StoryEditorOCM
ŽupanijaO tišnjanskoj utrci još se priča

Trijumfirala bređa Rajka, Miško izgubio zbog ljubav prema magarici iz brazilske reprezentacije (FOTO)

Piše Ante TALIJAŠ
Snimio: Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
12. kolovoza 2017. - 16:00

Talijani slave titulu neslužbenog prvaka svijeta u utrci magaraca. Epilog je to turističko-zabavnog spektakla – 12. izdanja "Međunarodne trke tovarov" u Tisnome, koja je već po tradiciji okupila magarce i jahače 12 reprezentacija – Francuske, Hrvatske, Belgije, Australije, Španjolske, Republike Kosovo, Brazila, Italije, Irske, Slovačke, Slovenije i Njemačke.

Pobjedu "Azurima" donio je nadaleko poznati uzgajivač magaraca iz Ljubača kod Knina Paško Perić Pajica na svojoj keli Rajki, višestrukoj šampionki magarećih utrka diljem Dalmacije. Talijani su imali sreće da im je ždrijebom dodijeljena upravo magarica Rajka, a potom su i za jahača "vrbovali" njezina vlasnika Paška Perića ili, kako su mu tepali, Pascala Perinnija.

Navodno je Paško potomak talijanske plemićke obitelji koja je stolovala na području Knina u vrijeme Mletačke Republike, pa je to bio razlog više da stekne pravo nastupa za talijansku reprezentaciju.

Nije bilo puno neizvjesnosti u finalnoj utrci održanoj pred oko pet tisuća ljudi na Trgu Rudina. Paško je na Rajki projurio stazom dugom 750 metara (tri kruga po 250) i na superioran način prošao kroz cilj, ostavivši iza sebe prve pratitelje za cijeli krug.



- Meni je već 67, a Rajka je stara 25 godina i uz to nosi mlado. I meni i njoj ovo je najslađa pobjeda u životu. Pobjeđivali smo u Ljubljani, Splitu, Makarskoj, Zadru i brojnim drugim manjim dalmatinskim mjestima, ali još nikad u Tisnome. Stoga nam je ova pobjeda najdraža do sada. Utrkivao sam se ovdje prije osam godina i bio drugi, stoga sam potajno patio za pobjedom. Konkurencija bila jaka, a posebno mi je drago što smo u Tisnome pobijedili Miška, jednog od najbržih magaraca na svijetu. Utrkivat ću se još tri godine, do sedamdesete, pa onda u penziju – sjao je od sreće slavodobitnik utrke Paško Perić Pajica, koji je pobjedu proslavio dubeći glavom na leđima svoje Rajke.

Velike ovacije brojnog gledateljstva dobila je reprezentacija Francuske koja je "dojahala" do drugog mjesta u "foto finišu" ispred Slovenaca. "Galske pijetlove", inače, lanjske pobjednike utrke, ponovno je predvodila jahačica Matilda Scumanek iz Lilla na magarcu Reneu.

- Meni je ovo drugo mjesto poput pobjede. Ja sam amaterka i nisam imala šanse protiv profesionalca iz talijanske reprezentacije. Nekoliko godina već ljetujem u Tisnome s obitelji, a upravo ove magareće utrke razlog su naših dolazaka u budućnosti – kazala nam je simpatična Francuzica Matilda.



Brončana medalja na ovom neslužbenom prvenstvu svijeta u utrci magaraca pripala je slovenskoj reprezentaciji s tovarom Jadranom, koji je jahala Ana-Maria.

Neugodno iznenađenje na ovoj utrci svojim brojnim i vjernim navijačima priredio je tovar Miško sa Seoskog gospodarstva "Banovi Dvori" iz Tišnjanske Dubrave, inače pobjednik utrka u Pirovcu i Tribunju ovoga ljeta. Miško je nastupio za reprezentaciju Republike Kosovo, a jahao ga je Aljeti Azimi (Zoran Zoranović iz Pirovca). No, u finalnoj utrci zauzeli su posljednje, šesto mjesto. No, Miško se pobrinuo za spektakularne scene na stazi Trga Rudine. U dva se navrata tijekom utrke naglo ukopao u mjestu i s leđa zbacio svoga jahača koji je odletio u ogradu. Na sreću, bez težih posljedica.

- Nikad Miško nije bio ovako nervozan i uznemiren kao na ovoj utrci. To je kod njega počelo čim smo se pojavili na trkalištu. "Napalio" se na magaricu iz brazilske reprezentacije i samo je pogledom tražio nju, do utrke mu opće nije bilo stalo. Ovo je prvi i zadnji put na Miško nije pobijedio na svojoj domaćoj stazi u Tisnome – objašnjavao je Miškov fijasko Emil Livaić Deva, trener reprezentacije Kosova, koji zbog ozljede nije mogao jahati.

Među najsimpatičnijim sudionicima bila je reprezentacija Njemačke i njihova jahačica Steffi iz Stuttgarta. Iako ih je u polufinalu, u borbi za treću poziciju koja je vodila u finale, za njušku pretekao magarac Australije, Nijemci su bili zadovoljni svojim nastupom.



- Mi smo se držali one Coubertainove krilatice – važno je sudjelovati. I odista smo uživali u ovoj utrci, a rezultat nam je bio u drugom planu. Magarci su odista jedne drage i plemenite životinje. Sretna sam što sam se družila s jednom od njih – rekla je Njemica Steffi, inače dugogodišnja gošća u Tisnome.

Još jedno izdanje ovog magarećeg spektakla međunarodnog karaktera uspješno su organizirali Turistička zajednica općine Tisno i Udruga "Tišnjanski tovar". U programu su nastupili Puhački orkestar KUD "Hartić" iz Tisnoga i Vodičke mažoretkinje, a sva zbivanja na trkalištu i izvan njega na duhovit način pratili su voditelji Mario Petreković i Sanja Tabori.


UMALO DIPLOMATSKI INCIDENT
Tijekom utrka u dva navrata umalo se dogodio teži diplomatski incident. Naime, tovar Miško iz reprezentacije Republike Kosovo prvo je pokušao, onako bez srama naočigled sviju, voditi ljubav s magaricom Brazila, a bez njezina pristanka. No, u tome su ga brzom intervencijom spriječili jahači, brojni redari i zaštitari. U drugom navratu "napaljeni" Miško zajahao je magaricu iz Slovačke, ali je i u tom svom seksualnom činu onemogućen. Na sreću, ni predstavnici Brazila, ni predstavnici Slovačke nisu uručili prosvjedne note Republici Kosovo, pa su izbjegnuti "repovi" koji su mogli završiti na međunarodnoj arbitraži.


KONAČAN POREDAK
1. Italija
2. Francuska
3. Slovenija
4. Slovačka
5. Australija
6. Kosovo
7. Njemačka
8. Španjolska
9. Belgija
10. Irska
11. Hrvatska
12. Brazil

25. travanj 2024 10:10