavanja lozovačkog platoa na prostoru bivše tvornice glinice. Nisam iluzionist kad tvrdim da će naša županija vrlo skoro imati problema s osiguranjem radne snage. Osim već poznatih demografskih problema, na to sramežljivo sugeriraju i podaci da je zaposlenost porasla za oko 10 posto, a nezaposlenost pala za osam posto. Neće faliti pogona i radnih mjesta, već ljudi – završio je Soža.


Obrovac na Podima
Nemojte da vas zavara naslov! Nije riječ o famoznoj propaloj tvornici u Obrovcu, već o šibenskom pogonu tvrtke "Industrius", kojoj je sjedište u sinjskom Obrovcu. Spomenuta tvrtka na Podima proizvodi industrijske konstrukcije i energetska postrojenja, te posebno uspješno posluje u Južnoafričkoj Republici. "Industrius" je treća na listi top-ten tvrtki u Hrvatskoj. Boli glava od statistike, koja sugerira da im je prosječna neto plaća oko 35 tisuća kuna! Šibenčani se tješe podatkom da oni poreze i prireze plaćaju njihovu gradu.

25. travanj 2024 04:21