StoryEditorOCM
ŽupanijaMURTERSKO KULTURNO LJETO

U zgradi stare Sokolane otvorena Zavičajna zbirka Marka Mudronje: Muzej baštine udomio Repca, stiže i Skračić

Piše Mande Turčinov-Ježina
10. srpnja 2017. - 10:49

Svečano i dostojanstveno, u atmosferi nabijenoj emocijama, u Murteru je otvorena Zavičajna zbirka Marka Mudronje Repca. Na stoljetnoj se murterskoj Pijaci okupilo toliko mnoštvo svijeta koliko ga stari trg ne pamti vjerojatno ni iz vremena kad je bio jedino mjesto za okupljanje seljana.

Nesumnjivo je da je publiku privukla i gošća u glazbenom dijelu večeri Radojka Šverko.
U pratnji profesora Vladimira Babina ta je hrvatska glazbena diva oduševljavala rasponom svoga glasa iz pjesme u pjesmu. Toliko da su neki ovu večer već proglasili daleko najboljom večeri ljeta. Počela je promenadnim nastupom murterske klape "Mela", a završila zajedničkom pjesmom glazbenih zvijezda i publike te bogatim domjenkom u organizaciji TZO-a Murter-Kornati.




Načelniku Toniju Turčinovu pripala je čast svečanog otvorenja Zbirke. Uz mnoge stručnjake kojima je obitelj pokojnog Marka zahvalila na suradnji i pomoći prilikom organizacije postava, najveća je zahvalnost ipak upućena aktualnom načelniku. Jer da nije bilo političke volje, ne bi se pronašao prostor za zbirku, a tražio ga je i sam Marko dugo i uporno. Trebalo je učiniti mnoge predradnje da bi se Markova zbirka otvorila za javnost. Trebalo je iseliti jednu obitelj i jednu udrugu i naći im drugi odgovarajući smještaj te urediti staru zgradu Sokolane. Sve se to učinilo jer se Marku obećalo. Jedino što on sam nije uspio dočekati ovaj veliki trenutak. A trenutak je utoliko veći što u Murteru do sada nije postojalo ni jedno jedino mjesto niti za povremene postave, a nekmoli za stalni.


Za sada će u funkciji biti samo prizemlje zgrade Sokolane, a u perspektivi je i uređenje kata za smještaj djela akademskog slikara Mile Skračića, još jednog Murterina koji je svojom ostavštinom zadužio rodni Murter. Zgrada stare Sokolane postat će tako Muzej murterske baštine, a planovi su da se Staro selo revitalizira i postane meka za posjetitelje. Kad se uredi najstarija ulica Get u produžetku zgrade i skaline do crkve sv. Roka na Vršini, vidikovca s "najljepšim pogledom na svijetu“, to će tako doista i biti. Otvorenje Markove zbirke otvorilo je i mogućnost kulturnog procvata Starog sela, a time i cijeloga mjesta.
 

24. travanj 2024 07:13