StoryEditorOCM
ŽupanijaI ŠTO BOG SPOJI, ČOVIK RASTAVI

Oni su dalmatinski prvaci po razvodu brakova: "U Murteru vam brakovi traju dok su žive svekrve i punice" (FOTO)

30. srpnja 2017. - 15:32

Dok Murterini sa zadovoljstvom čekaju da im, poput zrele kruške u krilo s krajem ljeta padne apsolutni rekord u turizmu, budući da se kod njih prema svemu sudeći odvija "najbolja sezona u povijesti", malo je od njih znalo – dok nisu pročitali u "Slobodnoj" od ponedjeljka – da jedan rekorderski pehar već imaju u "vitrini" na njihovoj Rudini, središnjem mišćanskom trgu gdje se sve odvija, vidi i dozna.

 

Eto, dalmatinski su prvaci po razvodu brakova u 2016., no dojam je da ih to odveć ne iznenađuje: deset mladenaca lani je reklo ono "sudbonosno DA", e da bi u istoj godini osam parova odlučilo razvrgnuti obećanje "i u dobru i u zlu" izrečeno pred oltarom, premetnuvši ga, slutimo, u "NEćeš više razbojniče/ce!", pa svak' sebi i natrag k roditeljima.

To su podaci Državnog zavoda za statistiku, no istodobno i hladne brojke iza kojih nema nikakvog objašnjenja, ne sluti se pozadina opet sudbonosnih odluka, niti se nazire ikakav trag koji bi doveo do odgovora zašto po razvodima prednjači upravo općina Murter, gdje narod čvrsto drži do tradicije i vjere, pa ipak jednostavno "rastavi ono što Bog spoji".

Ne treba ni zaustiti da tu nema braka koji nije sklopljen pred svećenikom i zato smo se za objašnjenje i komentar ove, ipak nevesele statistike obreli među mišćanima i prvoga kontaktirali duhovnika, župnika don Ivu Katića, ali nismo postali puno pametniji. Don Ivu smo naime, uspjeli dobiti jedino telefonom, no kako nije bio u Murteru - a o ozbiljnim temama izbjegava tako razgovarati - jedino nam je zdvojnim glasom kazao da se malo što novoga tu može reći. Globalni trendovi su nažalost, zahvatili i nas. Svakako, rado bi don Ivo o tome šire, za koji dan i kada se dogovorimo; dođe li do susreta, jedno od pitanja bit će nije li možda bliže istini u kontekstu ovih razvoda da ipak Bog snuje, a čovjek određuje, a ne obrnuto.

 

- Mi smo u trendu, moderni u svakom slučaju, veselo i nasmijano odgovara na isto pitanje mlada žena zaposlena u Općini, zaključujemo po glasu iz telefona, a nismo je uspjeli pitati ime. Tražimo isto tako mladog, agilnog načelnika Tonija Turčinova, te nam je rekla da je uzeo slobodni dan, jer je po treći put postao ocem! Tu smo, eto i teme o demografiji isprepletene s ovom, no prije susreta s Turčinovom, koji mora čekati punicu da pričuva dvoje starijih pulena pa će rado popričati, obilazimo druge murterske punktove, poput fotografske radnje Igora Turčinova.

- Svega u našen malome mistu, ništa me više ne iznenađuje! Ali, nastavlja Turčinov, nema nikakvog smisla da on u sritnome braku sa četvero dice priča o rastavama!
- Ipak, reći ću samo jedno: da san ja slikava te šta su se rastavili, još bi oni i danas bili skupa, prišlo bi malo s mene na njih! - smije se.

Tiskamo se u njegovu tijesnom prostoru, te se u razgovor spontano uključuju i Igorovi mušterije, prvo u braku iskusni Dano Dumalovski, Makedonac i davni murterinski zet. Sedamdeset tri su mu, a došao je, govori, skoro prije 60 godina, još je stogodišnji Tišnjanski most bio od drveta, dok 1970. nije napravljen novi od željeza.

 

- E, ja sam čekao na taj novi da se vratim kući u Makedoniju, a na kraju sam se ovdje oženio i ostao, govori Dano. A sad ozbiljno o temi: Mene zabrinjava što se jedva na prste jedne ruke mogu izbrojiti supružnici koji vani izlaze zajedno, u kafić ili drugdje. To nešto znači, vjerujte, i kada se na to nadoveže da za obitelj i djecu treba strpljenja, ljubavi i novca... eto vam razvoda, uvjeren je Dano, dodajući da stvar traje dok su žive svekrva ili punica koje ovdje sve to kako tako drže na okupu.

Mlađeg čovjeka s imenom koje nas je iskreno oduševilo i razvuklo lica u osmijeh – zove se naime, Krešimir Šibenik i nema nikakve veze s Krešimirovim gradom - murterinska brakorazvodna slika također ne iznenađuje. Inače je iz Siska i ovdje ljetuje.
- Živim u Stuttgartu, oženjen sam, zasad sretno već nekoliko godina, a u Njemačkoj se u prosjeku razvede 50 posto brakova. To je sasvim uobičajeno, premda mi nikako nije jasno zašto se ljudi sve kasnije vjenčaju, da bi se što prije razveli? - zamjećuje, dodajući da je ime dobio po stricu, koji se također rastavio u 55. i oženio 20 godina mlađu. Vjerojatno kriza srednjih godina, sliježe ramenima. Poželjeli smo mu neka ne bude na strica baš po svemu i da koje ljetovanje svakako provede u Šibeniku. S obzirom na ime i prezime, ne gine mu plaketa počasnoga građanina!

 

- Ja ne znam šta se to kod nas događa! - iskren je, ne i zatečen podatkom DZS-a Ive Šikić Bažokić, poznati Kurnatar, amaterski glumac, idrač na latinsko idro i meštar od suhozida. Jer, kako primjećuje, začas se ti mladi spoje prid svećenikom, ali se brzo rastavu i to ne prid njim, niti se s popon svituju. Jednako kao i Dano Dumbalovski, što je sigurno bliskost u razmišljanju onih starijega kova, napominje da nema sriće kada muž i žena separatno izlaze vani, po nekoj vražijoj modi, a do dvi-tri ure po noći ne pije se narančada, nego svašta, pa se u tome svašta i dogodi. Kaže Bažokić da ne uspijevaju niti ucjene svekrva i punica da mladima neće čuvati dicu budu li odvojeno izlazili: lukavo zajedno napuste kuću, pa iza prvoga kantuna – svako na svoju stranu i sa svojim društvom!

- Ma kakvi, nije to razlog! - odmahujući govore uglas načelnik, također friški otac Toni Turčinov i imenjak mu Toni Juraga zvani Cigla, talentirani nogometni golman nakon što smo im prenijeli mišljenje prethodnih sugovornika. Jer, objašnjava Turčinov, svakome je poznato da brak triba imati propuha ne bi li se vrućina iznila iz kuće, a Murter je poznat kao liberalna sredina otvorenog duha... Doduše, ovi mlađi se, ruku na srce, zalete u lakoći s kojom razvrgnu brak te ja mislim - ozbiljnije će Toni Turčinov pokušavajući definirati stvar - da je sve to zato što im je previše dobro. Živi se bez većih problema, sa zavidno dobrim standardom i stvarnom punom zaposlenošću, bez obzira što će evidencije pokazati pokojeg mišćanina na burzi rada. Roditelji su naime, stekli dosta i imaju što ostaviti nasljednicima, koji su obrazovani i stručni u svojim poslovima, najviše u tehničkom sektoru. Poslovi se s druge strane obavljaju "sa pola gasa", taman za dobar život, ima poslova koji bi uspjeli i trebaju mistu, no tek ih netko treba otvoriti, a nikome se ne žuri... U svemu tome onda ima (pre)više vrimena za razne zvizdarije koje dovode do razvoda, objašnjava načelnik, koji je jedva prevalio tridesetu, već pet godina je u braku, a u vezi 11.

 

Supruga mu radi na sudu u Šibeniku i doznao je barem za pet-šest ovdašnjih rastava, tako da ga podatak ne iznenađuje, a prijatelja mu Ciglu još manje. Čak berekinski odgovara kako mu se čini da je državna statistika prebrojila manje bračnih brodoloma nego ih je stvarno!

- Šta bi se prije naši stari razvodili kada su živili 50-ak godina, a od toga pet godina služili vojsku? Pa nisu poludili! Sada se međutim, živi barem 80, pa je prirodno da čovik obrne u životu dva-tri puta - zabavlja Cigla sebe i nas, ponešto kao zabrinut jedino za brakorazvodnu statistiku u Betini. Volio bi on da su podaci manji nego kod njih, radi dokaza da su Murterini i po tome 30 godina isprid Betine te čak i po razvodima žive kao Nijemci. Ne stoga što susjedno, s Murterom spojeno misto u sastavu Općine Tisno, doživljava nekakvom konkurencijom, nego zato šta mu je iz Betine žena! I tko će znati, možda se njihove statistike poništavaju u ravnoteži čuvajući im brak "da ono što Bog spoji, čovik ne rastavi!"

Neka se opet zaljube jedno u drugo!
Mandin recept: Čovik mora malo potrpiti
- Ma kakva rastava, za mene je to grozno! I što, natrag k roditeljima, kakva krasota!? Ne znaju staviti vodu u usta, pa prešutjeti nešto, ili u sebi brojiti i do sto ustreba li, komentar je Mande Turčinov Ježine, ravnateljice murterske čitaonice i dugogodišnje dopisnice "Šibenskog lista" i "Slobodne Dalmacije" iz Murtera. I njoj se čini da je to s murterinskim razvodima prava pošast, a prisutno je i u njezinoj najbližoj obitelji. Čak su, ističe, i njezine dvije tete "u ono doba" bile razvedene.
Napominje da je sve više brakova s troje djece, što ih međutim, ne sprječava da se kao od šale rastave. Mora čovik malo potrpiti, u tome je cijela mudrost braka, drži, priznajući da je i sama, kada je bila mlađa, nekoliko puta rekla da će pripremiti papire za razvod, pa kada je muž ponovno naljuti stavit će mu ih pod nos, neka potpiše.
Ne misli Mande ni da je problem u tome što se izlazi odvojeno, jer je ona, budući da joj je suprug pomorac, bez njega dobar dio vremena pa tada ne izlazi i na kraju daje recept: - Zaljubite se ponovno jedno u drugo! To je moguće, naročito kada u kući bude malo više novca (smijeh). Ja sam se u svoga ponovno zaljubila, sve je to život!


'Bijela kuga'
Troje djece kod Murterina nije rijetkost, no i taj trend ne može poraziti "bijelu kugu" koja potire također i ovaj prostor, uklapajući se u negativna demografska kretanja u cijeloj županiji, jednoj od najviše pogođenih u zemlji.
Premda Murter slovi kao jedno od demografski stabilnijih otočnih mjesta, statistike Župe sv. Mihovila iz godine u godinu bilježe rast broja umrlih nad rođenima, iznosi Mande Turčinov Ježina, koja je o tome pisala u više navrata. Prije dvije godine, recimo, umrlo je 32 župljana, kršteno ih je 15, a bračni zavjet položilo je sedam parova, jednako kao i godinu prije.
U najkraćem, gotovo je svake godine dvostruko više umrlih nego rođenih Murterina, osim prije sedam godina, kada su rođeni prevagnuli. Istina, samo za nekoliko duša, no tada je to bio pravi "baby-boom" na Murteru, gdje je nešto više od dvije tisuće stanovnika, zajedno s Kurnatarima, i trenutačno oko 200-tinjak djece.

17. travanj 2024 00:21