StoryEditorOCM
ŽupanijaPetrina dijelom u pravu

Ministar Kuščević je izričit- Županijska skupština je konstituirana, ali za izbor Mandatne komisije glasujte ponovo!

3. kolovoza 2017. - 17:36

Druga radna sjednica Šibensko-kninske Županijske skupštine održat će se u ponedjeljak, 7. kolovoza. Tada će biti izabrana i Mandatna komisija čije imenovanje na konstituirajućoj sjednici nije odrađeno u skladu s propisima.



Ocijenilo je tako Ministarstvo uprave od kojeg je zatraženo mišljenje, nakon što je nezavisni vijećnik Stipe Petrina na prošloj sjednici predstavničkog tijela, pozivajući se na zapisnik, osporio legitimitet Komisije, ali i Skupštine i njezina predsjednika Nediljka Dujića, budući da je ruku za izbor tog tijela podiglo manje od polovice vijećnika, 20 od 41.



Sudeći po pismenu iz Ministarstva uprave koje nam je upućeno iz tajništva Šibensko-kninske županije, legalnost Skupštine nije upitna, kao ni imenovanje Nediljka Dujića za predsjednika.

- Temeljem izvršenog uvida u zapisnik Konstituirajuće sjednice Županijske skupštine Šibensko-kninske županije, utvrđeno je da jedna od odluka o kojima je Županijska skupština odlučivala i glasovala, nije donesena potrebnom većinom glasova. Naime, rješenje o izboru Mandatne komisije nije doneseno u skladu sa zakonom, odnosno nije doneseno potrebnom većinom glasova. Od nazočna 41 člana Županijske skupštine, za navedenu odluku glasovalo je 20 članova, a što ne predstavlja većinu nazočnih članova, tj. većinu koja je potrebna da bi odluka bila donesena-stav je Ministarstva uprave.



Ostale odluke, navodi se u odluci koju je potpisao ministar Lovro Kuščević, su donesene potrebnom većinom glasova. Među njima je i "odluka o izboru predsjednika Županijske skupštine, za koju su glasovala 23 člana Županijske skupštine od ukupno 42, koliko ih broji to predstavničko tijelo, što znači da je sukladno članku 32. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Županijska skupština Šibensko-kninske županije konstituirana".

20. travanj 2024 08:49