StoryEditorOCM
ŽupanijaIN MEMORIAM

Otišao je Mile Bastić, dobri duh Vodica kojima je darovao himnu

Piše Ante Talijaš
13. siječnja 2018. - 10:53

U 77. godini života, u svojim Vodicama je iznenada preminuo Mile Bastić. Premda po zvanju diplomirani ekonomist, šjor Mile je za života ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu svoga rodnog grada. Galerist, esejist, publicist, istraživač povijesti Vodica, kroničar, pjesnik... Jednom riječju, jedan od najvećih kulturnjaka u povijesti Vodica, kojeg je krasila osebujnost s dozom boemštine.

Iz njegova pjesničkog opusa za sva vremena ostat će pjesma posvećena Vodicama "Voda je gradu darovala ime", koju je uglazbio pokojni maestro Boris Jakovljević, a koja je prošle godine, odlukom Gradskog vijeća, postala i službena himna grada Vodica.

Nakon što je dio radnog vijeka u svojoj struci ekonomista proveo u Rijeci, Splitu i Šibeniku, sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća u svojoj obiteljskoj kući uredio je i otvorio urbanu Galeriju BAST, u to vrijeme revolucionarni sadržaj u Vodicama koji je ubrzo postao kulturno-društveno središte mjesta i nezaobilazni segment turističke ponude. U Milinoj galeriji izlagali su eminentni hrvatski slikari i arhitekti, a u donjem dijelu gostovale su poznate glumačke družine s kazališnim predstavama, te glazbenici s koncertima. Svoju neizmjernu ljubav prema Vodicama, otocima i moru, Mile je izražavao kroz brojne napisane eseje koje je objavljivao u časopisu "Nauta". Tekstualno je surađivao i na dokumentarnom filmu Šime Strikomana i HRT-a "Leute moj" o betinskim brodograditeljima.

Zadnjih nekoliko godina Mile je neumorno radio istražujući i pišući knjigu o povijesti Vodica, odnosno vremenima i životu na prostoru Vodica koji sežu još od dana Rimskog Carstva. Nažalost, iznenadna Milina smrt zaustavila je dovršetak do sada napisanih osamsto stranice ove knjige velike povijesne vrijednosti. Ostaje vjerovati je da će ona, unatoč njegovu odlasku, ipak ugledati svjetlo dana. Adio, šjor Mile.
Mile Bastić bit će sahranjen na Gradskom groblju u Vodicama danas u 15.30.


Voda je gradu darovala ime
Gospod je stvorio izvore vode
Uz obalu mora življenja zgode
Na krškom dlanu drage nam zemljice
Izvori života zvani Vodice
Voda je gradu podarila ime
Krune bunara čine ga njime
Kruna je grada njegovo ime
Voda je gradu darovala ime
Uz vrulje, vrila, virove stare
Hrvatski oci čine bunare
Kopaju bunare i sada borove
Pitomoj zemlji uz sinje more
Voda je gradu podarila ime
Krune bunara čine ga njime
Kruna je grada njegovo ime,
Voda je gradu darovala ime
Vodice, Vodice, Vodice...

16. travanj 2024 13:46