StoryEditorOCM
ŽupanijaNemojte pušiti, a ako baš morate

Dragi gosti, ne bacajte posvuda opuške, plaže u Murteru dobile su pepeljare

Piše Mande Turčinov-Ježina
22. srpnja 2017. - 19:20


Sudeći po podacima za prvih šest mjeseci ove godine, Murter bi mogao zabilježiti rekordnu turističku sezonu. Turistički djelatnici su već 2016. proglasili najuspješnijom u posljednjih deset godina, a ova će, po svemu sudeći, nadmašiti prošlogodišnji uspjeh. Prve brojke govore o 33 posto većem dolasku gostiju i noćenjima većim za 32 posto u odnosu na isto razdoblje lani
.
- S obzirom na to da je pred ovu sezonu bilo znatnih ulaganja u kampove, u apartmane, da imamo i nekoliko malih obiteljskih hotela i da su naše obiteljske kućice postale pravi hit u turističkoj ponudi, ne čudi porast broja gostiju. Ove godine dosta smo uložili i u uređenje i proširenje plaža. Gradska plaža Luke duža je za 200 metara, a ukupno smo dobili više od 500 metara novih plaža - kaže direktor TZO-a Murter-Kornati Šime Ježina.



Održavanje plaža čistima i dosad je bio zahtjevna zadaća lokalnom komunalnom poduzeću, a dodatno širenje plaža učinilo ga je još zahtjevnijim. Najviše smeća ostavljaju pušači nemarnim bacanjem opušaka.

Zajedničkim su snagama stoga TZO, Općina i Murtela pokrenuli kampanju usmjerenu upravo na pušače.

"Dragi gosti, nemojte pušiti, a ako već morate, uklonite opuške u za to predviđena mjesta. Posebna pepeljara nalazi se u vašoj neposrednoj blizini" - otprilike tako glasi tekst na posebnim pločama postavljenim na plažama.



- Najopasniji otpad je opušak i naša kampanja traje već dvije godine, ali ove smo se godine najviše angažirali. Na svakoj je plaži, ovisno o njezinoj veličini, postavljeno više posebno dizajniranih pepeljara i to je počelo funkcionirati.

Postavljene su ploče s upozorenjima, a dijelit će se i leci, ali oprezno da ne bismo proizveli još više smeća - kaže Ježina.

24. travanj 2024 02:31