StoryEditorOCM
ŽupanijaGRADONAČELNIK JOSIP BEGONJA

Sve je spremno za "Dionizijanu 2017.": Drniš će biti grad pršuta, sira i vina

9. kolovoza 2017. - 16:59

U Drnišu je već sada sve u znaku priprema za četvrti međunarodni festival pršuta i međunarodno ocjenjivanje vina "Dionizijana 2017.". Ove su godine, vele nam Drnišani, pršut odlučili harmonizirati s vinskom kapljicom, pa su na 110 adresa poslali pozive vinarima, proizvođačima buteljiranih vina, da dođu u Drniš i predstave svoje proizvode. Sve u svemu, već ove godine očekuju u Drnišu 20 do 25 proizvođača vina iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Herccegovine, koji će zajedno s 40-ak proizvođača pršuta podići drniški festival na razinu "meke" za sve ljubitelje delikatesnog "ića i pića".

– Pokušat ćemo kroz ovu festivalsku gastronomsko-turističku priču uvezati tri vrhunska proizvoda ovog podneblja – pršut, sir i vino – kojima je Drniš zajednički nazivnik. Festival sira imamo već godinama u lipnju, poznati drniški brend je i sir iz mišine, a osim pršuta, tu je sada i vino – kazao nam je drniški gradonačelnik Josip Begonja.

U tom smislu skoro da ne treba ni spominjati kako je jedan od poznatijih drniških brendova postao i merlot iz Petrova polja. U svakom slučaju, oni koji se 1. i 2. rujna zapute u Drniš na festival imat će što ne samo vidjeti, nego i "izist i popit", pa i ponijeti ga kući sa sobom "u masnoj karti", iliti u škartocu. Ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, po najskromnijim računicama u Drniš će se tih dana sjatiti od 8000 do 9000 posjetitelja u dva dana.



Ako ni zbog čega drugog, u Drniš ove godine valja otići i zbog toga što će se svi oni koji dođu na vrijeme – dok ga ne nestane – moći osladiti porcijom paštafažola na gnjatu od pršuta, tradicionalnom specijalitetom težačke kuhinje.

– Evo, ja u ime proizvođača, kao predsjednik udruge, obećavam da će biti i gnjata, a ne samo pašte i fažola – najavio nam je Zvone Marin, čelni čovjek udruge koja okuplja 16 proizvođača drniškog pršuta. Oni svi zajedno proizvedu 80 tisuća pršuta godišnje, što je već sada više nego što ih je proizvodio bivši "Mesopromet", koji je prije rata bio najveći proizvođač pršuta u bivšoj državi.

Festival pršuta u Drnišu održava se pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice RH. Još se ne zna hoće li ona i osobno doći u Drniš, ali već sada su svoj dolazak najavili ministar turizma Gari Cappelli i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

14. travanj 2024 23:47