StoryEditorOCM
ŽupanijaUmela ih porezna reforma

Nepopularan potez: Prvi put otkako je osnovana općina Tribunj povećana komunalna naknada

27. studenog 2017. - 15:12

Tribunjci će od početka iduće godine komunalnu naknadu plaćati 33 posto više, preciznije 0,4 kune po četvornome metru.
Prvo je to poskupljenje otkad je konstituirana Općina Tribunj, a načelnik Marko Grubelić takvu je odluku, usvojenu na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, obrazložio reformom koja je značajno stanjila tribunjski proračun.

– U okviru porezne reforme koja je na snagu bila stupila 1. siječnja 2017. godine, smanjen je porez na dohodak i smanjena je stopa poreza na promet nekretnina s pet posto na četiri posto, što u apsolutnom smislu znači smanjenje od 20 posto, a prihod od ovog poreza je u cijelosti prihod općinskog proračuna. U prijevodu, općinski proračun pretrpio je manjak za više od 200 tisuća kuna na godišnjoj razini, samo s ove osnove. Izvorni prihod proračuna Općine Tribunj, bez pomoći državnog, županijskog i drugih proračuna, za 2017. godinu iznosi 8.822.500 kuna, a izvršenje proračuna u 2016. godini, ono što se zaista i naplatilo, bilo je 8,2 milijuna kuna izvornog prihoda.


Dnevno sedam milijuna


Za svakodnevno poslovanje, socijalnu komponentu, razvoj civilnog društva, programa zaštite i spašavanja, održavanje postojeće infrastrukture odvaja se gotovo sedam milijuna kuna. To je gotovo 80 posto ukupnih izvornih prihoda. Kada promotrimo izvršenje iz 2016. godine, onda je taj postotak gotovo 85 posto ukupnih izvornih prihoda. Dakle, ostaje svega 15 posto proračunskih za investiranje i održavanje komunalne opreme i komunalne infrastrukture tijekom godine – kaže načelnik.

S obzirom da se komunalna naknada koristi strogo namjenski, novac dobiven povećanjem naknade uložit će se, dodaje, u uređenje plaža, izgradnju šetnica (Luna – Zamalin – Sovlja, te Bristak – Vodice), izgradnju novih i poboljšanje i proširenje postojećih dječjih igrališta, nogostupa, uređenje zelenih površina... Naknada će se osjetiti u godišnjem povećanju prihodovne strane proračuna za oko 250 tisuća kuna, od kojih će oko 150 tisuća kuna snositi poslovni subjekti i vikendaši, a 100 kuna stalni stanovnici.

– Da bi se, primjerice, izgradila šetnica od Lune od Zamalina, bit će potrebno najmanje 1,5 milijuna kuna. Dio sredstava namjeravamo osigurati iz vanjskih izvora. Svakako ćemo se prijaviti na natječaj ako bude otvoren na ovu temu. Pod pretpostavkom da se naša prijava prihvati, iz proračuna ćemo za tu namjenu morati izdvojiti minimalno 300 tisuća kuna – kazao je Grubelić.


SUBVENCIJE ZA UČENIKE
Vijećnici prepolovili naknade

Tribunjski vijećnici su, na Grubelićev prijedlog, prepolovili svoje naknade i na taj način osigurali subvencije za kupnju školskih udžbenika osnovcima s područja svoje općine. Roditelji će, tako, iduće školske godine komplete udžbenika plaćati u pola cijene.
– Zadnjih godina se puno govorilo o smanjenju vijećničkih naknada, međutim ondašnji vijećnici nikako se nisu mogli dogovoriti oko toga. Moje osobno mišljenje je da vijećničke naknade ne bi trebalo potpuno ukinuti jer vijećnici ulažu svoje slobodno vrijeme u pregledavanju materijala, predlaganju amandmana, prisustvovanju na sjednicama i sve ostale poslove od kojih Općina Tribunj ima koristi – istaknuo je Grubelić.
Inače, načelnikov prijedlog podržali su vijećnici s Kandidacijske liste grupe birača i vijećnici HSS-a, dok su HDZ-ovi vijećnici ostali suzdržani.

20. travanj 2024 08:23