StoryEditorOCM
ŽupanijaNOVI 'ZLATNI RAT'

Strah od koncesije na 50 godina uznemiruje malomišćanske duhove: Rus Aleksej Frolov želi Tisnom oduzeti plažu

18. svibnja 2017. - 13:35

U nedavnom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju kojemu je povod bio "slučaj Zlatni rat na Bolu", Oleg Butković, ministar pomorstva, najavio je konačno donošenje novog Zakona o pomorstvu i morskim lukama, no također je upozorio na to da na našoj obali ima još sličnih "Bolova" koji traže uvođenje reda.

 



Jelena Obratov
, HDZ-ova vijećnica u Općinskom vijeću Tisna i nositeljica stranačke liste za OV, uvjerena je da je Butković pri tome mislio i na njihovu plažu Jazine-Prisliga, iznad koje se pruža 60 tisuća četvornih metara prodanih 2014. godine ruskom investitoru Alekseju Frolovu za 30 milijuna kuna. Ima oko toga luksuznog lječilišno-turističkog kompleksa još dvojbi o kojima se pisalo i Obratov je na Općinskom vijeću govorila o tome, no sada apostrofira upravo nekoliko stotina metara jedine mjesne, otvorene plaže i kaže kako je to "priča veća i od Bola" jer je Frolov – zasad, doduše, još uvijek neslužbeno – namjerava ograditi i ekskluzivno pripojiti svojem budućem spa carstvu u Tisnome koje planira otvoriti 2020. godine.

– Na Vijeću se o ovoj temi prvo krenulo s obećanjem načelnika Ivana Klarina da će plaža biti slobodna za sve. Nakon nekog vremena, kad je potpisan ugovor, načelnik je spominjao plažu s kontroliranim ulazom, a danas dobivamo informacije da se doslovce traži zatvorena plaža i lobira u ministarstvu za državnu koncesiju na 50 godina, jer je riječ o kompleksu s kategorizacijom pet zvjezdica i propisi to dopuštaju – govori Obratov. Podsjeća da je na pretposljednjoj sjednici OV-a, 13. ožujka, donesena odluka da se ide u izmjene PP-a i Urbanističkog plana područja Jazine-Prisliga.

 

Tekstualni dio i grafičko uređenje nisu bili pred vijećnicima, no u tekstu obrazloženja stoji da će se urbanistički plan uređenja u cijelosti prilagoditi UTKINO-spa konceptu, kako Frolov naziva model svojih turističkih kompleksa. Znači li to da ćemo se investitoru prilagođavati u svemu, pita se Obratov i poručuje građanima da dobro razmisle na izborima u nedjelju, jer će Općinsko vijeće u novom sazivu odlučivati o ovom najvažnijem pitanju za Tisno – budućem statusu plaže Jazine.
– Općina je u pat-poziciji u koju nas je doveo ovaj saziv Vijeća na čelu s Ivanom Klarinom. Milijuni koje je Frolov platio za zemljište su potrošeni, a po ugovoru, koncesiju će mu trebati izdati jer on bez toga neće graditi. No, nigdje ne stoji da se plaža mora ograditi i ustupiti na 50 godina. Na tome ćemo inzistirati preuzmemo li upravu: dakle, plaža otvorena svima i dio koji će investitor, u dogovoru s Općinom, moći koristiti u svoju svrhu kad izgradi kompleks – rezolutna je Obratov.

 



Dođe li do scenarija koji Tišnjanima nimalo ne odgovara, bila bi to treća plaža u Hrvatskoj s državnom koncesijom, doznajemo od Jadranke Fržop, pročelnice županijskog Odjela za pomorstvo, koja dodaje da plaže u pravilu koncesioniraju županije, a država u slučaju izuzetnih interesa ili izuzetnih područja. Ne može reći hoće li to biti slučaj u Tisnome, jer još nije izrađen prostorni plan, no ako lokalna uprava tako odredi, plaža će biti ograđena. Sve ostalo bilo bi prejudiciranje, napominje.
– Koncesionirani prostor samo djelomično isključuje javnost ili opću uporabu plaže, jer sigurno postoje mjesta koja zahtijevaju drukčiji tretman, bilo da su u nastavku plaže hoteli ili neke posebne zone koje traže koncesioniranje – govori Fržop, dodajući kako je kod nas vrlo malo ograđenih plaža ili za koje se naplaćuje ulaz.
– Većinom plaža u Hrvatskoj upravljaju lokalne samouprave, potpuno su otvorene i to je model dobar u praksi za koji se i osobno zalažem – kaže Jadranka Fržop.
– Nikad se nije dogodilo da smo provodili postupak koncesioniranja bez suglasja s lokalnom upravom i njihovim planovima. Drugim riječima, ne može se nešto definirati koncesijom, nego prostornim planovima.
Plaže, napominje, treba urediti da se njima koristi domicilno stanovništvo, a tek potom, ima li potrebe, neku zonu odrediti za sustav koncesija.

18. travanj 2024 15:52