StoryEditorOCM
ŽupanijaNEMA VIŠE PREPREKA

Zeleno svjetlo Pirovcu za vrtić od milijun eura

Piše Katarina Rudan
8. studenog 2017. - 19:14

Nakon izrađene dokumentacije i lokacijske dozvole te odluke Općinskog vijeća, Županijske skupštine i potpore dvaju saborskih odbora za prostorno uređenje i gradnju, te gospodarstva, zeleno svjetlo i potporu za gradnju objekta dječjeg vrtića Općini Pirovac dala je i Vlada RH.

U proceduri pripreme dokumentacije i svega vezanog za gradnju zgrade dječjeg vrtića nužne su bile sve navedene odluke "viših instanci" zbog izvlaštenja terena koji je u privatnom vlasništvu i formiranja čestice za vrtić koji će se graditi u neposrednoj blizini zgrade Osnovne škole Pirovac.



- Ovom odlukom učinili smo veliki korak prema dobivanju građevinske dozvole i realizaciji projekta. Naime, riječ je o tri čestice koje izvlašćujemo od privatnih vlasnika uz obeštećenje koje će, prema procjeni sudskog vještaka, Općinu stajati oko 1,3 milijuna. Vjerujemo da ćemo to pitanje riješiti do konca godina i nakon toga idemo na ishodovanje građevinske dozvole i na pripremu aplikacije za mjeru 7.4 kohezijskih fondova EU-a. Prema informacijama s kojima raspolažemo, sljedeće godine bi ta mjera trebala ponovno ići, a ako naš projekt prođe, očekujemo 90 posto nepovratnog novca za izgradnju i opremanje vrtića - rekao nam je pirovački načelnik Ivan Gulam.

Procijenjena vrijednost projekta dječjeg vrtića, njegove gradnje i opremanja je oko milijun eura.



- Projekt vrtića uključuje sve pedagoške standarde, kapaciteta je 60 djece. Imat će tri vrtićke i jednu grupu jasličke dobi i radit će puno radno vrijme - kaže načelnik Gulam i dodaje da Općina otprije ima odluku o osnivanju vlastite ustanove predškolskog odgoja, ali ona nije aktivirana jer nije došlo do gradnje objekta. Zbog toga je mlada pirovačka ekipa koja općinu vodi drugi mandat, na prioritetno mjesto stavila realizaciju ovog projekta. Ne bez razloga, jer djece u Pirovcu ima, mladim obiteljima je potreban kvalitetan smještaj za djecu koji sada nemaju. Naime, privatni dječji vrtić s kojim Općina ima ugovor o sufinanciranju djeluje u neadekvatnom prostoru, u prizemlju zgrade u najmu u kojoj je smještena i općinska uprava.



- Odredili smo ovaj projekt realizirati u ovome mandatu, pa ako se i dogodi da koji slučajem ne dobijemo europski novac, u njegovu provedbu ići ćemo kroz financiranje iz nekih drugih izvora. Svakako, posla još ima i to puno, ali mi smo zacrtali da na jesen 2019. godine u novu zgradu Dječjeg vrtića Mendula uđu prvi korisnici i dat ćemo sve od sebe da tako zaista i bude - odlučan je pirovački načelnik Ivan Gulam.
 


Projekt vrtića uključuje sve pedagoške standarde, kapaciteta je 60 djece. Imat će tri vrtičke i jednu grupu jasličke dobi

24. travanj 2024 19:40