StoryEditorOCM
ŽupanijaVodička politička kužina

Ravnateljicu dječjeg vrtića i njezinog supruga izbacilo iz HDZ-a zbog podrške majci i punici

Piše Ante Talijaš
27. svibnja 2017. - 20:16

Zakuhalo je u vodičkom HDZ-u. Na sjednici Gradskog odbora HDZ-a, sukladno statutu, donesena je odluka o pokretanju postupka bezuvjetnog isključenja iz stranke Petre Kranjac, ravnateljice gradskog Dječjeg vrtića "Tamaris", i njezina supruga Boška Kranjca, predsjednika Nadzornog odbora Gradskog poduzeća "Vodice" i vlasnika restoran-bara "Makina". U obrazloženju odluke navodi se kako su supružnici Petra i Boško Kranjac nanosili štetu ugledu stranke jer su otvoreno i javno podržali kandidatkinju za gradonačelnika koja nije kandidat vodičkog HDZ-a.

Vodstvo vodičkog HDZ-a ustvrdilo je da su Petra i Boško Kranjac tijekom predizborne kampanje i na dan izbora otvoreno stali iza kandidature svoje majke i punice Sanje Radin-Mačukat, kandidatkinje za gradonačelnicu "Liste našega mista", aktualne ravnateljice Gradske knjižnice.

- Jasno je da su svojim ponašanjem supružnici Kranjac grubo povrijedili statut stranke. Donesenom odlukom oni su suspendirani, a konačnu odluku o njihovu isključenju donijet će Sud časti županijske stranačke organizacije. Također, nama je od početka bilo jasno da će na ovim izborima Petra i Boško Kranjac stati iza majke i punice, da neće glasati protiv nje. Nismo ih ni htjeli nagovarati da postupe drugačije. Stoga smo očekivali da će supružnici Kranjac, a poznavajući statut stranke, samoinicijativno podnijeti zahtjev za brisanje iz članstva HDZ-a, kao što je to učinila nekolicina članova koja je otišla na drugu stranu. Kako to Petra i Boško nisu učinili, isključili smo ih iz stranke sukladno statutu - kazao nam je Ante Cukrov Desto, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a grada Vodica.



Boško Kranjac ističe kako je upoznat s odlukom Gradskog odbora o suspenzijama.
- Osobno sam zatečen odlukom o bezuvjetnom isključenju iz stranke mene i moje supruge i ona je za mene neprihvatljiva, jer smatram da se nisam ogriješio o statut. Štoviše, statut je grubo prekršio predsjednik GO-a HDZ-a Ante Cukrov prilikom izbora stranačkih kandidata za gradonačelnika i zamjenika.

- Kada se odlučivalo o izbornim kandidatima, prema statutu to je trebalo provesti tajnim glasanjem za svakog kandidata. Bila su predložena dva kandidata za gradonačelnika i četiri kandidata za zamjenika. Međutim, predsjednik Ante Cukrov nije dozvolio tajno glasanje o svakom kandidatu, već je uz prijetnje proveo glasanje u paketu što je protivno statutu. Dakle, upravo zbog njegove samovolje i nepoštovanja statuta stranke, došlo je do raskola u stranci i izlazaka članova iz nje - tvrdi Kranjac.

Pošto sam ostao u stranci, ističe on, sada im smetam jer se ne slažem s načinom vođenja, pa su me odlučili izbaciti.
- Neprihvatljivo je da HDZ-om vladaju ljudi koji ne poštuju zakone, statut, niti ljudsko dostojanstvo. Ovdje se ne radi o povredi statuta, već o političkom obračunu s neistomišljenicima koji su se usprotivili odlukama koje nisu na dobrobit stranke. Od načina izbora kandidata za gradonačelnika do tajnog zapošljavanja tajnika stranke u Gradsku upravu. Moja supruga Petra i ja obranit ćemo svoj stranački status pred stranačkim tijelima i dokazati svoju nevinost u daljnjem postupku - zaključio je Boško Kranjac.

Još je dodao kako obiteljska fotografija na kojoj su on i supruga Petra s djecom u društvu punice Sanje Radin-Mačukat, ne može biti dokaz da su prekršili statut HDZ-a.
Inače, kao što je poznato, u drugom krugu izbora za gradonačelnicu Vodica sučelit će se kandidatkinja HDZ-a dr. Nelka Tomić (45,89 posto u prvom krugu) i disidentica HDZ-a Sanja Radin-Mačukat (24,36), kandidatkinja Liste našega mista.


Kako je došlo do raskola u vodičkom HDZ-u?

Do sukoba unutar vodičkog HDZ-a došlo je tri mjeseca prije izbora, a prilikom utvrđivanja stranačkih kandidata za gradonačelnika Vodica i njegova zamjenika na sjednici Gradskog odbora. Za nasljednike Branke Juričev-Martinčev i njezina zamjenika Luke Lipića bili su predloženi dr. Nelka Tomić i Stipe Bosotin, s jedne strane, te Sanja Radin-Mačukat i Danijel Lasan. Većinom glasova 20 članova Gradskog odbora HDZ-a izabrani su dr. Tomić i Bosotin, naspram pet glasova koliko su dobili Radin-Mačukat i Lasan. Nakon toga Danijel Lasan, predsjednik Gradskog vijeća Vodica u prošlom sazivu, tvrdeći da glasanje nije provedeno sukladno stranačkom statutu, izišao je iz HDZ-a, a to je učinila i Sanja Radin-Mačukat. Njih dvoje osnovali su nezavisnu Listu našeg mista i s njome se pojavili na izborima kontra svoje dojučerašnje stranke.


NEMATE DOKAZ
Obiteljska fotografija na kojoj smo supruga Petra i ja s djecom u društvu punice Sanje Radin-Mačukat, ne može biti dokaz da smo prekršili statut HDZ-a

19. travanj 2024 03:59