StoryEditorOCM
ŽupanijaHoće li Plenković reagirati?

Što se krije iza skandaloznog pisma dijela kninskih HDZ-ovaca? 'Povratkom Srba uništit će se Tuđmanov san koji ih je s razlogom iselio!'

25. listopada 2017. - 11:05

Kad je svojedobno u javnost procurilo protestno pismo kninskih HDZ-ovaca upućeno Nacionalnom vijeću stranke, zbog nezadovoljstva odlukom Županijskog odbora o raspuštanju kninske organizacije HDZ-a, sadržaj te "prosvjedne note” tek je fragmentarno prenesen i sasvim površno interpretiran.

Slučajno ili namjerno? O tome nije teško zaključiti kad se pismo pročita u cijelosti, osobito njegov završni forte u kojem se Nacionalno vijeće HDZ-a upozorava da još jednom preispita odluku ŽO HDZ-a o raspuštanju organizacije u Kninu u svjetlu sve većeg iseljavanja tamošnjih Hrvata, čime se omogućava povratak Srba u grad, što će "uništiti san dr. Franje Tuđmana koji je s razlogom raselio ovo područje”(?!)

Pismo, naslovljeno kao Žalba na odluku o raspuštanju Gradske organizacije HDZ-a Knina i imenovanju povjerenika i Povjerenstva GO-a, zapravo je skandalozno i šovinističko, te demaskira do kraja odnos dosadašnjeg vodstva kninskog HDZ-a prema tamošnjim Srbima, koji se, po njima, nisu nikad trebali vratiti nakon provedenog etničkog čišćenja koje je, kažu, i snio i provodio Franjo Tuđman!

Svojim sugrađanima srpske nacionalnosti, koji su HDZ-u godinama čuvali leđa ne samo u Gradu Kninu i Šibensko-kninskoj županiji nego i u državi, koalirajući s HDZ-om, i držeći im "štangu" kad god im je to trebalo, poručuju da u Knin nisu dobrodošli. Iako bez Pupovčeva SDSS-a Penkovićev HDZ ni danas ne bi imao većinu u Saboru, a Vlada bi vjerojatno pala već na slučaju izglasavanja (ne)povjerenja ministru financija Zdravku Mariću. Zauzvrat, HDZ Knina apelira na stranačku vrhušku (Nacionalno vijeće) da prepozna "važnost i težinu" njihove Žalbe i da ponište odluku o raspuštanju Gradske organizacije HDZ-a Knina i imenovanju povjerenika i povjerenstva "kako osobni interesi pojedinih članova ne bi bili iznad svih nas i iznad HDZ-a." Ova skupina nezadovoljnika drži da nakon ostavke predsjednice GO HDZ-a Josipe Rimac nije ni bilo potrebno raspuštati organizaciju.

– Prilikom donošenja svoje odluke morate biti svjesni dubine raskola u HDZ-u Grada Knina, nemogućnosti povratka vlasti HDZ-a u Grad Knin, zaustavljanja iseljenja Hrvata iz Knina koje je svakim danom sve veće. Iseljavanjem naših ljudi će se omogućiti povratak Srba u Knin, te ćemo se opet vratiti na početak i uništiti san dr. Franje Tuđmana koji je s razlogom raselio ovo područje - sasvim su jasni i precizni u svom upozorenju kninski HDZ-ovci, pozivajući se na kraju, sasvim prikladno, na pale branitelje koji su "položili svoj život za Knin i našu jedinu Domovinu Hrvatsku. Ovo Knin ne zaslužuje!”- poručuju.

Povjerenik GO HDZ-a, Nikola Blažević, zadužen za pripremu i provedbu unutarstranačkih izbora, ne bježi od vlastite odgovornosti za stanje u gradskoj organizaciji u kojoj je bio član i prije raspuštanja, jer je, priznaje, glasao za sve kandidate koji su izbore izgubili.

– Ali, to ne znači da i ja i neki drugi članovi GO HDZ-a ne bismo trebali nastaviti raditi za stranku. Ja sam samo bajpas u ovoj situaciji, privremeni povjerenik koji treba pripremiti izbore, i to nije moja ambicija nego moja stranačka obaveza – kaže Blažević. Pismo, odnosno žalbu, smatra legitimnim načinom artikuliranja nezadovoljstva dijela članova gradske organizacije, ali drži da nitko ne bi smio na takav način obezvrijeđivati odluke viših stranačkih tijela, kao što je ŽO HDZ-a, jer je to politički štetno. O samom pismu ne želi govoriti jer je žalbeni postupak u tijeku. Ali, reći će Blažević aludirajući na najsporniji dio pisma, “tako nešto nikad ne bih potpisao”.

19. travanj 2024 01:52