StoryEditorOCM
ŽupanijaNEW DEAL NA OTOKU

Uredimo naš Murter, početak je sa suhozidom po uzoru na rimsko doba

Piše Mande Turčinov Ježina
9. prosinca 2017. - 14:30

U Općini Murter-Kornati bili su ugodno iznenađeni odazivom mještana na javni poziv za zasnivanje radnog odnosa na šest mjeseci, koji je zajedno s komunalnim društvom "Murtela" i Poljoprivrednom zadrugom Kornati provela s HZZ-om kroz program pod nazivom "Uredimo naš Murter". Od traženih 12 radnika, javilo se njih devet i već od 4. prosinca u radnom su odnosu.
– Radit će na održavanju javnih površina. U tijeku je čišćenje poluotoka Gradina, a planiramo očistiti i poluotok Škojić, Betinsko polje i pješački potez od Luka do Slanice, po potrebi i druge površine – kaže Luka Ježina, voditelj općinskog Odjela za gospodarstvo.

Osim toga, Općina je postigla dogovor i s NP-om Kornati o zadržavanju njihovih sezonaca još dva mjeseca nakon isteka sezonskog rada, a "budući da je naš financijski rezultat to dopuštao, udovoljili smo potrebama lokalne sredine", kazao je ravnatelj NP-a Josip Zanze.
– Naš je cilj da se ova ustanova još više zbliži s lokalnim stanovništvom i rado smo ustupili svojih 16 sezonaca, od kojih su dvojica, Ive Šikić Bažokić i Pere Kulušić, majstori suhozidne gradnje. Bez njih sigurno suhozid koji dijeli arheološku plažu i šetnicu na Gradini ne bi uspio – kaže Zanze.

Na Gradini se, naime, gradi suhozid po projektu arhitekta Vinka Peračića, koji je bio prezentiran lokalnoj javnosti početkom ove godine, a njegova gradnja je zahtjevnija od gradnje običnog suhozida utoliko što mora asocirati na rimsko doba, budući da je cijela Gradina jedno veliko arheološko nalazište s ostacima grada Colentuma kao središta.

Suradnja NP-a s domicilnim stanovništvom u budućnosti bi se mogla još više proširiti i produbiti jer se u ustanovi razvija ideja da se Kurnatarima koji iz bilo kojeg razloga nisu u stanju održavati svoje prekomorske maslinike ponudi njihovo čišćenje i održavanje. Ustanova bi od tih vlasnika brigu o maslinicima preuzela na sebe, a urod bi se dijelio prema dogovoru.
– Iako je ideja tek u začetku, ozbiljno se o njoj razmišlja, a ako zaživi, bila bi na zadovoljstvo i ustanove i vlasnika posjeda i sezonskih radnika – rezimira Zanze. Mande Turčinov-Ježina

19. travanj 2024 01:41