StoryEditorOCM
ŽupanijaJEZA NA SENJAKU

Država u Kninu gradi stanove za duhove! Deseci novoizgrađenih stanova, čija je gradnja plaćena novcem poreznih obveznika, zjape prazni usprkos stotinama stambeno nezbrinutih kninskih obitelji, osobito hrvatskih branitelja

4. listopada 2017. - 12:01

Deseci novoizgrađenih stanova u Kninu, čija je gradnja plaćena novcem poreznih obveznika, zjape prazni i neuseljeni usprkos stotinama stambeno nezbrinutih kninskih obitelji, osobito hrvatskih branitelja. Veteranima je zakon zajamčio krov nad glavom, a onda ih prepustio samima sebi i osudio na dugogodišnje podstanarstvo. Ustvrdio je to u javnom priopćenju Tomislav Čolak, čelni čovjek šibensko-kninske podružnice Udruge "Prvi hrvatski redarstvenik", upitavši nadležne u Vladi i Središnjem uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje (SDUOSZ) zašto se dopušta takvo stanje.

Čolak je, naime, podsjetio da je SDUOSZ financirao gradnju stambene zgrade s 80 stanova u Kninu, u naselju Senjak, koja je službeno poluuseljena, a zapravo u njoj stanuje tek nešto više od trećine korisnika.
– Izgradnja je trajala nekoliko godina i onda je početkom svibnja ove godine upriličeno svečano uručenje ključeva u novoizgrađenoj zgradi. Među useljenim stanarima je bilo i 20-ak hrvatskih branitelja s obiteljima. Na samoj svečanosti uručeno je 30-ak, a do 9. lipnja ove godine dodijeljeno je još 45 ključeva. No, kada noću pogledate, svega je 30–ak osvijetljenih prozora, među njima je 20-ak stanova hrvatskih branitelja, pa se postavlja pitanje što je s 50-ak stanova u kojima, izgleda, nitko ne boravi. Gdje su stanari tih stanova? Jesu li dobili ključeve? Hoće li uopće itko živjeti u novim stanovima građenima novcem hrvatskih poreznih obveznika – kritički je upitao predsjednik podružnice Udruge "Prvi hrvatski redarstvenik".

Najavio je i današnju svečanost na kojoj bi se trebali podijeliti ključevi za 40 stanova još jedne novoizgrađene zgrade u Kninu. Također na Senjaku, štoviše u istoj ulici. Hoće li i ona, poput obližnje, postati još jedna "zgrada duhova" u gradu Kninu koji se, naglasio je Čolak, nalazi na području posebne državne skrbi.

Prvi šibensko-kninski redarstvenik i u dosadašnjim javnim istupima upozoravao je da u Hrvatskoj nema grada, kao ni urbane sredine, koji imaju neiskorištenog stambenog potencijala kao što ga imaju građani Knina. Kalkulirao je s brojkom od čak 3400 stanova i 800 kuća u državnom vlasništvu te napomenuo da osim zgrada na Senjaku, postoje i novi stanovi u Domagojevoj, Krambergerovoj i Zvonimirovoj ulici, da je Golubić "narastao" za stotinu kuća te da cijelo šire područje grada raspolaže s čak 8100 stambenih jedinica. Nepostojanje političke volje drži glavnim razlogom nerješavanja stambenog pitanja Kninjana, pogotovo braniteljske populacije.

Čolakove tvrdnje, međutim, opovrgava Marinko Čavka, predsjednik kninske Koordinacije braniteljskih udruga, koji je Čolaka odnedavna zamijenio. Svom prethodniku zamjera što javnim priopćenjima, kao svojevrsnim pamfletima, nastavlja "nepotrebno dizati prašinu", pa i sada kada se, kako naglašava, intenzivno i konstruktivno radi na stambenom zbrinjavanju hrvatskih branitelja i ostalih stradalnika Domovinskog rata.

– Žao mi je što Čolak nije prisustvovao nedavnom sastanku predstavnika Koordinacije, Grada Knina i Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje održanom prije 10-ak dana u Kninu. Sastanak je bio vrlo konstruktivan. Utvrdili smo jasnu strategiju i postigli dogovor da će se braniteljske udruge intenzivnije uključiti u rješavanje svih, pa tako i problema stambenog zbrinjavanja. Udruge će okupiti svoje članove i svaki slučaj razmatrat će se pojedinačno. Generalnog rješenja, kada je riječ o stambenom zbrinjavanju, ali i drugim poteškoćama koje tište branitelje jednostavno nema. U suradnji i dogovoru sa SDUOSZ-om i nadležnim uredima grada Knina riješeno je stambeno pitanje 18 hrvatskih branitelja, a očekujem da će se do kraja godine zbrinuti 30 braniteljskih obitelji.

Vladi smo uputili dopis s molbom da se Središnjem uredu odobre dodatna sredstva kako bi stambenu problematiku u potpunosti riješili što skorije, po mogućnosti tijekom 2018. godine. Istodobno ćemo dogovarati rješavanje i drugih problema, od onih u domeni zdravstva i liječničke skrbi, do etažiranja kuća i manjka stambenih kvadrata – istaknuo je Čavka te dodao kako ne želi ulaziti u dugogodišnje političke konstrukcije svog prethodnika, ali da je metoda prebrojavanja osvijetljenih prozora u stambenim zgradama kojoj pribjegava Čolak, potupno deplasirana.

– Stvar je vrlo jednostavna – podjela ključeva stanova na Senjaku je išla po prioritetu Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje koji raspolaže podacima tko je gdje useljen i zašto. Nama je drago što je jedan broj hrvatskih branitelja na taj način uredno riješio svoje stambeno pitanje. Priča o tome tko u zgradi živi, a tko ne, nije pitanje s kojim bi se branitelji trebali baviti. Ako ćemo ići od kuće do kuće i zbrajati gdje ne gori svjetlo, ponašati se kao policajci i propitkivati živi li tu netko, to je za mene ispod razine komentiranja. Uvijek je bilo nezadovoljnika, pa će ih biti i ubuduće, ali mislim da smo u jeku otvorenog, poštenog i konstruktivnog dijaloga i da nam ne trebaju proglasi svaki put kada se u Kninu nešto događa – zaključio je predsjednik kninske Koordinacije braniteljskih udruga.


Ako ćemo ići od kuće do kuće i zbrajati gdje ne gori svjetlo, ponašati se kao policajci i propitkivati živi li tu netko, to je za mene ispod razine komentiranja, uzvraća Marinko Čavka iz kninske Koordinacije braniteljskih udruga


Udruge će okupiti članove i svaki slučaj razmatrat će se pojedinačno. Generalnog rješenja, drži Čavka, kada je riječ o stambenom zbrinjavanju, ali i drugim poteškoćama koje tište branitelje jednostavno nema

19. travanj 2024 22:07