StoryEditorOCM
ŽupanijaNoć šišmiša

Dođite u Skradin, igrajte se, istražujte i otkrijte zašto treba štiti šišmiše

24. kolovoza 2017. - 12:42

NP Krka u petak, 25. kolovoza u Skradinu organizira Noć šišmiša, a održat će se na dječjem igralištu.
 
Za djecu i roditelje organiziran je program, najavljuju iz NP Krka.
 
Evo što će se događati:
 
19.30 - Dječje igralište u Skradinu: dječje likovne radionice i interaktivne igre, šišmiš-olimpijada, špilja dugonogog šišmiša, potraga za šišmišima bat-detektorom, posjet kućici za šišmiše, šišmiš-kviz, rasplesani šišmiš, mali špiljar i vještičji kutak. Novost ove godine su šišmiš-origami Luke Barižona i aktivnost malog špiljara u istraživanju špilja Udruge Hyla, društva za zaštitu i proučavanje vodozemaca i gmazova Republike Hrvatske.
 
20.30 - Ispostava JU „NP Krka“: predavanje „Kraljevi noći“ o životu šišmiša mr. sc. Danijele Hamidović
 
Prije predavanja odgojna skupina „Zečići“ iz Drinovaca izvest će recitaciju i ples iz svog godišnjeg pedagoškog projekta „Ovdje piše: Čuvajmo šišmiše“. Djeca su se tijekom pedagoške godine upoznavala sa životom šišmiša i sudjelovala u različitim aktivnostima njihove zaštite.
 
21.00 - Trg Male Gospe u Skradinu: predstava „Lara u svijetu životinja“ u izvedbi Kazališta „Smješko“ iz Zagreba. Riječ je o autorskoj ekološkoj predstavi namijenjenoj mlađoj publici u trajanju do 50 minuta. Kroz zaigrani pristup djevojčice Lare djeca upoznaju autohtone i zaštićene divlje životinjske vrste. Klepetan Rodan, missica Risica, gospođa Šišmišica i zec Martin Lijepouhi samo su neki od šumskih likova koji će dati pokoji savjet što svaki čovjek može učiniti za njihov opstanak.
 
Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava i pokazatelj zdravog okoliša. U Nacionalnom parku „Krka“ evidentirano je 17 svojti šišmiša, odnosno 48,6 posto ukupnog broja šišmiša zabilježenih u Hrvatskoj, gdje ih živi 35. U špilji Miljacka II u NP „Krka“ zabilježena je jedna od najvećih kolonija dugonogih šišmiša u Europi koja broji oko 7 000 jedinki.
 

 
 

25. travanj 2024 01:49