StoryEditorOCM
ŽupanijaNeće u općinske prostorije

Klarin zabranio promociju knjige Josipa Pečarića "Dnevnik u znaku Za dom spremni": To nije u duhu antifašističke i domoljubne povijesti otoka Murtera

Piše Šibenski.hr
1. kolovoza 2017. - 16:45

Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik SDP-a zabranio je predstavljanje knjige "Dnevnik u znaku Za dom spremni" akademika Josipa Pečarića u općinskim prostorijama, točnije u tišnjanskom Društvenom domu. Promociju Pečarićeve knjige organizira tišnjanski župni ured, a najavljena je za ponedjeljak, 7. kolovoza u 20 sati.

- Organizatoru nismo dali suglasnost za promociju, jer smatramo da poklič "Za dom spremni" i knjiga akademika Pečarića nije u duhu antifašističke, niti domoljubne povijesti ovog mjesta i otoka Murtera. Mi zahvalnost iskazujemo i antifašističkim borcima i i braniteljima u Domovinskom ratu i smatramo da bi predstavljanje ovakve knjige, sa službenim pozdravom iz doba NDH, bila uvreda za preko 500 obitelji s područja Murtera kojima su članovi obitelji poginuli u Drugom svjetskom ratu, boreći se protiv fašističkog okupatora kojemu je ZDS bio službeni pozdrav- kazao je Klarin.

Inače, on je u odbijenici organizatoru predstavljanja knjige, župnom uredu Tisno, napisao da oni slobodno za tu promociju mogu ustupiti prostorije župe sv. Duha u Tisnom.

Josip Pečarić, autor knjige "Dnevnik u znaku Za dom spremni", rođen je u Kotoru i doktor je matematičkih znanosti, a osim što je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), aktivni je član "The New York Academy of Science".
On je jedan od najplodnijih domaćih znanstvenika s oko 1.100 znanstvenih radova iz područja matematike te više od 20 publicističkih knjiga. U njima je obrađivao teme kao što su Jasenovac, Mile Budak, Thompson, sud u Haagu...

U spornoj knjizi, sažeo je pedesetak kolumni, dnevnika, pisama, osvrta i druge građe na temu Za dom spremni, a ovih dana diljem Hrvatske predstavlja je u društvu Zdravka Tomca, Zvonimira Hodaka i drugih govornika.

Podsjetimo, Klarin je i ranije zabranjivao u općinskim prostorijama programe za koje je smatrao da imaju veze s NDH i ustaškim nasljeđem.

Tako je u studenom 2015. godine zabranio Malonogometnom klubu Ustanik iz Splita nastup u tišnjanskoj sportskoj dvorani jer klub na svom službenom grbu ima "ušato" slovo U. O tome je bio obavijestio i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davora Šukera.
 

23. travanj 2024 14:11