StoryEditorOCM
ŽupanijaMlad i uspješan

Vinar Ante Sladić iz skradinskog zaleđa upisuje najsprestižniju svjetsku školu za edukaciju o vinima i žestokim pićima

Piše Šibenski.hr
31. svibnja 2017. - 14:17

Ante Sladić je mladi vinogradar iz Plastova u zaleđu Skradina, koji je prije dvije godine od oca preuzeo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i već u proljeće prošle godine podigao novi vinograd s 1000 loza autohtone sorte Lasina. Sladićev OPG njeguje više autohtonih sorti vinove loze - Debit, Maraštinu, Lasinu i Plavinu, a vina koja ovaj mladi inženjer agronomije proizvodi višestruko su nagrađivana i prepoznatljiva ukusom i dizajnom.

Anti je poljoprivreda osnovna djelatnost od koje živi on i njegova obitelj, premda se radi o izuzetno zahtjevnom i napornom poslu u kojemu u mnogo čemu ovisi o vremenskim uvjetima koji su nepredvidivi i koji lako mogu dovesti do manjih i većih materijalnih šteta.

Osim što će uskoro otvoriti kušaonicu vina, Ante ove godine namjerava upisati organoleptičku vinsku školu WEST (Wine and Spirit Education Trust). Riječ je o najprestižnijoj svjetskoj instituciji za edukaciju o vinu i žestokim pićima.

Nadalje, Sladić je uspješan korisnik mjere 6.1 – Potpora mladim poljoprivrednicima u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Uz razvoj autohtonih sorti vinove loze te maslinarstva, ovaj mladi poljoprivrednik namjerava napraviti klonsku selekciju i identifikaciju sorte Lasina, a radi toga je već sudjelovao i na konferenciji vinara u Splitu koja ima cilj promovirati autohtone sorte vinove loze u Dalmaciji.

Osim po restoranima na području Šibensko-kninske županije, Ante svoja vina distribuira po restoranima u Istarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te gradu Zagrebu. Kvaliteta njegovih vina prepoznata je i izvan granica Hrvatske, izvozi ih u SAD, Dansku, Njemačku i Švedsku.

Sladić je jedan od mladih poljoprivrednika kojeg će Šibensko- kninska županija pratiti i poticati u poslovnim planovima. Stoga je šibensko-kninski župan Goran Pauk u srijedu posjetio Antu Sladića i njegovo gospodarstvo:

- Namjera nam je pratiti i poticati mlade poljoprivrednike koji imaju potencijala. Ozbiljno i sveobuhvatno pristupate poslu, izvrsno je ovo što ste u ovako malo vremena napravili, te mislim da Vaše vrijeme tek dolazi.“, rekao je Pauk.

19. travanj 2024 18:43