StoryEditorOCM
ŽupanijaUpri Marko

Novi načelnik Tribunja želi stati na kraj obijesti vozača: Ako se nepropisno parkirate, stavit ću vas na stup srama!

Piše Ante Talijaš
4. srpnja 2017. - 16:50

U svim našim priobalnim mjestima problem nekulture parkiranja osobnih automobila, odnosno ostavljanje i zaustavljanje motornih vozila na javnim površinama na kojima to nije dopušteno, stalno je prisutan. Pogotovo je taj problem izražen s dolaskom turističke sezone. Negdje je razlog tome nedostatak parkirališnih mjesta, a negdje je jednostavno riječ o obijesti vlasnika vozila. Ova problematika prisutna je i na području općine Tribunj, ali novoizabrani općinski načelnik Marko Grubelić, 29-godišnji magistar ekonomije, odlučan je u nakani da tome stane na kraj.



– Još jednom molim svoje sumještane da poštuju prometne propise vezane uz vožnju automobilima i ostalim motornim vozilima te da poštuju propise zabrane zaustavljanja i parkiranja – apelira mladi načelnik Grubelić.
– Dosadašnje ponašanje nekih mještana je krajnje sramotno i nedopustivo. A u središtu mjesta, tik uz tržnicu, postoji središnje parkiralište s više od 200 mjesta i mjesečna cijena za mještane je samo 80 kuna, ili 2,67 kuna po danu, neovisno o broju ulazaka i izlazaka. No, unatoč tome uporno se parkira na nogostupima po mjestu. I kada općinski prometni redar počne stavljati kazne, onda on ne valja. Do jučer je lijepio opomene, ali ubuduće će stavljati novčane kazne. Osim toga, osobno ću na svojoj Facebook stranici objavljivati slike svih prekršitelja propisa, njihovih automobila i motora, i to će biti svojevrsni stup srama – kaže načelnik Marko Grubelić.

– Turističko smo mjesto, pa se moramo svi zajedno tako ponašati – istaknuo je načelnik Grubelić te redom nabrojio sve prometne prekršaje koje svakodnevno čine neki neodgovorni tribunjski vozači.
– Parkira se na nogostup pokraj tržnice, čime se zaustavlja promet jer je riječ o dvosmjernoj ulici. A ni majke s dječjim kolicima ne mogu prolaziti. Ostavljaju se automobili pokraj kafića "Sydney", iako je tamo uredno postavljen i vidljiv znak "samo za dostavu" – ističe općinski načelnik Tribunja, te nastavlja:
– Na trgu Pijaca može se parkirati samo na označenim mjestima, a pojedinci to čine poprečno i uzduž označenih mjesta. Nije mi jasno da pojedince nije sram parkirati vozila na mjestima predviđenim samo za invalide, a nisu invalidi, nego su zdravi ljudi. Ne mogu zamisliti da neke sumještane nije sram izići iz automobila, dignuti stupiće i mrtvo-hladno proći preko mosta iako postoji zabrana prometovanja oko našeg "starog sela".



– Nije nam bio cilj kažnjavati naše sumještane – pojašnjava načelnik Grubelić, dodajući kako je sada više nego očito da tribunjska općinska vlast nema drugog izbora.
– Ako moja stara baka Antica, koja jedva stoji na nogama, može pješice ići u crkvu i isto se tako vratiti pješice kući, onda svi vlasnici automobila mogu parkirati na središnjem parkiralištu, s kojeg su za manje od pet minuta na svakoj željenoj lokaciji u našem mjestu – zaključio je načelnik Tribunja Marko Grubelić.


Automobilima voze i po plaži!
Posebna priča je plaža Sovlja. Unatoč zabrani koja je na snazi cijelo ljeto, prometuje se tom plažom. Pojedinci opet besramno dižu stupiće i skidaju lance te automobilima dovoze jet-skijeve i bacaju ih u more, dok se u isto vrijeme tamo kupaju turisti i djeca – kaže načelnik Marko Grubelić.


Ako moja stara baka Antica, koja jedva stoji na nogama, može pješice ići u crkvu i isto se tako vratiti pješice kući, onda svi vlasnici automobila mogu parkirati na središnjem parkiralištu, s kojeg su za manje od pet minuta na svakoj željenoj lokaciji u mjestu

20. travanj 2024 16:51