StoryEditorOCM
ŽupanijaPostavljeno 11 kamera

Veliki brat u Vodicama: Mate ne bacaj smeće, uvatit će te kamera!

Piše Ante Talijaš
11. kolovoza 2017. - 14:19

I ovoga ljeta u Vodicama nastavljeno je s praksom da neodgovorni građani svakodnevno ostavljaju vrećice smeća po javnim površinama u staroj gradskoj jezgri. Da bi konačno stali na kraj takvom ponašanju, Grad Vodice postavio je ovih dana čak 11 kamera. Pod videonadzorom našle su se ulice Tončija Grgureva, Rupina, Hrvatskih boraca i Trg kneza Branimira u užem području grada, koje su do sada bile pretrpane ilegalno ostavljenim vrećicama komunalnog otpada.

Uz upozorenje da je javna površina pod videonadzorom, postavljene su i obavijesti kako će svi oni koji budu odlagali smeće na javnim površinama biti novčano kažnjeni prema gradskoj Odluci o komunalnom redu.

- Svi naši dosadašnji apeli upućeni građanima da poštuju komunalni red nisu dali rezultata, već se i dalje nastavilo s odlaganjem vrećica smeća gdje je i kad je kome palo na pamet. Preko videonadzora naši komunalni redari ubuduće će moći otkriti prekršitelje komunalnog reda te ih novčano kažnjavati, a kazne iznose iznose od tisuću do pet tisuća kuna. Prema istoj odluci o komunalnom redu sva kućanstva dužna su imati kante za smeće. Preko videonadzora redari će utvrditi koji to vlasnici kuća nemaju kante, a za što su također predviđene novčane kazne – kazao je Marko Lugović, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša grada Vodica.

Inače, iz ulica u užem području grada komunalna tvrtka "Leć" svakodnevno u jutarnjim satima prazni kante i odvozi smeće.
- Oko pedeset kuća u starom dijelu nema dvorišta, odnosno nema uvjeta za držanje kanti. Njima smo odobrili da smeće odlažu u vrećicama, ali ispred svojih kuća. No, problem je što se oni ne dignu i ne ostave vrećice do sedam sati kada prolazi mali kamion za odvoz, već to rade kasnije, najčešće iza podneva, i vrećice ostave ispred nečije druge kuće - rekao nam je komunalni redar Blagodar Španja, detektirajući dio prekršitelja.

- Osim što su vrećice sa smećem po javnim površinama ostavljali vlasnici kuća u užem gradskom području koji ne posjeduju kante, primijetili smo da su to radili i vlasnici kuća iz ulica koje gravitiraju gradskoj jezgri, a iz kojih se smeće odvozi dva puta tjedno. Zahvaljujem Gradskoj upravi na uvođenju videonadzora kojim će ovaj problem, nadam se biti, iskorijenjen - kaže Stanko Birin, direktor "Leća".

26. travanj 2024 10:09