StoryEditorOCM
ŽupanijaJoš dvije zgrade

Hoće li i ovo biti stanovi za duhove? U Kninu uručeno 40 ključeva nekadašnjim nositeljima stanarskog prava i izbjeglicama iz Bosne

4. listopada 2017. - 17:08

Ugovore o najmu i ključeve 40 stanova u dvjema novoizgrađenim zgradama u Ulici 72. Bojne vojne policije u Kninu primili su u srijedu njihovi budući stanari. Korisnici novoizgrađenih stambenih objekata u kninskoj gradskoj četvrti Senjak, a radi se o dvije zgrade sa po 20 stambenih jedinica površine od 39 do 81 četvorni metar, nekadašnji su nositelji stanarskog prava, osobe iz organiziranog smještaja i bivše izbjeglice iz Bosne i Hercegovine.

Dvije trećine ukupne vrijednosti projekta "teškog" 26 milijuna kuna financirano je donatorskim sredstvima iz Fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, dok je iz državnog proračuna osigurano preostalih 25 posto. Završetak radova na izgradnji novih zgrada, Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Vlade RH nazvao je, na prigodnoj svečanosti u Kninu početkom zamaha intenzivnog stambenog zbrinjavanja u Zvonimirovom gradu.

- Prije dvije godine na području Knina dodijeljena su korisnicima samo četiri stana i stoga smo sa Koordinacijom braniteljskih udruga i lokalnom samoupravom dogovorili daljnje korake na stambenom zbrinjavanju Kninjana. Napredak na području stambenog zbrinjavanja više nije samo na riječima, pozitivan pomak je stvaran i opipljiv. Kroz nacionalni program stambenog zbrinjavanja, ali i kroz regionalni program na području grada Knina ukupno će biti zbrinuto 195 obitelji, od toga 60-ak obitelji hrvatskih branitelja. Osim toga, bit će zbrinuti i kadrovi koji su neophodni gradu Kninu, socijalno ugrožene i mlade obitelji, bivši nositelji stanarskog prava, raseljene osobe, dakle sve kategorije društva koje ispunjavaju uvjete za stambeno zbrinjavanje-kazao je Mažar naglasivši da je pred državom nastavak stambenog zbrinjavanja, ne samo na području grada Knina, nego na svim područjima od posebne državne skrbi.

- Konkretnim projektima valja stvoriti uvjete za ostanak na ovim područjima, ravnomjeran razvoj RH, demografsku obnovu i život dostojan čovjeka-zaključio je državni tajnik zahvalivši svim donatorima koji su omogućili realizaciju gradnju zgrada u Kninu. Njihovim stanarima poželio je suživot u dobrosusjedskim odnosima, međusobnom poštovanju i uvažavanju. Slične želje uputio je obiteljima koje će se uskoro useliti u nove zgrade na Senjaku i kninski gradonačelnik dr. Marko Jelić izrazivši zadovoljstvo što će se ubuduće povećati i broj kadrovskih stanova.

- Rješenje stambenog pitanja je osnovno egzistencijalno pitanje. Moramo biti svjesni da je to osobito važno jer ako u ovom gradu ne bude učitelja, sudaca, liječnika... neće biti ni grada i to je pitanje koje sa državnim uredom pokušavamo razraditi i realizirati u što skorijem vremenu za ljude koji su nam potrebni da bi sustav napredovao i funkcionirao-kazao je Jelić.

Na svečanoj primopredaji ključeva i ugovora o najmu novih stanova prisustvovali su brojni Kninjani, gosti i uzvanici, među njima i Nikola Blažević, zamjenik župana Šibensko-kninske županije, Kent Healy, regionalni koordinator PRM ureda Sjedinjenih Američkih Država, Lisellote Isaksson, voditeljica Sektora Europske komisije za civilno društvo i socijalnu isključenost, regionalnu suradnju i programe na području zapadnog Balkana, Marja Seppala, voditeljica tajništva RHP-a u Razvojnoj banci Vijeća Europe, gđa. Anne-Christine Eriksson, regionalni predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Europu te Giuseppe Di Caro, predstavnik UNHCR-a u Republici Hrvatskoj.

26. travanj 2024 05:34