StoryEditorOCM
ŽupanijaGOSPODARSKO CORPO MORTO Marko Grubelić, odnedavni načelnik općine Tribunj, pred prvim je ozbiljnim testom - hoće li uspjeti riješiti gorući problem?

Veletržnica pusta, a godišnje se tri tisuće tona ribe proda na crno

7. listopada 2017. - 12:43

Mladi tribunjski načelnik općine, Marko Grubelić, pred prvim je ozbiljnim testom kod svojih sumještana, otkako je u svibnju dobio povjerenje za upravljanje Tribunjom. Biti ili ne biti tamošnje Veletržnice ribe, projekta o kojem se govori deset godina, a ni dvije godine poslije otvaranja ne funkcionira, za Grubelića je pitanje potvrde vjerodostojnosti i načelničke pregovaračke sposobnosti. Dolaze li, dakle, bolji dani tribunjskoj Veletržnici, spomeniku ljudskoj neodgovornosti i neslozi,u koji je "ulupano" 1,5 milijuna eura?

Korak do rješenja

Načelnik općine Tribunj Marko Grubelić vjeruje da za Veletržnicu nade svakako ima. U ponedjeljak je održan sastanak u Tribunju, između predstavnika Općine, Ribarske zadruge "Adria" i Županije, na kojem je problematiziran rad Veletržnice i definiranje njezinih odnosa s "Adrijom". Svi akteri sastanka dogovorili su se kako će uložiti zajedničke napore da se riješe imovinsko-pravni odnosi i da Ribarska zadruga postane punopravni korisnik zgrade Veletržnice kako ona ne bi više bila tek mrtvi kapital, kazao nam je optmistični Grubelić.
Vlasnik zgrade je "Veletržnica ribe" d.o.o., a njezin je korisnik Ribarska zadruga "Adria" koja ima koncesiju na lukobran, proglašen lukom državnog značaja.
- Točna je informacija da se ništa ne događa u "Veletržnici" d.o.o., dok Ribarska zadruga radi, otkupljuje ribu, ne samo tribunjskih nego i drugih ribara čijih 30-40 brodova dođe ovdje iz Rijeke, Zadra, Kalija...jer to je luka otvorenog tipa - ističe Grubelić. Napose naglašava velike napore koje je uložila Ribarska zadruga "Adria" u sanaciju minusa od nekoliko stotina tisuća kuna. I napokon su na korak do rješenja.
- Treba riješiti imovinsko-pravne odnose, prenijeti prava na "Adriju" kao korisnika zgrade Veletržnice u koju su tribunjski ribari uložili svoj kapital i omogućili i drugim ribarima korištenje komora, leda za šokiranje ribe i njezino skladištenje. Moram reći - ističe Grubelić - da imamo potporu Županije koja je izuzetno kooperativna, ali na potezu je Ministarstvo pomorstva i sve ovisi o tome što će oni odlučiti. Mi vjerujemo da će Ministarstvo prepoznati svrhovitost i značaj Veletržnice i njezina stavljanja u funkciju.

Političke igre

Grubelić smatra da je Veletržnica žrtva političkih igara i nadmudrivanja, ali tko je tu više a tko manje kriv, ne zna i ne želi spekulirati.
- Država je propustila zakonodavnim okvirom prisiliti ribare da svu ribu prodaju preko Ribarske zadruge, pa je značajna količina ribe prodavana na crno - napominje načelnik općine. A u tribunjskoj luci, kako doznajemo, godišnje je i do tri tisuće tona ribe obuhvaćeno nelegalnom trgovinom. Upravo zato da bi se spriječila "crna trgovina", Ribarska zadruga je još 2007. pokrenula inicijativu, uz suradnju s lokalnom vlašću, da se izgradi Veletržnica, projekt procijenjen na oko 9 milijuna kuna. Smatralo se da će zadruga time utrostručiti svoj promet koji se kretao oko 22 milijuna kuna. Skepsu mnogih ribara u vezi s tim projektom, nastojalo se neutralizirati uvjeravanjima da je aukcijska prodaja ribe u cijelom svijetu već ustaljena praksa. Ali, u Tribunju nikako da zaživi...
Prije dvije godine, u listopadu 2015., tadašnji ministar poljoprivrede u vladi Zorana Milanovića, Tihomir Jakovina, svečano je presjekao vrpcu i otvorio novi, vjerovalo se prosperitetni, objekt Veletržnice, kao prvi takve vrste u Hrvatskoj, gdje se riba prodaje na aukciji.
- Nakon četiri godine raznih pravnih zapreka i problema napokon imamo veleprodaju ribe - slavodobitno je izjavio na ceremoniji otvaranja Jakovina, sretan što je došao i taj trenutak, pa makar pao i u predizbore. Ali, iako je počelo s puno optimizma, kojemu je svoj doprinos dao i sam ministar koji je odmah kupio kašetu šampjera, s Veletržnicom nije bilo sreće. Ni dvije godine poslije, tribunjska Veletržnica ribe nije proradila. Krivnja se prebacivala na Ribarsku zadrugu "Adriju", koja je dobila koncesiju na pomorsko dobro u sklopu kojeg je izgrađena Veletržnica, koja nije mogla normalno poslovati dok joj Zadruga ne da podkoncesiju, za što nije bilo ni sluha ni razumijevanja - kažu u Tribunju.

Rivalitet i loši zakoni

Tako je objekt, sufinanciran s oko 1,5 milijuna eura europskog novca, zjapio prazan umjesto da trguje ribom i zarađuje novac. Umalo je općina došla u situaciju da mora vratiti što je od EU fondova dobila, jer Veletržnica nije profunkcionirala. Sve zbog rivaliteta, umjesto suradnje između Ribarske zadruge i trgovačkog društva Veletržnica, ali i nedorečenih zakona.
Promijenile su se okolnosti, trgovačko društvo postalo je nepotrebno i govorilo se kako će ono u likvidaciju a da će upravljanje tržnicom biti preneseno na Ribarsku zadrugu "Adria". Ali, oko toga se nikako nije mogao postići dogovor među ribarima, pa je prolazilo vrijeme, smjenjivale se lokalne vlasti i mogući modeli za prevladavanje ovog paradoksa, a u međuvremenu se u tribunjskoj luci trgovalo ilegalno i nekontrolirano. Načelnik općine Marko Grubelić, izabran na svibanjskim lokalnim izborima s liste Grupe birača, vjeruje da tome dolazi kraj i da je pitanje rada Veletržnice na korak od rješenja. Treba se nadati da taj korak neće biti dug još nekoliko godina, nego možda tek koji mjesec...


Nogometaš Mladosti
Marko Grubelić, 29-godišnji magistar ekonomije, nije samo načelnik općine Tribunj. Grubelić je i nogometaš-rekreativac, amater koji igra u dresu tribunjske Mladosti u županijskoj ligi. Nogomet igra, kako kaže, od svoje sedme godine. Deset godina je živio u Zagrebu, studirao, radio i igrao nogomet. Naravno, rekreativno. A kad se vratio u Tribunj odmah se pridružio mjesnom klubu i zaigrao za Mladost. Pravila igre odavno je savladao, što mu svakako može pomoći i izvan nogometnog terena...

26. travanj 2024 11:43