StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

Prostorni planeri opet idu na ruku marini Frapa: Pašalić može rekonstruirati postojeće i graditi nove prateće sadržaje

Piše Vedrana Stočić
20. prosinca 2017. - 13:42

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici rogozničko Općinsko vijeće prihvatilo je pete izmjene i dopune Prostornog plana uređenja. Petim izmjenama planske regulative nisu se mijenjale granice obuhvata građevinskog područja, već je planskim rješenjima definirala izgradnja osnovne infrastrukture i prometne površine unutar građevinskih područja. 

Ipak, najvažniji razlog njihovog pokretanja i donošenja je nova ribarska luka u uvali Peleš koja će se graditi novcem iz EU fondova, a upravo zbog europskog novca luka će imati namjenu za javni promet od državnog značaja i njom će upravljati Lučka uprava Šibensko-kninske županije.

Prema riječima ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića novac za gradnju ribarske luke je u potpunosti osiguran, a stupanjem na snagu nove planske regulative otklonjena je tako i posljednja zapreka za realizaciju investicije.  
Ukupna površina morske luka otvorene za javni promet s ribarskim vezovima je 2,5 ha. Površine kopnenog dijela iznosi 0,5, a morskog 2 ha. Na kopnenom dijelu luke i dijelu obale, koja se oblikuje za potrebe priveza ribarskih plovila, osigurava se prostor za hladnjaču, benzinsku crpku, izgradnja opskrbne ceste, te pješačkih površina i parkirališta s najmanje 20 parkirnih mjesta.

Planom su propisane maksimalne veličine i visine građavina, pa tako najviša građevina može iznositi maksimalno 10 metara, a a najviša površina zemljišta pod građevinom 1000 metara kvadratnih. Na dijelu akvatorija mjenjat će se sadašnja obalna crta, pored privezišta i gatova, predviđena je i gradnja lukobrana. U okviru ribarske luke osigurana su i 2 veza za potrebe MORH –a  od  najmanje 30 metara jer se nova luka nalazi u blizni vojarne Zečevo.
Na širem području lokacije nama zaštićenih prirodnih područa, evidentiran je antički lokalitet „Zečevo-Peleš“, pa je potrebna obaviti i arheološko istražiti podmorje luke.

Kako se čulo na Vijeću mještani Zečeva žale se da nisu dovoljno upoznati s najnovijim zahvatom u blizini njihovoh mjesta, a zanima ih i što će biti s njihovom malom prirodnom plažom  jer se većina od njih bavi iznajmljivanjem soba i apartmana.

Inače, pete izmjene se bave još jednom lukom i to onom nautičkog turizma marinom Frapa.  Najboljoj hrvatskoj marini čija površina kopnenog dijela obale iznosi 2,6 ha, pratećih sadržaja  1,4 ha, a morskog čak  15,6 ha planeri ponovno idu na ruku. Prema novoj planskoj regulativi Frapi se na toj golemoj površini dopušta rekonstrukcija postojećih i gradnja novih pratećih sadržaja.

Novim PPU se propisuju izgradnja i uređenje unutar urbanističkih planova uređenja za turističke zone T1 i T2. Za mnoge je sporna visina hotelskih građevina od čak 24 metra u T1 zonama, a ni visina od 12 metra u turističkim naseljima nije zanemariva. Sporna je i odredba da se urbanističkim planom uređenja u turističkoj zoni može dopustiti etažiranje, što za mnoge znači ulazak apartmanizacije na mala vrata.

Još prije nego su konačno usvojene pete izmjene pokrenute i šeste izmjene rogozničkog Prostornog plana. Razlog njihovog pokretanja, kako je navedeno, je preispitivanje granica građevinskog područja u odnosu na izgrađenost prostora,  usklađivanja prostorno planskih rješenja sa Strategijom razvoja i izmjenama i dopunama prostornog plana Šibensko-kninske županije, te zbog korekcija odredbi za provođenje.  Neke zahtjeve imaju i javnopravno tijela, javne ustanove i poduzeća, naime, oni pak traže, navedeno je u odluci, usklađivanje prometne i komunalne infrastrukture, te korištenja mora i obale, poljoprivrednog i šumskog zemljišta.

25. travanj 2024 10:19