StoryEditorOCM
ŽupanijaOba su pala - sve tri su pale

Obilježena obljetnica oslobađanja rogozničkih vojarni Zečevo, Krušica i Smokvica

Piše Vedrana Stočić
17. rujna 2017. - 20:20

Rogoznički ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH i Kordinacija udruga branitelja i ove su godine bili organizatori obilježavanja 26. obljetnicu oslobađanja rogozničkih vojarni Zečevo, Krušica i Smokvica pod nazivom "Oba su pala, sve tri su pale".

Jedan od strateški najznačajnijih događaja u dane rujanskog ratnog podviga bila je munjevita akcija 113. šibenske brigade i MUP-a pod zapovjedništvom generala Rahima Ademija kada su u samo osam sati tog 17. rujna 1991. godine oslobođene sve tri rogozničke vojarne: Krušica, Zečevo i Smokvica.

Tone zarobljenog oružja i oruđa odaslano je na bojišnice diljem Lijepe naše, a topovi sa Zečeva postavljeni na prave položaje zaustavili su Mladićeve tenkove na Šibenskom mostu. Bio je to početak stvaranja topništva HV.



Sa zečevarske bitnice obarani su jugozrakoplovi, a tri dana od osvajanja vojarni usklik Filipa Gaćine  "Obadva, obadva, oba su pala" odjeknuo je čitavom Hrvatskom i otišao u legendu. Stručnjaci se slažu da su zrakoplovi obarani školskom preciznošću, a slavna snimaka Ivice Bilana izučava se i u prestižnoj američkoj vojnoj školi West Point.

I ove godine branitelji su održali skup u Zečevu, obišli su bitnice u vojarni, a na rogozničkom groblju vijence i svijeće položili su predstavnici braniteljskih udruga, vojske, MUP-a te Općine Rogoznica na čelu sa načelnicom Sandrom Jakelić.
 

23. travanj 2024 01:52