StoryEditorOCM
ŽupanijaNepovratna sredstva

Za obnovu crkve sv. Jurja 100 tisuća kuna od Ministarstva kulture

Piše Katarina Rudan
18. siječnja 2018. - 19:56

Nakon što je Općini Pirovac Ministarstvo turizma početkom prosinca prošle godine dodijelilo pola milijuna kuna nepovratnih sredstava za drugu građevinsku fazu uređenja plaže Lolić, prije nekoliko dana stigla je i ova dobra vijest iz Zagreba o sredstvima kojima će se obnoviti crkva sv. Jurja.

– Prijavili smo se na javni poziv Ministarstva, a riječ je o nepovratnim sredstvima koja se dodjeljuju u sklopu Programa zaštite nepokretnih kulturnih dobara za 2018. godinu. Ministarstvo kulture odobrilo nam je prvo 40.000 kuna za izradu projektne dokumentacije obnove crkve sv. Jurja na starom groblju. Na istom javnom pozivu odobreno je i 60.000 kuna za restauratorsku obnovu slike i oltara u istoj crkvi. U 2017. godini dobili smo od Ministarstva kulture za projekt obnove crkve sv. Jurja nešto manje od 130.000 kuna, i to za restauraciju vrijednog oltara i oltarne slike "Bogorodica s Djetetom, sv. Ivanom Krstiteljem i dva lika" iz 18. stoljeća u visini od 60.000 kuna, te za sarkofag obitelji Draganić-Vrančić iz 1447. godine u iznosu od 68.212 kuna – kaže načelnik pirovačke općine Ivan Gulam.



Žao mu je što sredstva Ministarstva nisu odobrena i za program nastavka uređenja crkve Gospe Karmelske koje je na natječaj prijavila župa Gospa Karmelska, ali vjeruje da će se i u toj crkvi radovi nastaviti.

Što s Gospom Karmelskom?

– Uskoro očekujemo sastanak sa Župom i Biskupijom o toj temi, da vidimo koji su im planovi s nastavkom radova i što očekuju od Općine – kazao nam je Gulam, te dodao da je u prošloj godini Općina sudjelovala u financiranju radova na crkvi Gospe Karmelske s milijun kuna, dok je Ministarstvo kulture sudjelovalo s 120.000 kuna. Podsjetimo, crkva Gospe Karmelske smještena je u kulturno-povijesnoj jezgri Pirovca, koja je 2006. godine dobila status kulturnog dobra, a te je godine ta crkva proglašena spomenikom kulture.

Bila je u jako lošem stanju i sanacija je zahtijevala hitnost. Ukupna vrijednost građevinskih, obrtničkih i restauratorskih radova procijenjena je na oko tri milijuna kuna, a planirano je da se novac namakne iz više izvora: Ministarstva kulture, Općine i Biskupije šibenske. Nositelj projekta bila je Općina, a sada je to preuzela Župa.

– Zaista nam je stalo do toga da se radovi na crkvi Gospe Karmelske nastave jer je to izuzetno vrijedan spomenik kulture. Prvobitnu građevinu podigla je obitelj Draganić-Vrančić 1506. godine, što je povezano s utvrđivanjem naselja, a sadašnji izgled crkve je iz 18. stoljeća. Da nismo krenuli u ovaj projekt, prijetila je opasnost da građevina trajno i nepopravljivo izmijeni izvorni oblik, čime bi i status kulturnog dobra postao upitan – na kraju je rekao Gulam.
 


Gulam:
Ministarstvo kulture prvo nam je odobrilo 40.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za obnovu crkve sv. Jurja na starom groblju. Na istom javnom pozivu odobreno je i 60.000 kuna za restauratorsku obnovu slike i oltara

16. travanj 2024 17:38