StoryEditorOCM
ŽupanijaPRIMOŠTENSKA MOLITVA

Općina se svim silama posvetila promoviranju vjerskog turizma: Gospe naša Loretska, pozlati nam svaki milijun

Piše Vedrana Stočić
2. prosinca 2017. - 19:34

Nakon što je u svibnju svečano otvoren i posvećen velebni kip Gospe od Loreta na vrhu brda Gaja, Općina Primošten se svim snagama posvetila promoviranju vjerskog turizma.

Primoštensko Općinsko vijeće nedavno se odlučilo za monografiju "Gospe od Loreta" potrošiti više od pola milijuna kuna, a na zadnjoj sjednici Vijeća donesena je i odluka o pripremi i izradi promotivnih materijala. Za prvu seriju tih materijala Općina će, u odnosu na monografiju, potrošiti pravi sitniš – za majice sa šest motiva Gospina kipa, te za razglednice, otisak na keramici i porculanu, razne bedževe, privjeske i medaljone izdvojit će 25 tisuća kuna. Na odabiru motiva radit će autori Gospina kipa, mozaičar Milun Garčević i arhitekt Aron Varga, grafičku pripremu napravit će Miljenko Bernfest, a koristit će se fotografije u vlasništvu Općine Primošten.

Monografija "Gospe od Loreta" bit će tiskana u tisuću primjeraka, i to na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku, a tiskat će je Agencija za komercijalnu djelatnost Zagreb.
Samo ovog ljeta kip Gospe od Loreta posjetilo je više od 50 tisuća turista i hodočasnika, a formalnim ulaskom u rutu loretskih hodočašća broj posjetitelja, ističe primoštenski načelnik Stipe Petrina, značajno će porasti.

– Svakodnevno, bez obzira na vremenske uvjete, vjernici i turisti obilaze Gospin kip. Imamo sve više upita za organizirane posjete, ne samo iz Italije, Slovačke ili Poljske, zanimaju se čak i ljudi iz daleke Azije. Korejci su posebno zainteresirani za obilazak Gospina kipa. Službeno svetište ne može biti bez monografije, koja posjetiteljima treba približiti višestoljetno štovanje Gospe od Loreta i zanimljivu povijest Primoštena, a neki suvenir moraju ponijeti i kući – kaže načelnik Petrina.

Izrada i montaža kipa, te arheološka istraživanja i uređenje okoliša na brdu Gaju Općinu su stajali oko 2,5 milijuna kuna. Kip visok više od 17 metara, obložen mozaikom od zlata, srebra i bojenog stakla, vidi se iz svih dijelova Primoštena, a s vidikovca na brdu Gaju puca najljepša primoštenska panorama.

Oko svetišta je postavljen i videonadzor i zaštitari, a naveliko se već grade sanitarni čvor, kafić i suvenirnica. Radovi su vrijedni 228 tisuća kuna. Milijuni uloženi u kip i okoliš oko njega nisu ni izbliza konačan iznos. Za treću fazu svetišta potrebno je osigurati čak 15 milijuna kuna. Riječ je o skupoj i zahtjevnoj investiciji čija ukupna površina iznosi više od 4000 četvornih metara; potrebno je izgraditi 2000 stuba od kamenih blokova. Svaka stuba vrijedi 500 eura, pa je Općinsko vijeće odlučilo sazvati zbor građana i ponuditi Primoštencima da svaki od njih napravi po jednu stubu, a zauzvrat će na stubi stajati njihovo ime za vječnost.

Gospin kip na brdu Gaju, naglašava primoštenski načelnik Petrina, začetak je buma vjerskog turizma koji će se uskoro dogoditi u općini Primošten i ima potporu samog pape Frane. Primošten je uvršten u veliki vjerski i sekularni projekt nazvan "Ruta loretskih hodočašća", koji podupire talijanska regija Marche i biskupska konferencija Marche, a priznat je i kao Put Jubileja milosrđa. U promicanju i obnovi loretskih svetišta, Primošten se tako našao u biranom društvu gradova kao što su Prag, Pariz, Altotting, Walsingham, Krakov i, naravno, Loreto. Sve uloženo, naglašava Stipe Petrina, bit će Primoštenu višestruko vraćeno.

19. travanj 2024 18:28