StoryEditorOCM
ŽupanijaŽnjan je mačji kašalj

Petrina ne odustaje od gradnje šetnice uz more! Za građane je to rijetko viđena devastacija obalnog pojasa; primoštenski načelnik veli da samo staje na kraj krađi javnog dobra (FOTO)

29. studenog 2017. - 15:05

Zanimljivo da se nitko ne buni kada netko napravi septičku jamu na pomorskom dobru, a ne odgovara im, s druge strane, kada općina legalno, sa svim potrebnim dokumentima, nastavlja graditi šetnicu od Bau-bara do Biloga, štiteći time javni i prostor od posebnog državnog interesa kao što je obala!

Ovo je uvod u odgovor Stipe Petrine, načelnika općine Primošten na tvrdnje građanina (podaci poznati redakciji) koji nas obavještava "o rijetko viđenoj devastaciji obalnog pojasa u Teplom boku, gdje je duž Šibenske ulice probijen put širok najmanje pet-šest metara, a bagerima se nasipaju i grote uz more (!)". U Teplom boku, gdje se odmara kada god uzmogne, ovaj Trogiranin pun sumnji u legalnost općinske investicije naslijedio je vikendicu i sve se te "dramatične promjene reljefa s nesagledivim posljedicama za budućnost" odvijaju pred njegovim očima, ispričao je u nevjerici.

- Nasuti splitski Žnjan mačji je kašalj prema tome, ocjenjuje sa strepnjom - pozvavši nas da se sami uvjerimo što se to radi u primoštenskoj Šibenskoj ulici s pogledom na poluotok Raduču.

- Ma kakvo nasipanje obale!? Radi se jedino o tome da više neće biti krađe i uzurpacije javnoga. Jer, i taj je čovjek, poput svih koji su tamo izgradili kuće, ukrao od javnoga i tome je kraj - nastavlja Petrina, na trenutke prilično rasrđen bezobrazlukom toga vikendaša koji je umjesto u njegov ured na čašicu razgovora i saznanja o svemu što mu nije jasno, požurio novinare obavijestiti o nečemu što u naravi ne postoji. Jer, šetnica je, govori načelnik, ucrtana u općinski i županijski prostorni plan, a radovi koje taj građanin doživljava toliko dramatičnim, uredno su prijavljeni županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju, odakle smo dobili i potvrdu Petrininih tvrdnja.

Da je htio, taj je građanin, smatra primoštenski načelnik, zdravorazumski mogao zaključiti da pred njegovom i ostalim kućama u Teplom boku općina nastavlja graditi ništa drugo doli šetnicu popločanu benkovačkim pločama, uklopljenu u okoliš i opremljenu javnom rasvjetom. Jednaku kakva se, uostalom, pruža od Biloga do Bile luke.

- Nakon izgradnje šetnice imat ćemo svima dostupnu, a ne isprivatiziranu obalu, znat će se također što pripada općini a što je privatno zemljište! Dok to ne izvedemo, naravno da probijeni put mora mjestimično biti širi od tri metra, samo zato da bi građevinski strojevi mogli raditi na svakom dijelu buduće šetnice koja neće biti šira od 2,4 metra, kao i dosad izgrađena trasa - objašnjava Petrina.

Zanimljivo, primjećuje načelnik, da investicija u Gaju, na kompleksu spomenika Gospe od Loreta protječe bez ikakvih problema, koji započinju, kako vidi, tek s radovima u Teplom boku.
A kako je tamo zbog dugogodišnje uzurpacije izgradnjom kuća uz more blokiran pristup pomorskom dobru, materijal potreban za radove na uređenju šetnice dovozi se mukotrpno s udaljenosti veće od kilometra. Međutim, naglašava Petrina, zašto bi to bio problem lokalne samouprave, a ne države i županije? Oni će uvijek intervenirati politički, ali kada treba postupati po zakonu, to je već teže, ocjenjuje primoštenski načelnik rezignirano.

U svakom slučaju, ono što je Petrina kazao za Tepli bok vidljivo je već na prvi pogled, uvjerili smo se duž gradilišta u Šibenskoj ulici. Ako tu ima ikakve "dramatike" o kojoj govori ovaj građanin i čitatelj SD-a, tada je prisutna upravo na navodno zaštićenom, a stvarno neovlašteno zaposjednutom pomorskom dobru, u nizu pašamana, običnih i kromiranih, zatim skalina ukopanih u grote, betoniranih ili popločanih između tih istih prirodnih stijena kojima su vlasnici kuća obilježavali "svoje" komadiće obale i privatnih plažica, nesmetano gradeći u miru Božjem. Dramatično, izgleda, može biti jedino to što njihovu dosadašnju idilu razara šetnica na mjestu neuglednog, neuređenog puteljka koji je dodatno štitio njihovu "rajsku" izoliranost. No, to neka bude isključivo njihov problem - naročito onih koji su ogradne zidove imanja podigli uza same grote, na samo nekoliko metara od mora!

20. travanj 2024 03:09