StoryEditorOCM
ŽupanijaU Vodicama se obilježava 10. obljetnica Kornatske tragedije

Stigli sudionici biciklističkog maratona - poslijepodne velebni mimohod sjećanja i malonogometni turnir, a navečer puštanje lampiona za "Srce Kornatsko" (foto)

Piše Ante Talijaš/Snimio: Petar Grgurev-Vodice Info
27. kolovoza 2017. - 13:23

Danas  u Vodicama brojnim manifestacijama započinje obilježavanje tužne 10-te godišnjice najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva, u kojoj je 30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu smrtno stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga. U sklopu vodičkog programa obilježavanja kornatske tragedije u nedjelju nešto prije 10 sati, na vodičko rivu stiglo je oko šezdesetak sudionika tradicionalnog 4. Biciklističkog maratona koji je prije tri dana krenuo ispred zagrebačke Arene.

U organizaciji Biciklističkog kluba Sutla i DVD-a Sesvetski Kraljevac, u spomen na poginule vatrogasce kroz tri dionice u protekla tri dana, biciklisti su do vodičke rive odvozili 375 kilometara.
U 17 sati ulicama Vodica krenut će veliki Mimohod sjećanja, koji će uz obitelji prijatelje, stradalih vatrogasaca okupit nekoliko stotina vatrogasaca iz cijele Hrvatske te susjednih zemalja.

S početkom u 19 sati na vodičkog rivi odigrat će tradicionalno Memorijalni malonogometni turnir pod sloganom 'Ovo nije kraj – posvećeno hrabrim ljudima. Na turniru će zaigrati Futsal Dinamo, Heroji 2007, Vrgorac i Crnica, a revijalnom dijelu ogledat će se humane zvijezde predvođene Dinom Rađom, Darijom Šimićem, Mariom Staničem, Goranom Vlaovićem i Stipom Pletikosom.

U 21 sat s vodičke rive, ali u svim većim gradovima Hrvatske u spomen na stradale vatrogasce bit će u zrak pušteno na tisuće lampiona. Riječ je o velikom humanitarnom projektu 'Srce Kornatsko', a sav prihod od prodanih lampiona namijenje je udruzi 'Krijesnica' koja skrbi za djecu oboljelu od malignih bolesti.
 



STRADALI VATROGASCI
Tog kobnog 30. kolovoza 2007. godinu u poslijepodnevnim satima na Velikom Kornatu, u klancu podno Velog brda, a iznad uvale Šipnate, od vatrene stihije stradalo je 12 vatrogasaca. Živote su izgubile četiri profesionalna vatrogasca JVP-a grada Šibenika, četiri pripadnika DVD-a Tisno i četiri člana DVD-a Vodice. Na mjestu požarišta smrtno su stradali zapovjednik grupe Dino Klarić, Ivica Crvelin i njegov sin Ante, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić te maloljetni Marko Stančić. Od teških opeklina kože i unutarnjih organa kroz nekoliko dana u bolnicama u Zagrebu i Splitu umrli su Tomislav Crvelin, Marinko Knežević, Ivan Marinović, maloljetni Karlo Ševerdija i ročnik Josip Lučić koji je civilni vojni rok služio u tišnjanskome DVD-u. Posljednja 12. žrtva kornatskog vatrenog ognja bio je 22-godišnji Ante Juričev- Mikulin, sin zapovjednika DVD-a Vodica Mirka, koji unatoč ogromnim naporima liječnika preminuo u splitskoj bolnici 16. rujna. Ovaj stravičnu nesreću jedini je s teškim ozljedama preživio Frane Lučić iz DVD-a Tisno. Od tuge za izbubljenim mladim životima 16. rujna suicid je počinio prof. Gordan Alfirev, osnivač i dugogodišnji tajnik DVD-a Vodice.

23. travanj 2024 10:36