StoryEditorOCM
ŽupanijaTurizam

Godina zmaja! Želimo da 2018. goste u Rogoznicu privuče i naš Murin

Piše Vedrana Stočić
14. studenog 2017. - 14:53

Prema e-visitoru Turističke zajednice, na rogozničkom području u listopadu se odmaralo 570 gostiju. Riječ je o povećanju od čak 48 posto. Ostvareno je, naime, 8262 noćenja, što je u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, porast od 4 posto.
Za razliku od ljetnih mjeseci, kada je bilo najviše turista iz Poljske i Češke, u listopadu su udjelom od 33 posto dominirali gosti iz Njemačke. Drugi po broju dolazaka bili su Švicarci s udjelom od 6 posto, Britanaca je bilo 5,5 posto, a oko 5 posto Austrijanaca, Poljaka i Mađara... Domaći turisti ostvarili su udio od 2,9 posto u ukupnom broju posjetitelja.

– Gledajući ukupnu statistiku za prvih 10 mjeseci ove godine, u općini Rogoznica ukupno je bilo prijavljeno 81.532 gosta, ostvareno je 753.483 noćenja. U odnosu na prošlu godinu, porast u dolascima je 11,7 posto i 10,3 posto u noćenjima. U prijedlogu programa i financijskog plana za 2018. godinu predviđeno je povećanje turističkog prometa od 7 posto, više od 800 tisuća noćenja, te prihod od 2,5 milijuna kuna neto – kaže Marijo Mladinić, direktor Turističkog ureda.



Pored dobre pomidžbe i ponude, turiste privlače i manifestacije, sportski i zabavno-kulturni programi. I za iduću godinu Turistička zajednica priprema brojne programe i velike turističko-sportske manifestacije, kao što je, primjerice, Tuna Fever, no po Mladinićevom mišljenju, potrebno je istaknuti destinacijsku posebnost vezanu za povijesnu i prirodnu baštinu.

– Rogozničko područje obiluje prirodnim, sakralnim i arheološkim lokalitetima za koje su vezane brojne legende i predaje. Po nečemu je ipak jedinstveno. Slano jezero Zmajevo oko, naime, hidrogeomorfološki je fenomen istočne obale Jadrana. Legenda o zmaju Murinu od čijeg je iskopanog oka nastalo jezero, privlači turiste. Već nekoliko godina organiziramo jednodnevno uprizorenje te legende nazvano "Buđenje zmaja", no želimo da ta manifestacije od iduće godine bude nositelj kulturno-zabavnog programa i stoga je nužno znatno ranije početi s pripremama – zaključio je direktor TZ Rogoznica.

Organizaciju događanja, dodaje, prepustit će udruzi koja bi se trebala osnovati ovih dana, to prije što bi uz "Buđenja zmaja" trebalo oživjeti i druge legende vezane uz Zmajevo oko, kao i ostale predaje i priče s rogozničkog područja.
– Očekujemo potporu lokalnog stanovništva i poslovnih subjekata, a projekt će biti apliciran i za financijsku pomoć Hrvatske turističke zajednice – najavio je Mladinić.
 

23. travanj 2024 16:29