StoryEditorOCM
ŽupanijaPRIMOŠTEN

Sređivanje katastra: Za šest godina sve nekretnine u vlasništvu '1 kroz 1'

Piše Vedrana Stočić
27. prosinca 2017. - 15:31

Za šest godina Općina Primošten trebala bi imati točan i uredan katastar nekretnina za k.o. Primošten. Na zadnjoj sjednici primoštensko Općinsko vijeće prihvatilo je sporazum s Državnom geodetskom upravom, koja bi taj posao trebala obaviti upravo u tom roku.

Katastarska općina Primošten, prema postojećim evidencijama, ima površinu od 5881 hektara i 34.379 katastarskih čestica. Procijenjena vrijednost višegodišnjih katastarskih izmjera s obzirom na broj parcela i izgrađenost iznosila bi, ustvrdili su u Državnoj geodetskoj upravi, 17 milijuna kuna bez PDV-a, međutim konačna cijena bit će utvrđena nakon što Državna geodetska uprava provede postupak javne nabave i javnog nadmetanja. Inače Geodetska uprava osigurava 30 posto novca, a Općina Primošten 70 posto.

– Pored svih ostalih prednosti, sređene zemljišne knjige jedan su od bitnijih temelja za nove investicije i brzinu njihove realizacije. Za investitore je najbitnije da nekretnina ima jednog vlasnika i da je upisana 1/1. Važno je ažurirati zemljišne knjige jer Vlada RH najavljuje spajanje gruntovnice i katastra – istaknuo je primoštenski načelnik Stipe Petrina.

Naravno da Općina Primošten ne može u pet-šest godina samo za katastarsku izmjeru "iskeširati" desetke milijuna kuna, pa je općinska vlast razradila model sufinanciranja. U financiranju ovoga golemog posla sudjelovat će svi vlasnici nekretnina. Tako u odluci o sufinanciranju stoji da su suinvestitori sve fizičke i pravne osobe koje u vlasništvu imaju neku nekretninu, bili zemljišnoknjižni ili izvanknjižni vlasnici ili suvlasnici. Plaćat će se razvrgnuće suvlasničkih i suposjedničkih zajednica.

Rješenje o visini sredstava za plaćanje katastarske izmjere za svakog suinvestitora ili vlasnika nekretnine ispostavit će Jedinstveni upravni odjel, i to na temelju odluka narodnih predstavnika, odnosno Općinskog vijeća. Pored plaćanja, vlasnici nekretnina morat će aktivno sudjelovati i u popisu suinvestitora, i to sa svim relevantnim podacima, čak i s brojevima nekretnina. Osnovano je i Povjerenstvo za provedbu sporazuma, u koje su ušli članovi Državne geodetske uprave, područnog ureda za katastar Šibenik i Općine Primošten.          

15. travanj 2024 13:43