StoryEditorOCM
ŽupanijaSvečana akademija povodom Dana županije

Biskup Rogić: 'Izazovi neka vas ne obeshrabre, uspjesi nek vas ne ponesu' (FOTO)

17. svibnja 2017. - 16:54

Nagrade Šibensko – kninske županije za 2017. godinu dodijeljene su maestru Dušanu Šarcu - zbog iznimnog doprinosa u očuvanju tradicijske baštine, kulturnoj i turističkoj promociji šibenskog kraja, te unapređenju kulturnog života županije - don Stipi Perkovu - zbog višegodišnjeg rada i iznimno značajnog doprinosa u kulturi i očuvanju kulturne baštine Šibenske biskupije i Šibensko-kninske županije, te Anti Radiću, predsjedniku Udruženja obrtnika - zbog iznimnog doprinosa u promociji obrtništva i poduzetništva, te aktivnog sudjelovanja u nizu gastro događaja kojima se promovira županiju u Domovini i inozemstvu. Nagrade su im uručili župan Goran Pauk i predsjendik Županijske skupštine Nediljko Dujić, u srijedu na svečanoj akademiji održanoj u HNK Šibenik, povodom Dana Šibensko – kninske županije, koja je 17. svibnja proslavila i svoju 20. obljetnicu.

Naime, nakon što je 1993. godine, zajedno sa svim ostalim hrvatskim županijama utemeljena 15. travnja 1993. godine i Šibenska županija, koja se sastojala od bivših općina Šibenik i Drniš, nakon oslobođenja Hrvatske, u veljači 1997. godine, novim je zakonom našoj županiji pripojeno i područje Knina, koje joj prirodno gravitira, tokom rijeke Krke, a koje je dotad bilo u sastavu Zadarske županije. Konstituirajuća sjednica Šibensko – kninske županije održana je 17. svibnja 1997. godine u Kninu, pa se tad datum otad obilježava kao dan županije, podsjetio je župan Goran Pauk.

Grb Šibensko – kninske županije dodijeljen je županijskoj Ligi protiv raka - zbog dugogodišnjeg humanitarnog djelovanja, organiziranja niza stručnih predavanja i radionica, te aktivnog sudjelovanja u Nacionalnim programima ranog otkrivanja karcinoma, Udruzi Lions klub Luca - zbog petnaestogodišnjeg humanitarnog rada i niza humanitarnih projekata kojima se pomoglo potrebitim građanima ili ustanovama, Ekološkoj udruzi Krka iz Knina - zbog iznimnog doprinosa u zaštiti okoliša, poticanja i promocije ekološkog turizma s ciljem poboljšanja kvalitete života i održivog razvoja na području Šibensko-kninske županije, te Muzeju grada Šibenika - zbog iznimnog doprinosa u unapređenju muzejske djelatnosti i očuvanja arheološke kulturne baštine na području Šibensko-kninske županije.

U ime nagrađenih zahvalio se don Stipe Perkov, a čestitku županiji uputio je i biskup Tomislav Rogić koji je bio spriječen doći, pa je pročitana poruka duhovnog pastira svom stadu – 'Uspjesi neka vas ne ponesu, izazovi neka vas ne obeshrabre'.
U tom duhu bio je i govor župana Pauka, koji je već 11-tu godinu na njezinom čelu, a natječe se i za novi mandat. U kazalištu su nazočni bili i svi njegovi – živi - prethodnici, počevši od Paška Bubala, preko Gordana Barake, do Duje Stančića. Nazočni su bili i saborski zastupnici Branka Juričev Martinčev i Franko Vidović, državni tajnik Ivica Poljičak, Josip Šafar, karlovački dožupan, vijećnici ŽS, gradonačelnici Šibenika, Drniša i Knina, općinski načelnici iz cijele županije...

20. travanj 2024 09:28