Ivan Klarin o prijedlogu Zakona o financiranju gradova i općina: Zagrabili su u naše otočne blagajne kako bi spasili svoje uhljebe!

Ivan Klarin o prijedlogu Zakona o financiranju gradova i općina:


- Prijedlog novog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne(regionalne) samouprave Ministarstva financija, koji je na javnoj raspravi, općinama i gradovima na otocima na najgori mogući način oduzima 16 posto prihoda od poreza na dohodak, kako bi imali sredstva za svoje uhljebe u nerazvijenim općinama Slavonije, Like i Dalmatinske zagore.

Umjesto da se uhvate rješavati taj problem i ukinu općine i gradove koji se ne mogu samofinancirati, oni predlažu da se otočnim gradovima i općinama sredstva kojima smo 16 godina izdvajali i njima financirali kapitalne i razvojne projekte na otocima, podijele njima.

Spašavanje uhljeba ne ide na teret državnog proračuna, već na teret otočnih jedinica lokalne samouprave, koje su u 4. i 5. skupini razvijenosti, kroz takozvano "fiskalno izravnjanje svih jedinica lokalne samouprave" koje bi trebala provoditi FINA.

Takav prijedlog je katastrofalan i vjerujem da će kolege gradonačelnici i načelnici općina i gradova na otocima dignuti glas protiv ovakve pljačke naših lokalnih proračuna, rekao je danas na konferenciji za novinare tišnjanski načelnik općine Ivan Klarin, donedavno i saborski zastupnik SDP-a.Čudi se što do danas nisu reagirali i drugi načelnici i gradonačelnici s otoka, jer ako takav – kako je rekao – katastrofalan prijedlog zakona prođe na Saboru, to će biti pogubno za ljude na otocima.

- Ovo što se nalazi u prijedlogu zakona je najveći udar na jedinice lokalne samouprave(JLS) na otocima u zadnjih dvadesetak godina. Tih 16 posto išlo je na poseban račun HBOR-a i bio je svojevrsni oblik štednje. Novac smo povlačili za uređenje cesta ili obale te drugih infrastrukturnih zahvata.

Općina Tisno je godišnje u prosjeku od tog dijela poreza na dohodak imala oko 1,2 milijuna kuna. Tri  godine nismo povlačili sredstva i kad smo donijeli odluku na Općinskom vijeću o uređenju trga u Betini povukli smo naših 3,5 milijuna kuna. Dakle, radi se o našem novcu, novcu naših građana, izdvajanju iz naših osobnih dohodaka, koja su se kroz različite projekte vraćala u općinu.

Ako ovakav prijedlog zakona, a s obzirom na to da sam šest godina bio u Saboru i znam proceduru, prođe na prvom čitanju koje bi moglo biti kroz dva tjedna, te ode u daljnju proceduru bit će poražavajuće za nas otočane, rekao je Klarin.

Prošlog petka se, dodao je, priopćenjem obratio i resornom ministarstvu, u kontaktu je s nekim kolegama s drugih otoka i vjeruje da takav prijedlog, neovisno o HDZ-ovoj većini u Saboru, ipak neće proći.

- Nadam se da ćemo se udružiti, bez obzira na stranačku pripadnost, jer se rado o 300 do 500 milijuna kuna godišnje koji otocima itekako puno znače. Odgodili su primjenu zakona o porezu na nekretnine, a sad su zagrabili u naše blagajne kako bi spasili svoje uhljebe, zaključio je Klarin.

 

Naslovnica Županija

Najčitanije

BIZNIS NA IZVORU ČIKOLE Za Čavoglave su mnogi čuli zbog Thompsona, ali sve je više onih kojima su asocijacija na selo uz izvor Čikole i pršuti iz sušionice Ante Blaževića: Kako čuvamo meso? Pa imamo onaj tenk doli!

Za Čavoglave su mnogi čuli zbog Thompsona, ali sve je više onih kojima su asocijacija na selo uz izvor Čikole i pršuti iz sušionice Ante Blaževića: Kako čuvamo meso? Pa imamo onaj tenk doli!
Ruzinavi tenk, a pored njega hrvatski stijeg na jarbolu posred livade nijema su straža na prilazu Čavoglavama. "...
Za Čavoglave su mnogi čuli zbog Thompsona, ali sve je više onih kojima su asocijacija na selo uz izvor Čikole i pršuti iz sušionice Ante Blaževića: Kako čuvamo meso? Pa imamo onaj tenk doli!