StoryEditorOCM
ŽupanijaSirenski zov Krke

Tko će na čelo najveće šibenske "tvornice novca"? Šuška se o Josipi Rimac, Novici Ljubičiću, Nediljku Dujiću... (FOTO)

27. lipnja 2017. - 15:28

Nijedna javna ustanova ni poduzeće u Šibensko-kninskoj županiji nije toliko privlačno politici i njezinim kadrovima kao JU Nacionalni park Krka, koji svojim rezultatima i milijunskim brojem posjetitelja jedva da zaostaje za NP-om Plitvička jezera.

Zbog toga se kod svake promjene vlasti odmah stane spekulirati s aspirantima i najizglednijim kandidatima za poziciju ravnatelja NP-a Krka. Dužnost prvog čovjeka još uvijek obnaša SDP-ovac Krešimir Šakić, a ako je vjerovati šefu HDZ-a Šibensko-kninske županije Nediljku Dujiću, koji se također spominje kao jedan od mogućih kandidata za to mjesto, Šakić bi na svojoj poziciji mogao i ostati pokaže li se da je kao ravnatelj uspješan i da ustanova bilježi pozitivne rezultate. A u to, kako stvari stoje, zasad nema sumnje...

– I ja sam čuo da sam kandidat za ravnatelja NP-a Krka – smije se Dujić. – Ali, zanimljivo, danas sam dva puta razgovarao s resornim ministrom i to mi nije spomenuo – nastavlja u šaljivom tonu. A onda ozbiljno: – Ova Vlada uvodi novu praksu koju zagovara premijer Andrej Plenković, da se svi ravnatelji i direktori koji rade kvalitetno i imaju dobre rezultate ne mijenjaju s promjenom vlasti samo zato što pripadaju nekoj drugoj političkoj opciji. Za razliku od onih koji ostvaruju loše rezultate i moraju otići bez obzira na političku pripadnost – objašnjava Dujić, izrijekom napominjući kako će za svaku promjenu biti ključni rezultati. Mijenjat će se, dodaje Dujić, sigurno je, jedino upravna vijeća, ali ne zbog političkih razloga, nego radi osiguranja racionalnijeg funkcioniranja sustava.

 

Ovog trenutka nikakvih ozbiljnih razgovora o promjeni ravnatelja NP-a Krka, dakle, nema, postoje, tvrdi čelnik ŽO HDZ-a, samo kuloarske priče. Nacionalni park Krka je, veli, svima zanimljiv jer ga mnogi percipiraju kao "vreću novaca", što je žalosno, jer je NP bogatstvo koje treba valorizirati na pravi način, a ne "musti".

Uz Dujića, kao potencijalni kandidati u kuloarskim razgovorima spominju se i Josipa Rimac, bivša kninska gradonačelnica i šefica tamošnjeg HDZ-a, te Novica Ljubičić, trenutačno na dužnosti direktora gradske "Čistoće". No, oboje to demantiraju.
– To su samo tračevi, ili, da budem precizniji, ja sigurno u toj priči nisam ni na koji način – decidiran je Ljubičić.

Isto kaže i Josipa Rimac:
– Ne, nisam ja tu ni u kakvoj kombinaciji. Dobro da nisu rekli kako sam kandidat za NASA-u! Uostalom, koliko ja znam, NP Krka ima ravnatelja koji ima svoj mandat, a čovjek je sada u pola mandata. Prema tome, o čemu pričamo – reći će Josipa, i odmah dodati u šali:
– Svi znaju da ja najviše volim moju Krku i koliko se zalažem za proširenje granica NP-a, pa im je to valjda bio motiv da me uvrste u priču. Ali, ne, nisam "u igri".

Svojedobno se u javnosti kao najizgledniji kandidat za novog ravnatelja NP-a Krka spominjao Branko Dželalija, ali kao kandidat Mosta, a kako Most više nije dio Vlade, tako ni Dželalija nije kandidat.

Sve u svemu, dalo bi se zaključiti da status aktualnog ravnatelja Kreše Šakića i nije tako nesiguran. NP Krka bilježi izvanredne rezultate, a ako je to ključni kriterij, tada za Šakića "nema zime".
– Da, svaki treći dan čujem novo ime budućeg ravnatelja, dosad ih se bar 19 javno isticalo. No, ne želim to komentirati niti ulaziti u te političke priče. To neka čine oni koji govore tko su kandidati za novog ravnatelja, oni valjda znaju zašto i to govore. A moje je samo da govorim o projektima zaštite i valorizacije Nacionalnog parka Krka – oprezno će Šakić.


Dujić:
Ova Vlada uvodi novu praksu da se svi ravnatelji i direktori koji rade kvalitetno i imaju dobre rezultate ne mijenjaju s promjenom vlasti samo zato što pripadaju nekoj drugoj političkoj opciji

19. travanj 2024 01:31