StoryEditorOCM
ŽupanijaVodice za primjer

Oni imaju čipove na kantama za smeće: Vodičani će uskoro plaćati odvoz smeća po stvarnoj količini, a ne po kvadraturi stambenog prostora kućanstva

Piše Ante TALIJAŠ
19. srpnja 2017. - 20:00

Tijekom prošlotjedne rasprave o prijedlogu novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom, grad Vodice istaknut je kao uzor i primjer kako bi sve jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj trebale prikupljati i zbrinjavati komunalni i korisni otpad.

Saborska zastupnica i bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš te bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović naveli su upravo Vodice kao ugodno iznenađenje, čije je komunalno poduzeće odgovorno i na vrijeme počelo provoditi zakonske obveze te krenulo s organizacijom odvojenog prikupljanja korisnog otpada s kućnog praga. Istaknuli su kako su Vodice manja jedinica lokalne samouprave, a da postoje brojni veliki gradovi koji još nisu učinili ništa u vezi s odvojenim prikupljanjem i gospodarenjem otpadom.

 

– U odvojeno prikupljanje komunalnog otpada krenuli smo prije četiri godine, kada smo u sklopu projekta "Očuvaj okoliš" nabavili kante za korisni otpad i besplatno ih podijelili građanima. Danas su sva naselja na kopnenom području grada Vodica te susjedna općina Tribunj u sustavu odvojenog prikupljanja komunalnog otpada na kućnom pragu. Prije dvije godine kupili smo sortirnicu i novu prešu, a kako bi se prikupljeni korisni otpad mogao kvalitetno sortirati i predati tvrtkama koje ga recikliraju i ponovno pretvaraju u korisnu sirovinu. Danas korisni otpad razvrstan po kategorijama i odvojen od nečistoća uspješno prodajemo reciklažnim tvrtkama te nam je to dodatni prihod – kazao je Stanko Birin, direktor vodičkoga komunalnog poduzeća "Leć".

Odvojeno prikupljanje komunalnog otpada na kućnom pragu znatno je skuplje i organizacijski složenije. No, u "Leću" su na vrijeme postali svjesni činjenice da se jedino na takav način može utjecati na povećanje udjela prikupljenog reciklabilnog komunalnog otpada – papira, plastike, stakla, metala, te na smanjenje miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na deponiju.

– Uvođenjem ovog novog sustava smanjili smo količine komunalnog otpada za odlaganje na deponiju, a povećali količine korisnog otpada. Osim zaštite okoliša i ponovnog korištenja vrijednih sirovina, poslovi odvojenog prikupljanja otpada otvorili su i nova radna mjesta. Na ovim poslovima trenutačno radi 16 djelatnika mlađe životne dobi. Uz osam stalnih radnika i još osam sezonskih djelatnika, jer je u vrijeme turističke sezone znatno povećana količina prikupljenog korisnog otpada. Treba pohvaliti i naše korisnike, naime, većina domicilnog stanovništva, vlasnika vikendica i apartmana, uredno se pridržava uputa o odvojenom prikupljanju otpada i odvajaju komunalni otpad – veli direktor Stanko Birin.

 

Ujedno, "Leć" je prošle godine počeo i s besplatnim prikupljanjem glomaznog otpada na kućnom pragu. To je rezultiralo povećanjem odvojeno sakupljenog materijala koji se također razvrstava i prodaje za reciklažu. Time su građani dobili kvalitetniju uslugu jer više ne moraju sami odvoziti težak i nezgrapan teret, nego im je dovoljno nazvati službu "Leća" i najaviti svoje potrebe kada im to odgovara.

– Paralelno s uvođenjem odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu, pripremali smo se i za nove promjene u naplati odvoza komunalnog otpada. Većina posuda za otpad na području grada Vodica i općine Tribunj opremljena je čipovima, a nabavljena su oprema i računalni programi kojima se prati i evidentira broj pražnjenja svake pojedine kante. Inače, od 1. studenoga ove godine stupa na snagu nova Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom. Do tada Grad Vodice će donijeti odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada. Time će se steći uvjeti da naša tvrtka ubuduće naplaćuje svoje usluge po stvarnoj količini odvezenog smeća, a ne, kao do sada, kada se cijena obračunavala po kvadraturi stambenog prostora kućanstva – rekao je Stanko Birin, direktor "Leća".

19. travanj 2024 10:48