StoryEditorOCM
ŽupanijaDonacija PBZ GRUPe

Oprema vrijedna 442 tisuće kuna bit će dragocjena! Evo i zašto: Od 200 novorođenčadi u Kninu, 40 ih je rizično

14. studenog 2017. - 10:40

Općoj i veteranskoj bolnici "Hrvatski ponos" Knin predstavnici PBZ Grupe uručili su donaciju od 442 tisuće kuna. Toliko su, naime, vrijedni suvremeni inkubator, stol za reanimaciju te monitor za nadzor vitalnih funkcija novorođenčadi, a ta će oprema služiti Odjelu za dječje bolesti. Donacija je, kazano je prilikom primopredaje, dio potpore nacionalnom projektu Ministarstva zdravstva pod nazivom "Praćenje djece s neurorizicima".

PBZ Grupa sudjeluje u projektu donirajući hrvatskim bolnicama sredstva koja je prikupila kroz vlastiti projekt "Činim dobro svaki dan", a namijenjen je dobrobiti djece i mladih. Za spomenuti projekt prikupljeno je više od 11 milijuna kuna i realizirana je 31 donacija, uključujući 24 donacije pedijatrijskim odjelima bolnica diljem Hrvatske te sedam donacija domovima socijalne skrbi.

– U našoj bolnici godišnje se rodi oko 200 djece, od kojih je 20 posto, odnosno njih 40-ak, rizična novorođenčad, uključujući 5,8 posto visokorizične novorođenčadi, koja zahtijevaju dijagnostičku obradu i nadzor te ih hospitaliziramo na Odjelu za dječje bolesti. Na odjelu intenzivno, multidisciplinarno pratimo razvoj neurorizične djece u okviru programa rane intervencije te ih uključujemo u habilitacijski tretman, što je izuzetno važno za njihov kasniji razvoj. Uočili smo i veću prevalenciju djece rođene sa srčanim greškama u odnosu na druge dijelove Hrvatske. Svake godine troje do petero novorođenčadi transportira se u kliničke centre, prvenstveno u Jedinice intenzivnog liječenja djece KBC-a Split i KBC-a Zagreb.

Donacija inkubatora, stola za reanimaciju i monitora za nadzor vitalnih funkcija od velike je važnosti za suvremeno i kvalitetno zbrinjavanje ugrožene novorođenčadi te će pridonijeti smanjenju broja djece sa smetnjama u razvoju s područja grada Knina i njegove okolice. Stoga iskreno zahvaljujem PBZ Grupi na ovoj vrijednoj donaciji – kazala je dr. Nada Kljajić, voditeljica Odjela za dječje bolesti kninske bolnice.

Ni Mario Jurišić, član Uprave PBZ Carda, nije krio zadovoljstvo što je, kako je istaknuo, PBZ Grupa kroz donaciju i humanitarne aktivnosti još jedanput potvrdila društveno odgovorno poslovanje kao temeljno načelo.
– Drago mi je da smo Općoj i veteranskoj bolnici "Hrvatski ponos" donirali suvremene medicinske uređaje koji će omogućiti bolje liječenje najmlađih pacijenata s područja grada Knina i iz njegove okolice. Naše smo humanitarne projekte "Činim dobro svaki dan" i American Express kartica sa srcem i kreirali kako bismo dugoročno i kontinuirano, iz dana u dan, pomagali djeci i mladima diljem Hrvatske. Nadamo se da će suvremeni medicinski uređaji i oprema unaprijediti zdravstvenu i socijalnu skrb djece i mladih te omogućiti izjednačavanje razine njezine kvalitete u svim dijelovima naše zemlje – rekao je Mario Jurišić.

Nazočnima se obratio i Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.
– Iznimno mi je zadovoljstvo što je kninskoj bolnici uručena najveća od svih dosadašnjih donacija, a bilo ih je 31. Kninska bolnica ima otvorena vrata u Ministarstvu zdravstva. Pomažemo gdje god možemo, pa i kroz europske projekte, jer hrvatsko je zdravstvo jako koliko je jako u Kninu i Vukovaru, a ne samo u Zagrebu – kazao je državni tajnik Dulibić.

Donaciju su pozdravili i Nikola Blažević, šibensko-kninski dožupan, te Marko Jelić, kninski gradonačelnik. Svečanosti uručenja donacije prisustvovali su i Kristina Perić, Marijo Ćaćić i Željko Džepina, zamjenici kninskoga gradonačelnika, Ana Marić, predsjednica Upravnog vijeća OVB-a "Hrvatski ponos" Knin, dr. Kristina Bitunjac, ravnateljica bolnice, dr. Mario Smoje, zamjenik ravnateljice, John Knezović, izvršni direktor Odnosa s javnošću i marketinga PBZ-a, te brojni drugi.

17. travanj 2024 12:17